用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 女升中油尖旺轉中西區好嗎, 會否降band? ...
樓主: wonber
go

band 1 女升中油尖旺轉中西區好嗎, 會否降band? [複製鏈接]

引用:除了英華女校,+還有什麼choice??

原帖由 wonber 於 15-06-19 發表
除了英華女校, 還有什麼choice??
英華女,聖士提反女子,聖嘉勒,B1幾乎一定入到一間

引用:Quote:原帖由+wonber+於+15-06-19+發表除了

原帖由 Band5 於 15-06-19 發表
英華女,聖士提反女子,聖嘉勒,B1幾乎一定入到一間
唔想讀女校最好避開中西區

回覆:band 1 女升中油尖旺轉中西區好嗎, 會否降band

其實中西區嘅小學(直屬聯繫唔計),band1生一般都有三分之二嘅男仔入英皇,三分之二嘅女仔入英華!

保持band1都好少要擔心!

引用:在網路看了一些資料,不知現時政策是否仍是

原帖由 troublesomeX10 於 15-06-21 發表
在網路看了一些資料,不知現時政策是否仍是這樣行,想求個明白,就是話若誇區,係要等人地本區派完才到輪到 ...
希望下面3點可解釋到:

1:樓主所問嘅係叫做轉區,係因為學生住址同小學地址唔同而申請轉回住址嘅區,一經接納,就屬於本區唔算他區。

2:自行同甲部係冇分區嘅,全港學生同時競爭所有學位,一視同仁。

3:乙部都冇得或冇所謂跨區,學生只會抽到自己所屬校區嘅名額,呢個名額已包括咗教署預先編定嘅他區名額,呢啲他區名額通常都係得2-8個,好多人就叫佢做跨區。

引用:請問在自行時把學校排第1或第2,+學校會否知

原帖由 wonber 於 15-06-23 發表
請問在自行時把學校排第1或第2, 學校會否知,  排第2的學校會細一點機會被選中嗎?

...
中學唔知,除非小學同中學打龍通!

機會一樣,唔會低啲,不過自行二揀咗你,都有可能俾自行一截咗胡!

‹ 上一主題|下一主題