用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 獻主會學生
go

獻主會學生 [複製鏈接]

獻主會學生

請問獻主會學生多數升邊間中學呀?
我個仔讀小六今年升中學,想入喇沙=機會渺茫,
唔知入迦密,旅港,華英要考第幾先得呢?

thx~~~

Re: 獻主會學生

多謝你寶貴既意見,
我仔仔本身成績不俗,但都唔係全級頭十名,太概係全級五十上下,
但係一升上五年級,d同學全部突然間好勁,成綪突飛猛進,
我仔仔中文科失手只考到C,全級滑落到首一百名內,
唉........十名之內睇怕機會十分渺茫,
只好努力搵下資料,睇下佢可以升到邊間英中啦..........

小六今年有8班,全級有267人,
但係5年級開始,已經冇班內既排名,
而且全級首一百名內先會有全級既排名,
仔仔五年級既班主任話佢其實好邊緣,
都唔知佢入唔入到英中?!
其實沙田官中都係一間好既中學,
請問係咪英中黎架呢?

但佢今年好似轉左制,
甲部可以揀三間中學,但係全港中學都揀得,
乙部大抽獎,只可以揀同區既中學咋,
聽日學校搞左個講座,到時有咩料再係度同大家分享啦 :wink:

禽晚去學校舉行左一個講座係關於升中既問題,
雖然獻主會冇直屬或聯繫中學,
但係所有老師同校長都好為家長同學生著想,
不單止同家長一齊睇教統局派比家長既光碟,
可能諗家長冇時間睇(只得十零個家長睇左咋),
而且派埋中英履歷的樣本比我地
(仲要幫我地譯晒d獎狀,因為有d獎狀係用中文),
仲話可以寫信去請學校幫學生寫推薦信添!

咁我都唔使咁驚,而且d老師都好好人,
每次你問親佢野都有問必答,
到佢解答完你之後佢都會話:「有咩唔明再搵我呀!」
我個細仔一定會比佢讀獻主會呀!

咁請問入迦密,旅港,丘佐榮要考第幾呢?

我小朋友P.5 4th Term(報分試)考97/267
P.6 1st Term考24/267
P.6 2nd Term考13/267
希望自行收生ok啦,因為聽人講自行通常都係收全級首3-5名既學生架咋...

其實我仔仔P.1開始通常係25-60名左右,因為佢P.5既時候我自己要考試,所以冇乜點理佢既成績,所以成績一落千仗...  
不過佢而家去補習社,見到同學仔大家有比較,終於有番鬥心,所以先考得咁好咋  
我都決定左自行同大抽獎都揀迦密,但係其他志願都唔知點填好.........
我個仔冇乜特別才能呀,淨係返合唱團同羽毛球咋,合唱團有領過獎,不過唔係個人都冇咩用,雖然2月會代表學校參君羽毛球比賽,但係領獎既機會都好微......
ECA係咪開平呀?!我諗住1.迦密,2.華英,呢兩間希望入到啦

我果隻係美景街度補全科,唔係淨係補英文,
中學就好似有全科補,
補4個鐘包午膳around $2000

希望幫到你 :)

佢果補習社叫"好學生",幫我仔補緊既係Miss Fok,
佢應該係年級,每個年級都有唔同既老師負責,
果間補習社專補獻主會既學生,
主要係對功課+做練習+溫書,
但係唔會幫你做中/英作文既功課.....

各位獻主會P.6既家長.....

各位囝囝囡囡派成點呀?
我個仔果班派得幾好呀,我仔仔都派首志願意!
祝各位好運:loveliness:

我囝囝班同學都派得好好呀~~~
佢果班有40人,有33人派首志願!!!

我仔仔派到迦密呀,
佢讀A班,佢有好多同學都派到迦密同華英,
聽仔仔講佢果班應該大部份都入到英中,
好似得一個入左中中

今年P.6有26X人分8班,AB班係精英班,
今年B班攞頭3名呀!!!

但今年九月分新/舊校,
舊校好似有4班,其中一班係精英班,
而新校好似有3班,其中一班係精英班

聽班主任講....
應該頭90-100名都入到英中......全級有2百幾人,
咁大概3成幾既人都可以入到英中,
上年聽個朋友講,全級考5x,叩門都入到陳瑞祺.....

原文章由 christina_b 於 07-7-10 19:22 發表

近年唔知係咪派位差左呢...想當年(都係10年前到 )AB班好多人入到喇沙, 英華(o個陣時仲係九龍塘), marykoll同協恩....

我仔仔果班有4個入到喇沙,
亦有人入到皇仁,華仁,英華,但中數就唔係好清楚...
全班40人,有3x人派到首志願,我覺都好犀利喎......

我仔仔本身對英文都好有興趣,
我記得果時佢最鍾意上英文,
因為上英文堂有故事聽,
圍埋係度聽故仔,學生覺得冇咁拘謹,
而且會令到小朋友好主動答問題,
到高年級既時候,學校會鼓勵d學生讀同考Cambridge,
starter,movers,flyers,KET,PET.....
我仔仔唔係考得好好,不過KET & PET都合格,
佢應該oral係比較好.........
‹ 上一主題|下一主題