用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜 ...
樓主: fm0044
go

入倒天水圍間中華基督教青年會中學,請問意見,會否好雜 [複製鏈接]

fatman69 發表於 20-6-18 22:18

明白前因後果,多謝指教。
佢地而家好似5個社,唔係行以前那套了。

fm0044 發表於 20-6-18 21:33
多謝各位比意見,我住深井,確實有唔就腳情況,由於屬荃灣區,今年多間冇得面試,自行又冇聲氣,天水圍收, ...
青中分5班,另再行小組教學。
5班入面有兩班英文較好,用英文教通識,呢兩班入面會有非華裔同學仔。呀女呢屆個NCS考全級第一的。

班主任+同班同學三年先換(除非老師離校啦)

如果考試達唔到60%,真係要重考/重做卷達80%先可以收工。我女上年好似中文卷重做左次

放學時間係5:00,你要預返到深井分分鐘要7:00喎。

fatman69 發表於 20-6-19 11:05
我知新入學的平均會分配到「仁義智勇絜」五社,但亦會按年份编同一「年社」,將來校友聚會就以年社區別。
...
「年社」呢樣野我冇聽呀女講過喎,今晚問下佢先。

培正好似都行呢套?

Mtcoook 發表於 20-6-21 16:10
請問其他科目是否也是按程度分班的?

好似只係中英數。我女中一中文分九組,佢尾二果組,得9個學生上堂。英文最top果組,好似30幾人

shanQQ 發表於 20-6-22 00:11
請問青中有冇普通話課?

好似冇,我睇成績表唔見有呢科

奶皇包 發表於 20-6-23 21:18
我小朋友沒有運動強項, 應該因英文成績而考入, 補習同班有青小升青中學生(因運動升上), 但發現英文程度有些 ...

5班入面總有參差,所以會有兩班英文班教通識。高中如要繼續用英文學通識及用英文考DSE,華藉學生要寫信同學校申請。否則除NCS外,全部default用中文教同考DSE。
我女都係英文強,冇運動入青中,所以入了英文通識班。

奶皇包 發表於 20-6-24 06:05
謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直 ...

學校應該會考慮學生中文及英文科成績,再決定會否批吧。不過我女好極端,英文好好但中文好差,我相信學校批佢用英文通識機會好大。佢而家只係中三,早兩日先寫信回校,未知咩環境,其他人申請係咪一定批我唔敢講。

奶皇包 發表於 20-6-24 17:44
謝謝分享

我小朋友都係極端類,語文強數弱,㨂青中係見數學科有分組,跟津校按整體成績分班不同,分組教 ...

我女數學中間,但個別理科會較弱,physics直頭投降。所以青中初中教學安排,對偏科學生有一定好處。BTW,歡迎加入青中大家庭!

奶皇包 發表於 20-6-24 06:05
謝謝回覆, 我都希望我小朋友可以入英文教通識的班,但想問多少少係如高中想繼續學英文通式,而初中又一直 ...
小女已批准在高中時用英文學習通識,屆時會用英文應考DSE通識科。

奶皇包 發表於 20-8-10 12:30
可以申請好好多,請問英文是否要A級才可申請?
請問約幾時知道分那班?因疫情關係,bridging course改為網 ...

幾時分班我又冇為意喎,今晚問下呀女先,因佢今年都要分班 (青中三年同班的)。

至於係咪要英文A先申請得,我就唔太肯定,但我女係攞A。

simsim 發表於 20-8-12 17:46
你好,我對青中好有興趣,見你話你囡囡細個嘅時候都係英文成績比中文好好多,想知道你當年考試嘅時候除咗學 ...

我女果陣有小五考嘅PET成績+校際朗誦節英詩獨誦冠軍証書。不過我印象佢面試時考嘅英文都深深地嘅,要佢睇一篇關於procrastination 嘅文章再同考管對答呢方面嘅嘢。
‹ 上一主題|下一主題