用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 港孩不講粵語:家長「英普行先」 棄粵語成大勢 ...
go

港孩不講粵語:家長「英普行先」 棄粵語成大勢 [複製鏈接]

引用:中文水平確實下降,錯字百出,問問教育局,

原帖由 壞寶貝 於 14-09-14 發表
中文水平確實下降,錯字百出,問問教育局,問問評卷員吧!重英輕中之後遺症,無謂自欺欺人!

...
最慘中英都唔得,好似我咁

引用:中文水平確實下降,錯字百出,問問教育局,

原帖由 壞寶貝 於 14-09-14 發表
中文水平確實下降,錯字百出,問問教育局,問問評卷員吧!重英輕中之後遺症,無謂自欺欺人!

...
最慘中英都唔得,好似我咁

引用:Quote:原帖由+壞寶貝+於+14-09-14+發表大部

原帖由 shadeslayer 於 14-09-14 發表
粵教學不好中文?咁香港開埠己來的無數精英不是粵教麼?未有普通話前,廣州人又如何學中文?

...
聽人話孫中山當年想張粵語定為國語,但差少少票,敗給北方官話,唔知係唔係真,有冇有識之士分享下,等我小學🐔學下嘢

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+14-09-14+發

原帖由 壞寶貝 於 14-09-15 發表
有!不過可信性不大,因為當年的官腔,廿七個省都有人懂,但粵語就只有廣東省內的廣州及周邊部份市、鎮的人 ...
D人話當時孩中山政府內有大量廣東人,仲有香港人添,所以有此想法,如果成真,世界不一樣

引用:Quote:原帖由+MyFairLady2014+於+14-09-15+

原帖由 壞寶貝 於 14-09-15 發表
香港的中文水平確實不斷提升???
知識份子,見多識廣,識人都勁D!我都覺得整體語文水平下降!又或者係兩極化。不過普教中係唔係可以堤升中文水平,係一個值得討論既問題。我讀理科,歷史語文都差,想請教普通話係唔係都有口語,我見小朋友D普通話課本,裹面有一句:你吃過飯了沒有?其實書面語係唔應該係:你吃了飯嗎?請指教

引用:Quote:原帖由+壞寶貝+於+14-09-15+發表香港

原帖由 samchan2179 於 14-09-15 發表
知識份子,見多識廣,識人都勁D!我都覺得整體語文水平下降!又或者係兩極化。不過普教中係唔係可以堤升中 ...
問題太膚淺,.....

‹ 上一主題|下一主題