用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會聖馬善樂小學 六年了,今日終於畢業
go

六年了,今日終於畢業 [複製鏈接]

希望阿仔你有個好前途,順利派入心儀中學!

0    0    0    0

回覆:六年了,今日終於畢業

剛派了畢業試成績表,好開心,我都忍唔住同阿仔講一句,你做得好好。
係度想講,多謝學校所有老師,主任,副校長,校長,校工,希望憑呢張成績單,叩入心儀中學!

其實功課量方面算多,有時一日12,13樣功課都試過,所以做功課一定要速度快,如果慢既話就冇時間溫書,我都見到隔離班啲小朋友手腳比較慢啲都搞唔掂啲默書。至於升中派位嘛,學校好少透露數據,但前果兩三屆都有人派到傳統名校,但唔多,所以如果讀聖馬首要任務就係想盡辦法幫小朋友谷入A班,全A班差唔多都可以派到一線英中,好似前年有十幾個都入到華英!

我覺得讀聖馬有一個好處,就係目標明確+簡單,入A班,再把成績推到全級10名以內,咁已經可以好放心等入一線英中了!

華英,迦密,旅港,是但入一間都好開心啦!

老師冇正式講,我自己估全級大約40幾人左右係Band1

引用:可以分享下,除了学術,學校的课外话动多嗎

原帖由 OxOx 於 15-07-06 發表
可以分享下,除了学術,學校的课外话动多嗎?重視体藝吗?
基本上都算多課外活動,但建議要小心考慮時間分配

引用:可以分享下有咩话动? +

原帖由 OxOx 於 15-07-06 發表
可以分享下有咩话动?
我個仔就加入左籃球班,有代學校去比賽

引用:想問下,+可以係邊度睇到今年入了咩中學...

原帖由 pcf0319 於 15-07-07 發表
想問下, 可以係邊度睇到今年入了咩中學...
剛剛派完了,學校話今年全級有大約60人派到英中

引用:Quote:原帖由+stanleysham+於+15-07-07+發

原帖由 phinarto 於 15-07-07 發表
咁都唔錯喎,最緊要英中,話之佢band 幾。考大學都是靠自己讀。
嗯,謝謝

引用:知唔知有咩中學,+BAND+1+英中有幾多

原帖由 pcf0319 於 15-07-07 發表
知唔知有咩中學, BAND 1 英中有幾多
我冇去學校攞派位證所以唔太清楚,係我老婆陪仔去攞,所以詳細數據唔清楚

‹ 上一主題|下一主題