用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一,開學一周後焦慮
樓主: hk_batman
go

升小一,開學一周後焦慮 [複製鏈接]

雖然未收投訴, 但我直覺我已經有"小一焦慮症"症狀了.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 Whitepine 於 10-9-11 10:31 發表
我仔都係今年升小一,反過黎發覺自己太緊張,阿仔反而傻下傻下禁,唔知發生乜野事!!開學一星期,真係好多轉變,大人細佬都適應緊。Take it easy..我都同自己講。

剛剛開始,慢慢來!!

...

我又係, 得我一個人係度緊張, 阿仔又係傻下傻下.

原帖由 chowkarman 於 10-9-15 10:07 發表
hihi babyyantung,

大家都係小一家長, 難免緊張, 唯有成日同自己講, 緊張對大家都冇好處, 盡量放鬆 d~~~  記住呀, 我哋o既小朋友得一次小一架咋, 好好記住好好嘗試去享受吓呢個可能一閃即逝o既時刻啦

好多謝你呢翻說話, 希望我可以從中啟發到我自己!

數日來都會鬧吓我個仔, 鬧佢甩甩漏漏, 我放工返去未完成功課等等, 每次鬧完我又會好後悔, 啱啱入小一你想對佢要求有幾高? 唔單止阿仔, 連我老公都遭殃, 比我鬧佢唔緊張.
我諗我哋真係要放鬆d, 其實小朋友每朝冇扭計, 開開心心返學, 平平安安放學返來, 作為父母我哋都應該感到欣慰先啱喇.
‹ 上一主題|下一主題