用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 有冇人報聖三一堂曾肇添幼稚園
樓主: cherrywu
go

有冇人報聖三一堂曾肇添幼稚園 [複製鏈接]

三一堂幼稚園

我都是上星期已經面見了,今星期五學校會寄通知書,如果學校取錄了,你們會否在這校讀嗎?如果在這裡讀幼稚園有沒有想過直接在這裡讀小學?
至於有些小朋友今星期六面見,可能是下午班位,因為大家都是取上午表格,好似取表當日,上午約9:00已沒有上午表格,所以我估計,等待新生註冊後,下午班可能會有學位剩,所以今星期會有小朋友到學校面見。

三一堂幼稚園

原文章由 AnitaHo 於 07-11-19 22:44 硐表
全程老師對家長or小朋友都沒有問題&對答.  only以play group 形式讓家長&小朋友玩玩具...請問有冇人知佢地用乜o野準則去收學生o既呢? 點計分呢?

...
但老師有問我小朋友的姓名/喜歡食怎麼食物/玩具名稱等及老師有問我有關照顧小朋友生活上的問題。先前見了幾間學校,今次是最容易,完全沒有壓力。

三一堂幼稚園

剛剛見到信箱有封信,三一堂幼稚園取錄了我小朋友

,是上午班,好開心呀!

聖三一堂幼稚園

原文章由 AnitaHo 於 07-11-20 22:00 硐表
我都收到信...聖三一堂曾肇添幼稚園 取錄了...
所以話佢地都唔知用乜o野準則去收學生o既

請問你小朋友幾多月份出身,想知道會否收大仔,當日你會唔會註冊?
如果培道同聖三一幼稚園,你會如何選擇?

原文章由 AnitaHo 於 07-11-21 14:12 硐表
我b係8月的, 我朋友個b係12月, 通通收哂..  你b都是大仔/女嗎?

註冊 --  要考慮下先?  因為眞不明佢地用乜o野準則去收學生?

培道-- 我無考, 所以我俾唔到意見你, sorry

...
我小朋友一月出身。想問問你心儀學校是那間呀?

回覆 #3 Jansy 的文章

你小朋友男/女仔,如果培道取錄,你會選那間幼稚園,我都唔知道怎樣選好,因兩間都好好,最重要小朋友會讓他直升小學,所以想到這方面頭都痛埋。

回覆 #1 cherrywu 的文章

聖三一堂你可交留位費先,等宣道有結果先選擇那一間,當初我有想去宣道報名,但是小學唔係全部都可直升小學,所以放棄了,如果選聖三一有好處,小朋友讀小學可煩少一次。

回覆 #2 Jansy 的文章

幼稚園全部小朋友可直升小學但因為小學是私校,要自付幾千元學費,所以大多數會去出面讀政府小學,這是學校對我說的。

回覆 #9 Jansy 的文章

收了培道的信,取錄了上午班,你收到信嗎?

回覆 #1 Jansy 的文章

我地會選擇聖三一堂,參觀過學校,聽了主任詳細講解課程,相對下對該校有點認識,口碑好,所以我們都喜歡聖三一幼稚園,而培道認識太少,我覺得面試很深,如:問小朋友姓名/是誰同你到學校/看圖問五管及水果名,再問有沒有吃過蘋果/玩砌圖/影子配對等等。我個小朋友全部都識,你話培道幼稚園相對聖三一堂面見形式是很大唔同呢!
面見形式/深淺我覺得唔可以話間學校好唔好,最重要我們要認識間學校及是否合適我們小朋友。
另外我喜歡聖三一堂幼稚園可直升的是一間英文小學,學校提供膳食,一星期有兩天有湯水提供,及學校有自己校車。你的選擇如何,知道後講給我知。

回覆 #3 我係劉師奶 的文章

真係好啦!你是否上午班。

回覆 #1 beautyyk 的文章

我們都是上午班,遲些有幾會大家認識吓。

我是這個星期一參觀。

是今星期去的,你可平日致電學校約時間參觀。

回覆 #4 Nanaleung 的文章

小學是聖三一堂小學,是私校,全部幼稚園學生可100%直接上小學。
另外因為幼稚園報名表有分上午班及下午班表格,各派100份,如想讀上午班便要一早論侯,約9:00已經沒有上午班,下午班遲些去都有得取表,學校回答你還有幾個位剩是因為可能下午班少人報及因為有些人會放棄學位,香港大部份幼稚園下午班都收生唔足,名校當然例外。
如想暸解學校,致電參觀,認識學校教學理念及各方面先去註冊,周圍的人怎樣說都好,都要親自去看一看,因為我們都想選擇一間合適的學校給小朋友。

回覆 #1 AnitaHo 的文章

教育局綱有列出各區幼稚園,你只要入去你心儀學校,便知道該校師資。
‹ 上一主題|下一主題