用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔寶湖舊墟 vs 優才
樓主: ZoeZita
go

大埔寶湖舊墟 vs 優才   [複製鏈接]

HCB 發表於 16-1-25 23:08
其實真係要睇你自己覺得邊樣重要,外人好難同你決定,優才和寶舊兩間學校完全唔同,各有優勝之處,明白你點 ...
當年去聽完簡介真覺好好,但考唔到,一兩年後和一些入到的朋友吹水,若成績未如理想,情況也不是咁ideal。其實看看升中板,一般中學主要都是看成績,獎項只是個bonus,只要父母想得通,初小唔去操成績、上埋d無謂eca,谷校初小也可愉快渡過(唔敢講一定輕鬆),很多小學去到小4都會開始發工,始終要應付升中。
我對寶舊不熟,但聽落都幾好,重閱讀,家長只要在初小和小朋友多些伴讀,build up 閱讀能力,到到高小自然會見到效果。

ZoeZita 發表於 16-1-26 07:52
HCB, thanks a lot!!! 你全面地講中曬. 最大考慮因素就係妹妹&搬屋.

長老住大埔, 唔放心留佢地係大埔. 就 ...
我會把family 考慮因素放前,況且考到gt 孩子資質也不會差得去邊,細個個沒有升小壓力你可專心幫大個個ham 接小學,熟習了小學模式,到細升小你唔會覺得太辛苦,雖然一條龍好吸引,但gt 又mk 又tko,all considered 我估我會揀寶舊

little_yolky  點解我教細果個教得咁辛苦  發表於 16-1-26 16:26

簡介聽到的,通常都係一些大路野,讀過先會知適合否,若為一個概念而可能令其他家人付出,真要諗清楚

dabbycheung 發表於 16-1-27 12:27
小小分享!

我個仔今年就嚟大學畢業, 佢小學時就讀大埔某小學(非舊墟), 當年佢成績好好, 名次經常響全級頭1 ...
很好的分享,我冇得揀,入傳統,但就用較C考性的方法和孩子溫習,雖然分數也不是見得人,但見到每年少少進步,都算安慰。反而一些朋友入直g,溫習用傳統方法,十分辛苦。

dabbycheung    發表於 16-1-27 14:49
hppa    發表於 16-1-27 14:37

MrBeast 發表於 16-1-27 14:32
很好的分享,我冇得揀,入傳統,但就用較C考性的方法和孩子溫習,雖然分數也不是見得人,但見到每年少少進 ...
一位高人說過,學校是塊田,家長是農夫,有得揀當然好,但家長的involvement 比學校重要,尤其是小學階段。

punlik 發表於 16-1-27 14:59
當我研究過我個區一線官津小學既英文程度, 家人既一致意見是唔會考慮.
因為小學是學習外語既重要階段, 特別 ...

By comparision大部份官津小學既英文又真是麻麻,不過以今時今日的avail資源,講真真不覺會是一個問題,要擔心不如擔心學左d庸人姐姐english 好過(不是其視他們,但學左d Open the light, put in the table 就食乜都補唔番。

ZoeZita 發表於 16-1-27 18:07
而家 d 細路個個都係超人, 4歲考 starter, 5歲考mover (我女半張 cert 都無), 程度分別真係越來越來. 見住 ...

咁你可以自己學快d又或多些閱讀ga ma. 再唔係得閒睇英文cartoon 或電視。官津冇得揀學生當然要就住就住。其實最好你自己list out 你所有考慮因素,揀出對你自己/家庭最重要的一兩項,唔係諗到頭都爆

HCB 發表於 16-1-27 18:26
我自己唔想課外再花時間補語文,所以自己傾向讀直私。我自己反而覺得工人姐姐英文就真係無得擔心,唔通要幫 ...
雖然off topic,but just to add more detail,我個真係學左姐姐的english, 仲要話姐姐啱,到到小一,避免影響測考,所以要即時糾正,姐姐本來覺得自己英文好好,聽到之後又真係自我增值去補英文。其實孩子告知老師上堂都有mention 乜乜乜bad english,可能或許我自己緊張左dd

lovebb2 發表於 16-1-28 14:01
直私間間未必一樣,我朋友囡是私校培正,net好像一星期不多,教英文亦不是native English teachers

...

同意,不能一概而論,eg,新油天簡介上中表演的同學英文聽落直頭native 咁tim,tsl 出名語境好但校長和英文科主任就頗hong 音(絕對不代表他們英文不好),培正雖然是中小中中,但佢英文老師攞教學獎。generally 直C資源分配自由度較高,但家長重視英文的話就要做足功課
‹ 上一主題|下一主題