用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我可以點做
go

我可以點做   [複製鏈接]

profitwong 發表於 19-4-10 09:25
我好欣賞我小朋友會自己執書包,有責任感。(小一)

但有個問題出現,話說我有時遲返屋企,會幫佢拎番啲野 ...
小一就咁有性格,我諗你都係去搵d親子關係talk 聽下好d

b3410    發表於 19-4-12 23:18

MNIF 發表於 19-4-10 22:50
你好,ar _mak ,告訴你自從我家族由我話事之後,我已經通知各親朋戚友我不會去拜山嘅。至於楼主呢單野,嘅 ...
不會發生因為?:
a) 你不會去看/chk 佢d野 or

b) 你仔唔會執著這些東西 or

c) 仔唔會發皮四

d) 唔敢頂撞老豆 (家法侍候)

MNIF 發表於 19-4-11 10:41
我不謙虛咁講,全仗我教子有方。我不但是小兒的父親,亦是一個教育者。我有著媽媽般的柔情,亦有爸爸剛強嘅 ...
咁即係慣常有幫開所以唔會介意?

MNIF 發表於 19-4-11 12:13
也有可能吧。我覺得應該從小到大,我倆都習慣咗互相信任同尊重對方。雖然我係比較傳統嘅人,但我在某些方面 ...
教法無可否認是另類,專重互信就正路,但人會變,如何肯定將來唔會發生(尢其在青春期)

MNIF 發表於 19-4-11 16:23
人係會變,但做人處世的道理是不變。小兒經我用大經大典洗腦,已經入心入肺。所謂江山易改,本性難移。係有 ...
你都話人腦好復雜la

MNIF 發表於 19-4-11 17:13
冇錯。人腦的確好複雜係我講過,但並不代表我對人腦如何運作一無所知。
同樣地,也不代表你完全知hill (dont thk anyone can)
‹ 上一主題|下一主題