用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 快考試了‥........ 想哭了
go

快考試了‥........ 想哭了   [複製鏈接]

Gary_family 發表於 17-5-25 17:38
又到考試。每次都係唔夠時間;每次都係不斷咁追,你急佢唔急!講真,真係好想喊!壓力大過自己考試!
...
兩年前我都感覺好大壓力,退一步諗左一陣,應該係我自己都落左好多effort,接收到幾多,記得幾多,運用到幾多,係完全not in control

YolandaTam 發表於 17-6-1 18:26
唉, 一言難盡呀JM:
小學嗰陣佢中文其實OK 架, 可能因為識字多.
睇,已經日睇夜睇,衛斯理,阿濃,朱自清基 ...
詩,我覺得都係要朗讀,靜睇唔會感受到壓韻

小時了了 發表於 17-6-3 08:01
妳說出重點來 - 中學同小學閱讀理解要求好唔同, 好似考中國文學一樣, 要好識睇文中一個符號 (可以係一個人 ...

真的要小三四就要開始學習古文
今個summer 無論如何都要睇詩魂

babywoman 發表於 17-6-3 11:24
回覆 MrBeast 的帖子

情況不至於咁嚴峻吧?
有網友的分享參考,每個家庭情況不一樣,自行定奪

S-Kwok 發表於 17-6-4 07:39
記得買埋靈詞。

我仔一定未睇到詩魂、靈詞。依家有間斷地睇論語,揾啲簡單啲嘅篇幅,拆字叫佢估吓點解。
字謎故事都幾有趣,不過可能伴讀較好

IloveJJ 發表於 17-6-5 09:11
詩魂關古文事既咩?
詩應該也用古文字,我估,易引起興趣。uve reminded me.  仲要借返d封神榜先

little_yolky 發表於 17-6-7 10:08
係呀, 我聽到阿大講都好震驚!中產家庭細路又成績好, 鐘意睇書, 但無去過書展。

不過, 我過去幾年發現, 書 ...

有fd升小一時真是帶gip 去買練習,成班一窩瘋咁。我本身都唔太好乜展乜展,得個迫字,好多時買唔到野,e加又可網購好方便,除非有specific target先會去

little_yolky 發表於 17-6-8 16:35
真係世界變了。

...阿細居然講:仲未, 因為未做完暑期作業
要好似做閱讀理解咁:為何主角會說這句話?當時心裏在想什麼?

S-Kwok 發表於 17-6-9 18:07
原來係咁易睇錯題目。
不過,當全級只有佢離題,就係佢有問題。唉…
可能老師用心良苦,呈分前比學生知道唔看清楚題目的後果

little_yolky 發表於 17-6-19 10:59
聰明小朋友就有呢度衰, 我細女又係咁衰, 今次常識其中有兩課測驗測過, 佢好熟, C6同佢溫時佢話唔駛溫, 自己 ...
只有兩個方法:等佢撞板

印返張測卷比佢做

shadeslayer 發表於 17-6-19 13:13
敝在佢唔覺有問題,唔覺係撞板。
唯有等佢開hill
‹ 上一主題|下一主題