用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學生活費
go

英國大學生活費 [複製鏈接]

阿仔過左去2個月,我叫佢預吓每月大約要用幾錢。
佢話晚餐大多數都系自己煮,間中會出去食。lunch就多數食fast food,  都要6-7鎊/餐。
咁佢話計過條數,都要500鎊一個月,佢話比多100鎊做零用,有時買吓野,同同學gathering吓都要錢。
呢個budget,  合理嗎 ?  你地每月又比幾多 ?

6    0    0    0

回覆:noel2010 的帖子

咁你一個月大約比幾錢佢?

引用:Quote:原帖由+AS-Ma-Ma+於+16-03-18+發表咁

原帖由 Umi 於 16-03-18 發表
我女讀中學,只是間中入小小去U.K. Debit card戶口
哦。。咁中學嘅都系零用錢黎,因為基本學校都包晒。
衣食住行都是自己的,所以都想問吓呢度嘅家長,大家交流吓。

引用:Quote:原帖由+Umi+於+16-03-18+發表我女讀

原帖由 AS-Ma-Ma 於 16-03-18 發表
哦。。咁中學嘅都系零用錢黎,因為基本學校都包晒。
衣食住行都是自己的,所以都想問吓呢度嘅家長,大家交 ...
sorry, 打漏了, "大學生"嘅衣食住行

引用:我仔在倫敦.佢自己的基本生活費大概500磅左

原帖由 NanaLi1127 於 16-03-18 發表
我仔在倫敦.佢自己的基本生活費大概500磅左右.(唔包交通費).
thank you.

引用:Quote:Umi+發表於+16-3-18+08:56+英國食方

原帖由 skIII 於 16-03-18 發表
牛角包要£2?係咪去餐廳食?其實平貴好在乎係邊度買,簡單講,去餐廳或外買一定唔平,起碼£5-£10一餐, ...
如果D細路有你咁精打細算就好啦。

引用:回覆+AS-Ma-Ma+的帖子 500鎊一個月只為食,

原帖由 shmilu_kio 於 16-03-19 發表
回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

500鎊一個月只為食, 應該都食得幾隨心下...
吓。。你咁講,系咪即系佢一D都唔慳家

引用:Quote:原帖由+AS-Ma-Ma+於+16-03-18+發表阿

原帖由 louisagood 於 16-03-20 發表
我想問,嗰£500包唔包埋住宿費?
唔包,宿費另計

引用:Quote:梁媽媽+發表於+16-3-21+09:33+有時都

原帖由 siumiu2010 於 16-03-21 發表
我絕對贊成, 總之吾可亂花費便可
阿仔響中部近brimingham,因為送佢過去嗰時,有落過london, 都比較過,其實生活費都唔比london平好多。
佢宿費都要130磅/week,  佢個town 好細,返學唔使搭車,行就得。咁我系要另比生活費佢遮。
佢早2日term break返左黎,同佢認真計過,500磅都差不多,我都鼓勵佢多D同同學so so ha,  見識吓,但也不可亂花錢。

引用:回覆+AS-Ma-Ma+的帖子 係英國,+每個地方生

原帖由 shmilu_kio 於 16-03-23 發表
回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

係英國, 每個地方生活指數都有差別, 一個月用幾多錢要視乎佢生活方式, 大一用得多d ...
啱嘅,每個地區都唔同,阿仔響Coventry, 如果同london,  一定平D.
佢通常間一個星期去超市買野,100-200幾磅,3個同學夾,買到爆雪櫃,都食唔到10日。當然,當中會有汽水,零食,日用品啦。
我諗,而家D年青人,唔會好似以前嘅留學生咁,咁知慳識儉ga la,  但求佢唔好亂黎,我就安樂啦。

回覆:c.mum 的帖子

u唔使ga la

回覆:AS-Ma-Ma 的帖子

阿麥明詩話劍橋宿費,只需120P per week,  劍橋喎,有無咁平ar, 系咪有D離地ar ?!
我仔個鄉下地方都唔得啦。

回覆:skIII 的帖子

咁我仔響Coventry,  嗰道咪好貴!
佢今年住學校合營宿舍,要130P per week. 原本出年比左deposit 租左另一間,都要135P per week.
全部都要租50 weeks,  立2個月空租,退租又要揾迷你倉擺野過度,都麻煩。
早2星期,有同學仔撩租屋,又去8吓,1600P, 有5間房,每人300+, 連水電煤,每人400左右,好大,有花園,有basement.

‹ 上一主題|下一主題