用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 夢醒時份⋯ ⋯
樓主: ANChan59
go

夢醒時份⋯ ⋯   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-25 01:07
我如果想問老師,我會先得佢同意,而且會同佢一齊見老師。如果佢唔同意,我唔會bypass 佢。

如果佢有問題 ...

呢個似細Y,一般佢亦全部自己會解決哂,但有時佢亦同我有商量同問意見,當然聽完都係佢自己決定,好大機會未必係如我所願。

所以真係唔同性格。大Y果種我同個妹都怕哂佢,我俾反應?佢反應更强烈,死太多細胞,我必須明哲保身。唔係為佢好,係為自己好有時好委屈,個妹都睇唔過眼幫口反駁佢,仲死,反咬我倆同一陣線,人蠻起上黎真係可以好癲。女人好煩,一屋女人,更煩。

shadeslayer 發表於 22-10-25 08:10

我平時唔會咁八卦,但其實果次係老師找我見面,咁多年 ...
上文提要係,你話走左去問老師,咁就變左主動,難怪陳sir誤會。同老師召見係兩碼子事。

ANChan59 發表於 22-10-25 08:51
女人好煩,一屋女人,更煩。這些話你可以講,就算我非常認同都唔講得。
...
我家無個話得事既男人,個生態係差啲所以我已經盡哂力去balance㗎嘞。

Radiomama 發表於 22-10-25 13:42
一口氣追番大家啲post睇,好多反思俾自己,正。

同阿仔似遠還近,呢一刻佢仲我哋日日chat, 但唔知可以維持 ...
去London旅行有咩理由要反對?我女話X'mas去印尼玩添呀,不過唔係同我.大Y中六畢業就自己一個去菲律賓潛水,一個人呀。我驚到鼻哥窿無肉都無得反對。

shadeslayer 發表於 22-10-25 14:31
哈哈,女兒十五歲去印度(大班),十六歲泰國水上活動,十八歲羅馬尼亞,19歲兩個妹釘去意大利小城市。

...
心驚膽顫....

Radiomama 發表於 22-10-25 14:34
Daddy的理由比較傳統,供佢去外國讀書已經使一大筆錢,無理由仲要俾佢去埋旅行⋯
我的理由是三月應該要準 ...
如果係洗自己錢又無壞呀。

shadeslayer 發表於 22-10-25 16:26
Daddy的理由比較傳統,供佢去外國讀書已經使一大筆錢,無理由仲要俾佢去埋旅行⋯

Cxxxxxx
去美國讀巧貴啊~~
可能daddy覺得無理由用佢啲錢去拍拖,要去,你自己揾錢去咁啩。

Bluegene 發表於 22-10-25 18:29
我覺得你呢個阿媽好慘,但樂天啲睇,最少有溝通機會吖。
我就係唔想冇計傾,先至揸頸就命。

Radiomama 發表於 22-10-25 14:34
我的理由是三月應該要準 ...

其實呢......佢考到咁理想分數,入到咁好大學,又攞左咁多獎學金,光宗耀祖(雖然書係為自己讀),老豆當獎勵下佢咁既心態,大家會唔會開心啲?LongD既野,衹會祝佢好運,老豆講明衹此一次資助,下次自己想辦法咪得。

人生唔稱心事十常八九.....

大Y興致勃勃同我講佢領養左隻狗,一隻五歲大既French Bull dog.....I rolled my eyes again.....心諗:this is my most hated breed.....又諗:你知唔知同狗睇醫生仲貴過人?(我地以前有養過幾次)佢又show俾我睇買左好多床呀狗帶呀食具呀etc, 我又諗:嘩!淘寶實平十倍.....(下刪一千字)梗係全部吞番哂落肚啦。佢咁有興致同我講野,仲唔乘勝追擊要扮關心,問隻狗呢樣果樣咩?我真正做到適者生存㗎。

beastiebistro    發表於 22-10-25 20:55

ABC-DAD 發表於 22-10-25 22:26
隻狗你都接觸唔到,攞嚟煩。
無煩。

洗自己錢去添,如果係大Y, 我100%相信佢衹會知會我。

Radiomama 發表於 22-10-26 07:17
窮養富養,兩方都有道理,所以成日都話平衡係一種藝術。

對,絕對係situational!

其實良好價值觀係佢地細時已播好種,大左都晤洗咁一成不變,偶然奢侈下實在無礙,况且佢係洗自己錢。近年經歷咁多(再加上我父母先後離去)人都化了,活在當下,錢帶唔落棺材,不用白不用。話雖money can't buy happiness, 不過係佢地成年仲講咩窮養富養,我覺得已無意思。又唔係講緊成個lifestyle, 衹不過係個別事件。如果父母站係佢立場,明白佢感受,就會體諒。大家都年輕過,無論呢個LongD結局係點,佢老左佢諗番起自己曾幾何時做過呢啲事,未常唔係幾好。我係阿媽,偷偷贊助,shhhhhhhh!唔好俾daddy知呀。若於感情同健康都有本存摺,而家係你係感情果本deposit既時候啦。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 08:55
我幾肯定唔係錢嘅問題。中年爸爸嘅訊息唔會咁膚淺嘅(應該想講係有一定內涵)。

...
佢唔like個女仔?覺得無謂?

ABC-DAD 發表於 22-10-26 09:08
仔同仔之間有自己嘅感應,你地畀啲空間佢兩仔爺交流下,阿爸對呢啲事好想過料畀個仔嘅,但獨子又咁遙遠, ...
趁爸爸坐山頂,阿媽落去握手。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 09:08
仔同仔之間有自己嘅感應,你地畀啲空間佢兩仔爺交流下,阿爸對呢啲事好想過料畀個仔嘅,但獨子又咁遙遠, ...

我係Mel有個PC同學,對仔女佢都好involved咁湊大(唔係咩陪ECA之類,係好多quality time, 好多)。佢除左同老婆會有date night, 都分別各自同個女&仔定期有date. Men's talk 同daddy's gal time不乏。乜密偈都傾哂。兩公婆係Mel讀Archi結良緣,不過阿仔讀書認真麻麻,佢完全接受個仔係tradesman. 阿女讀書叻,都揾到好工。澳洲人就係咁laid-back.

ABC-DAD 發表於 22-10-26 10:47
澳洲生活就應該係咁,我阿姨養和畢業冇兩年就移民澳洲,當地嘅朋友個個週末都車佢去遊山玩水,上山下海活吃 ...
就覺得果邊生活好啱你,上山下海真係好多戶外活動,你一定玩到好開心。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 10:42
你也有他心通,勁,人地阿爸就係有他心通想防患於未「」

呢啲防患於未*,其實係佢地離家之前就已經要brief好。我話阿媽保護左你17年,係時候將你既將來交番係你手,做個responsible adult. 真正語重深長好認真咁brief完先放佢走。一踏出家門,我地能控制既衹會越黎越少。

ABC-DAD 發表於 22-10-26 11:47
嘩你個劇本唔得囉,好在汗水💦係真付出。
你WhatsApp佢大門鎖有密碼記住留畀媽咪,淘寶慳好多,去開 ...
我真無咁笨仲做阿四,唔好話隻狗,就算有孫都唔好叫我湊。佢自己既決定,自己負責。

ANChan59 發表於 22-10-26 12:26
我最快年底返香港。
去你屋企搞個BBQ party啦。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊