用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二成績
樓主: kiukiu1016
go

小二成績   [複製鏈接]

kiukiu1016 發表於 19-1-13 09:46
可能真係幫得太多,太保護佢。。佢開始有返功課班(因為唔坐佢隔離,佢唔會主幫做功課),一直都有專科補數 ...

其实唔專心、心散、坐唔定做功課……唔係小二先开始出现吧~越大就越麻煩。我唔同意心散係小朋友通病,有為成績好果批,-定係比人專注、自理力高、記性好同做野手腳快。呢d你可以話係天生,但如果早發現要改善,就要由細个幼稚園時开始教。認字亦唔係-朝一夕,要儲吖。希望佢唔係电子奶咀湊大,电玩係会令人心散好多……

kiukiu1016 發表於 19-1-14 08:05
佢三科主科B,但常識同藝覺藝術C,應該搵低左幾多分,想請教藝覺藝術在呈分時會唔會睇?
...
视艺呈分睇㗎(x3倍㗎),趁早操操佢,小二仲有幾年時间……

pumpkinfly 發表於 19-1-14 17:47
回覆 kiukiu1016 的帖子

我有兼職過小學的功課班導師,一般來講,真係好難控制紀律,特別系本身唔係好自覺 ...
同意

LT1116 發表於 19-1-14 19:23
三科主科B, 就咁聽唔覺得好差喎, 你講到咁灰我以為幾乎唔合格果隻, 媽媽要求係咩?
...

初小,唔算好差(仲要睇B头定B尾,75-84都叫B)。但睇个勢如果唔改变学习态度,-上小四,个底子打唔好,就真係可以好差。

retriever 發表於 19-1-15 08:26
小四會有什麼大改變?

課程比初小深,老師要求比初小高。
‹ 上一主題|下一主題