用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

未知你女小学程度、所屬区份、有無連繫中学……資料,会有不同策略。不过照王家爸爸所言,除成績外(當然大前題是要顧及成績,不能本末倒置)仍要些体艺嫁,免得給人—个死讀書的印象,而且跟你女成績相若的学生全港不少,如何能突圍而出是要考慮考慮。既然没發展音樂,那唯有在游水中下点功夫,小三还有时间,當然,要在泳界脱穎而出並不容易,競爭甚烈,但若有些少獎牌陪襯-下都不錯~有否考慮多參予校際朗誦節?此等獎項虽不致令中学另眼相看,但起碼比斎讀書給人較多元化的感覚~

小四时大可如上边家長所言,留意同女差不多級数的師妹升讀那些中学,上校網瞭解一下,也可开始去一些升中简介会(我会提議由小四开始輕鬆去听三两间,小五又听三幾间,因到小六会很忙,心情也不—样)。

成績只係中上無突異功能插班較难吧~~我女学校有两條女飛魚插入DGJS P6, 識一條APS女飛魚都一样~當然成績也不差。

little_yolky 發表於 15-8-14 13:56
如果無乜體藝, 自行係唔係會好蝕嫁?.................我阿女個興趣, 好似對升中一D用都無..............咁 ...

体艺呢係要立定主意由P2开始栽培。人家P4/P5已係收成期~~所以中学睇体艺重要过朗誦獎項係因体艺要長时间訓練而朗誦只两三个月頂籠就可以~

其实津中係重視成績(全港排名)同操行多,其他係陪襯、係嫁啫~~有就當然顯得你女all round, 無亦唔洗死~~是关津校係靠自行可以揀成績好既学生去溝淡大抽奬好彩抽入但成績勉強既学生。但直資嘛……个个申請者都有番禁上下,佢大把有得揀,体艺自然更重要~

你女而家只游—曰水~真係可以唔洗諗,継續游健康水算。諗下攞多两个學界朗誦獎好d.女可以的話,做好个成績佢,全級100人,而家你女只算band1中,10名內穩陣d, 諗下義工服務方面可以做多d乜野添~

saiwanho  fully agree!!!  發表於 15-8-14 21:56
little_yolky  中至尾  發表於 15-8-14 15:31
little_yolky  係B1尾  發表於 15-8-14 15:31

little_yolky 發表於 15-8-14 16:17
十次有一次有, 唱咗咁多場, 得兩張, 有D係俾劇團的。年年回歸國慶新年都要唱, 但就唔俾cert人哋, 諗諗吓真 ...
係!Cert小五小六先計!成績就有d学校要睇埋小四~

little_yolky 發表於 15-8-14 17:57
吓, 咁之前攞既奬全部唔計?  早知遲D至參加啦

小六上學期就要報自行, 咁小五一年邊攞 ...
小五係超忙既—年,我女參加过学界泳賽、区際、分齡(好多)、錦標賽,仲有四項朗誦節比賽、辯論比賽、中国舞考試~~
好彩我—早知P5会忙,預早四年班考定GAPSK(呢d cert对升中無用,只係考黎叫多样野填下咋~)然後P5考Jouior Toefl(記住,呢d cert对升中無用,得閒可考下,太紧逼無亦無妨)。

其间當然曰日操水,訓練朗誦同辯論亦用不少時間。

小四已去过幾場升中简介会(HY YWGS GH), 小五再去(DGS YWGS), 今年小六又会去多幾间~攤長幾年听,無禁趕,心情会輕鬆好多~

little_yolky 發表於 15-8-14 18:16
哎吔, P5好忙呀

但係得P5一年, 又要比賽, 又要呈分, 搞唔掂都係要先顧成績吧。 ...
如有d同学參加埋音樂節同考樂器試就更忙……非人生活!

除左裝備阿女,mami可以先理解成个升中遊戲規則同流程先~爬下置頂既帖同教署網頁。

RiboMM 發表於 15-8-14 22:51
其實我有點想請教大家,咩都唔準備得唔得?(let the kid try a natural way...)

...

當然得。有人崇尚自然,唔化唔用洗面奶收缩水精华液防皺淡斑膏,只用清水洗面同搽防曬,—样皮膚靚靚~~我等搽SKII都唔知有無效,只怕唔搽更差,搽左心理上好过d、無悔而矣。

200904  agree  發表於 16-6-3 14:38
little_yolky  其實我真心覺得搽咗係無分別。  發表於 15-8-17 11:58
HaYi  agreed  發表於 15-8-15 13:10
bbforever  好比喻  發表於 15-8-14 23:59

MASAYA 發表於 15-8-15 08:26
唔怪得一眾媽媽成日話爸爸們唔緊張子女成績,其實好多男人鍾意女人淡妝或裸妝,甚至不化妝  ...
A~~~~以上所講,全屬保養!不含粉底碎粉眉筆眼影遮瑕胭脂唇彩呀~~~

TwinWong  上埋美容保养堂 正!  發表於 15-8-15 11:20

S-Kwok 發表於 15-8-15 14:20
咁煩唔係想有間好嘅中學, 為升大學預備咩?

好奇一問,
正如楼上話斎,無論学业成績又好,体艺都好,斎谷好难有頂尖成績,係有天份先得~無兴趣又点会做得好呢?無論讀書体艺边样都—定要自發,个小朋友自己想做好先成事,父母日哦夜逼都唔会有用,呢个就係楼上爸爸講既学习动机、自發同明白係為自己而做,不為向其他人交代。

S-Kwok 發表於 15-8-15 17:23
我跟你嘅諗法大致相同。

不過,我相信咁多名/神校能出咁多狀元、咁多學生可以上到大學,係有佢地過人之處 ...

部份正確,部份不正確~
我覚得学校、学生、家長係三位—体~巧婦难為無米炊,單單靠学校都难教出狀元既~~要学生本身質数好,有同輩/同学互相影响、好既学习氣氛、有坊间所講band1家長support,学校老師教导.....好多样野加埋既化学作用。不如話物以类聚近似d?名校就係吸引呢类学生(家長)入讀?所以嘛~揾间跟自己理念相同,同仔女程度配合,大家都舒服既学校就最好。

S-Kwok 發表於 15-8-15 22:47
其實我自己真係十五十六,以我仔性格,佢要睇飽書先會想做其他嘢,但要佢睇飽書,真係好難,佢真係可以為咗 ...
佢鈡意果样野自然会自动波会投入~若然佢醉心下棋,自然会自己鑽研棋艺,睇棋書~可能佢兴趣真係唔係呢度?你—廂情願?俾佢自由發展会好d?好似科大有d summer camp佢会有兴趣嗎?同佢將來研發新葯有d关係?

S-Kwok 發表於 15-8-16 06:24
當初揀圍棋,都係呀仔喺書展檔玩完,佢話想玩先報,依家已學咗一年,鍾唔鍾意、仲想唔想繼續,我話比多一期 ...
其实低小样样試,試多幾样無坏~反正高小要專,如揾到兴趣就可以專心發展。

《活在當下》

《半杯水》

MASAYA 發表於 15-8-16 14:04
我係用故事書去平衡, 中強英弱就買英文故事書, 中文資訊書, 相反就掉轉買, 不過你仔咁固執可能行唔通 ...
行唔通!我大女唔会啋我,你咪你有你買,佢就係唔睇~

S-Kwok 發表於 15-8-16 18:49
我依家要佢每日留半小時比我講佢唔睇嘅書,佢今年升小二,可能仲細,暫時仲聽我講(雖然佢係唔鍾意),過兩 ...

呢d偏埋一边既小朋友好难搞,我大女已高中,英文A中文E, 两極化……搞佢多年都搞唔掂~睇怕DSE科中文兇多吉少。趁你仔仲細,睇下你有無辧法搞下科中文啦,越大越会偏向佢自己舒服既文字,惡性循環,高小已定形~~前車可鑑呀!

MASAYA 發表於 15-8-16 22:58
雖然我話中強英弱反之亦然, 其實我係覺得先中後英會易搞d, 始終中文比英文難, 小朋友通常取易捨難, 英文開 ...
我两个女接收中文能力不同,—样資源,—样中小,一样禁教法~細女可以轉个部首就同時学四五个詞,係詞唔係字(洗澡、乾燥、噪音、體操……),大女嘛,唔好講詞,四个字对佢黎講係四个全新既字~不过英文細女無家姐禁好(都好,但家姐学英文好似妹学中文禁吸得快,俾幾多吸幾多),妺中英文較平均,家姐就两極~唯有接受唔同人有唔同能力囉……

MASAYA 發表於 15-8-16 23:43
中小但英文比中文好咁多點讀上去... 繁體中文就有呢個好處, 所以學中文其實學繁體容易得多, 因為繁體中文個 ...
小学中文仲叫易,勉勉强强長年B, 上到中学先死~非常死!青春期更唔听你支笛,入英中除中文中史更如魚得水,半本中文書都唔掂下,所以其实好多英中入边衰DSE中文就係呢d学生。

MASAYA 發表於 15-8-16 23:55
但中小既數學同常識都係中文教, 其實真係好難讀架喎, 青春期冇得搞架喇, 聽朋輩多過聽父母, 唯有畀佢知道父 ...
佢無讀寫障礙,明既,係差d,詞彙少d,有時理解左第二d野禁啫~~我地GS都係英文,好彩……

little_yolky 發表於 15-8-20 13:47
你真係要注意下喎, 隔離有帖話有學生DSE科科最低都5, 但係中文2咗, 咁你話係咪OMG? 另外有個學生又有5**,  ...
預左~有心理準備,唔会晴天霹靂~
‹ 上一主題|下一主題