用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留位超過5間小學, 是什麼心理?
go

留位超過5間小學, 是什麼心理?   [複製鏈接]

我知點解.

每間學校總有好有唔好既地方. 而上得ek多總覺得而家d人少左d決斷力, 成日心大心細, 唔知自己priorities係乜, 魚與熊掌不可同時擁有之時, 唯有hold住哂, 怕死自己揀錯會後悔. 其實世事總有trade off. 知自己想要d乜, 自然唔難揀. 得到一d野, 自然會失去一d野.

bcw 發表於 12-12-10 11:49
一講呢啲題目大家就好似當人家殺父仇人咁,但你有無諗過學校本身都超收?
呢度有三四個家長話已放其中一間小 ...
或者只能夠話你無同理心, 唔知人地一個offer都無既心情o羅.....:;pppp:

下聯"多offer唔係威曬".

BabyAndre    發表於 12-12-11 13:58
Jane1983  講得好!  發表於 12-12-10 21:36

longlokma 發表於 12-12-11 16:43
明白,但大學已是另一回事了,特別對現正徬徨小學學位的家長,則最迫切是獲得期待已久的小學offer...那怕只 ...

咪話張揚, 而係成日見d posts講A校B校C校各有各好, 唔識揀. 從來都無一間完美學校, 只有合適自己小朋友既學校. 而家好多家長漁翁撒網, 考+幾間, 當中有幾多真正做足功課, 瞭解清楚學校o岩唔o岩自己小朋友? 抱住個心態係競爭激烈, 考左先算. 收左先慢慢諗(本來無可厚非). 但之後總會知有d"一定唔會讀", 有d"或者", 有d"心儀". 當"心儀"收左就好放"或者/一定唔讀"果d, 當手上有"或者", 就放一定唔讀果d. 如果家長都唔知自己想要乜, 就只會心大心細. 有時佢地手上既offers都係好唔同類形而唔係差唔多既學校, 禁都揀唔到, 實在好難明. 其實每一日我地都要做好多選擇, 真係禁難揀咩?

chunyatmama 發表於 12-12-11 17:08
I guess most if not parents agree that having a few choices is not a problem.  The problem is if one ...
Probably, the parents hold so many offers is due to the offers are confirmed at different timing.
這情況極有可能. 但亦可很快決定到less preferred的學校, 便放位吧. 整個選擇過程, 手頭上同時hold2間已夠了.

早前有超市每日棄置數以+噸計的食物於堆填區, 並以漂白水淋濕食物, 令拾荒者不能取食. 超市乃商業機構, 並不是社福機構, 所作所為並無犯法. 亦有他的「道理」. 食環署將路宿者全副家檔通通掃走運往堆填區, 並不許他們取回當中的證件/有紀念价值的紀念物品. 在食環署的立場, 是合法合理吧. 但以上例子, 合乎情嗎? 超市有權棄置食物, 無必要施捨有需要的人. 但當中想必有個大問題, 否則也不用捱轟.
‹ 上一主題|下一主題