用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
樓主: DevilPig
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景   [複製鏈接]

Del

回覆 wloi 的帖子

英國嘅公學(public school)即係私校,歷史有成千年。1868年由Clarendon Commission嘅public school's act正名。所以一般嚟講十九世紀前建校嘅私校都可以稱為公學,而十九世紀後半之後建校嘅就叫independent school。
香港人一般講嘅公立學校其實係State school,包括Grammar schools, Comprehensives, Academies, Free Schools等。但喺英國唔係叫public school。

wloi    發表於 21-10-15 21:36

大家可能兜遠咗。樓主講話要三思移民,好可能係舉家移民,小朋友讀state school再上大學,未必關independent/boarding school事。
至於讀state school可唔可以入到好嘅大學再到時出嚟揾到好工,我諗取決於小朋友能力、佢讀(或者入到)咩科、同埋佢諗住揾咩工囉。

我諗最多只可以話,入到好嘅大學,讀到一科對想揾嘅工relevant嘅科目,揾到工嘅機會係有嘅。(我自己都覺得個答案好「阿媽係女人」)。

回覆 Yanamami 的帖子

所言甚是。
我有個boarding school同學,係巴基斯坦移民第二代。畢業入咗U of Reading讀psychology(唔係G5亦唔係熱門科)。佢夠膽跟住入軍校當咗幾年兵,然後軍隊保薦佢去讀master。跟手入咗ibank,三十五歲前已經係global head,四十歲就退休去咗毛里裘斯住做土皇帝。後來悶得滯,四十五再返倫敦自己開boutique ibank,而家專幫財團收購礦場。

有心就有機會。

回覆 王家爸爸 的帖子

所以喺英國有冇出路係睇個人,同咩種族無咩關係。我覺得歧視只係嗰啲搵唔到好工嘅人(會唔會心頭過高?),安慰自己嘅藉口。始終話係社會嘅錯容易過話自己不足...

回覆 etoile 的帖子

I think Full-time degree level students can work up to 20 hours a week during term time and full time during official university holidays.
我有個讀緊UCL 3rd year(佢係香港用DSE成績入)嘅mentee剛過去暑假喺倫敦做完8個星期嘅Consultancy intern。基本上佢想嘅話,出年一畢業就可以喺嗰度返工。

回覆 wloi 的帖子

我諗都係無限loop返去睇際遇、讀咩大學、讀咩科同埋個人自己有幾進取。除咗我喺#62樓講嗰個讀UCL師弟Y2基本上就搵到工之外,我另外一個好朋友個女都係今年 LSE business畢業,又係未畢業已經入咗一間中大型嘅專做pharma/healthcare 嘅consultancy。間公司仲問佢有冇香港同學介紹添,話香港人醒目又捱得。重點係都係top大學,而且兩個都係主動進取型嘅人。

回覆 20020116 的帖子

現時嘅政策係英國大學海外畢業生可以自己申請一個兩年嘅graduate visa方便搵工(無須僱主保薦)。當然兩年內要搵到長工,然後僱主再幫你申請working visa。不過政策嘅嘢,隨時可能改。

回覆 20020116 的帖子

從來都要僱主幫海外人士申請working visa,幾十年都如是。只要合乎要求,就自然有公司會幫學生做。文職白領容易啲,藍領工種就難啲。我樓上講兩位都唔係英藉,無礙佢哋搵工同受聘。
而且Brexit後,所有歐盟國家人士想喺英國工作都需要working visa,所以我認為不但只唔影響香港學生,分分鐘機會多咗添。(橫掂請歐洲人、香港人都要申請visa,咁請個醒目勤力嘅香港人可能仲着數...)

新政策只係便利咗學生唔會讀完書就即刻俾棒走,可以放心有時間去嘗試搵工。

‹ 上一主題|下一主題