用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考英國寄宿學校Sixth Form -問
發新帖回覆
go

[英國] 考英國寄宿學校Sixth Form -問 [複製鏈接]

Mtcoook 發表於 23-7-14 23:52
好多謝你咁快覆我!我之前聽完就係半信半疑!我仔要2025年9月先16yrs,估計夠時間找補習老師自修IGCSE Bio ...
去大間少少嘅書店(例如銅鑼灣商務總店、灣仔天地、或者中環book centre),有大量嘅iGCSE textbook,study guides,甚至past paper出售。

Mtcoook 發表於 23-7-15 00:11
多謝你們的解答(emoji)(emoji)
agent嘅說話唔係全對亦唔算全錯,唔排除有少量學校真係會因為之前冇修而婉拒。不過重點係只要interview過關,而校本入學試(多數要考想報讀A level 嘅科目)又OK,就應該大部分學校都冇問題。

祝好運。

Mtcoook 發表於 23-7-15 07:21
佢都係咁講!唔該晒你!(emoji)(emoji)
- 雖然有網友叫你過去讀Y10係好,不過我見你都講明25年9月足16歲,即係除非你今年9月突然過去,否則都入唔到Y10,所以唔係option喇。

- iGCSE教材可以買來自己學,為咗作為校本入學試嘅準備就OK喇,但係報考iGCSE就未必需要喇。一嚟佢唔會因為你有考就唔使你考校本入學試,二嚟你未考嘅時侯可能已經報緊學校(除非你諗住谷埋幾個月讀晒出年5月考),三嚟你萬一你考得唔特別好可能仲扣分添。

- 至於網友講嘅GCSE同A level程度相差亦係事實。GCSE相對容易,A level相對難好多。(我喺另外一帖都解釋過,因為一般英國學生GCSE都修起碼十科八科,有啲甚至12/13科,時間有限所以可想而知每科深入程度有限。但係去到A level,一般學生都係修三科,專注程度同深入程度爭好遠。有唔少人因為「以為」自己GCSE考得好所以揀某啲科,但係發現其實去到A level其實讀唔掂。)Having said that,Biology應該係三科science之中最少需要「概念」上嘅融會貫通,所以要自己追係相對比較容易嘅一科。

- 其實入sixth form揀科,真係應該一隻眼睇住大學想報嘅科目嚟揀。因為A level嘅選科絕對影響大學可以報咩科目,或者報唔到咩科目。所以想報喜歡嘅科目雖然冇錯,但係讀讀下先發現原來A level嘅combination搞到自己報唔到想報嘅大學學科就煩喇。例如你想讀medicine,其實唔使A level讀bio 喎,但係必須有chemistry 。但係讀bio medical science就需要bio + chem。咁其實讀chem會令大學選科空間闊啲喇,除非你諗住大學必定讀bio。

Anyway ,祝好運

Mtcoook 發表於 23-7-15 13:17
你好呀!多謝你咁詳細的回覆!其實我-直有睇你其他帖文,真係好有用!

我仔成績其實數唔好,只係合格, ...
唔使客氣呀。
係,文科係會比理科難,主要因為英文係first language,所以佢地expect學生係用英文嚟craft arguments。而香港當英文係second language咁教,基本程度已經有明顯分別。

都係嗰佢,報sixth form真係要連大學想/可以讀咩科一併考慮,否則以為先搞掂A level,到報大學嘅時侯可能又係棘住。

Mtcoook 發表於 23-7-15 15:20
其實agent話有機會仍有Y10位,依家等緊幾間學校覆,叫我預備9月去。我個心十五十六,如果有位就過去,唔好 ...
我諗幾樣嘢考慮:

1. 而家都仲有位嘅學校質素可想而知,你會唔會想讀?當然你都可以考完GCSE再轉校。

2. 究竟選擇有幾多,抑或你會唔理咁多合埋眼就去讀?(因為可能都冇得揀)

3. 其實去寄宿唔應該係為咗避開香港考試,係因為想接受更好教育,亦想海闊眼界,多接觸其他地方嘅人同事。如果求其一間學校都去,萬一係寄宿比例低嘅學校,每日撞口撞面都係香港/中國人,有冇意思?

當然,如果真係咁好彩而家都有好嘅寄宿學校收,梗係仆倒去。但係機會唔大喇,咁點解要成全個agent,等佢可以白白收錢呢?

Mtcoook 發表於 23-7-15 16:52
多謝指點呀!其實個agent都係話即使少機會都試下問,睇吓有無咁好彩仍有學校有位,而佢又考到啦!
...

我個人就唔建議信晒agent,始終係商業社會,佢成功送你小朋友入學先會有錢收,所以佢當然會搵啲「有機會」入到嘅學校推薦俾你。

ill 發表於 23-9-22 08:36

想請教一下:在香港讀完F5才去英國sixth form (hk是否文科:ge ...
我諗幾樣考慮:
1. 入學年齡。入學嗰年9月1日足16歲未夠17歲就入Y12,大部分香港同學讀完中五先過去年齡係唔啱嘅。如果你小朋友係9/10月出世可能就配合到。

2. 香港教英文係當second language咁嚟教,同英國當英文係first language好唔同。所以就算喺香港英文比較好,唔代表其實英文真係好(因為你係讀文科所以我要特別講)。唔單止英文要求好唔同,其他文科嘅教學模式同埋寫文要求都同香港好唔同。假使係諗住去英國避開中文同理科,都要留意。要預咗香港讀呢啲文科,去到英國課程範圍,考試模式係完全唔同。唔好諗住香港讀開有咩着數。(反而數理就香港讀開一定有着數)

3. 報sixth form唔可以話好難,當然亦唔係容易,好取決於你報咩級數嘅學校。一般都有幾樣嘅要求:
- Interview(一定係重點,因為學校揀人最緊要佢覺得適合)
- 校本入學試(通常會考返A level想報嘅科目,加英文)
- 香港學校成績(有啲學校緊要啲,有啲學校唔太care)
- Pre-test(有啲學校要,好多都唔使)
難唔難真係睇邊間學校,但係如果interview好掂,咁機會就好大。

4. 其實諗咗大學讀咩未?因為你讀咩A level直接影響你大學可以報咩學科,唔可以求其搵三科覺得比較容易嘅科去讀。萬一到時報大學想揀某啲科,但係發現A level冇讀報唔到,就後悔太遲喇。Geography,Accounting同Art呢個combination報大學嘅選擇好窄。

5. 留意,Accounting喺A level學科裏面算係「soft 」subject。即係話,基本上大學係將佢擺落啲冇咁rigorous科目入面,亦即係對比hard subject冇咁competitive。所以雖然都係讀三科考三科,喺報大學嘅時候,有accounting就可能會秤低少少,人哋三科hard subject就會排先。想穩陣啲最好揀maths,都唔好揀accounting喇。

純粹個人意見,睇吓有無參考價值。歡迎PM我討論。

ill 發表於 23-9-22 11:21
好多謝你呀,資料好有用,可能我有啲嘢誤會咗,想請問啲人話,a level 要讀三至四科,咁英文數學是否包括 ...
A level冇必修科㗎喇,你想讀咩都得,唔使一定讀英文或者數。但係:

- 報大學有好多科目要數先可以報,要留意。
- 雖然唔使讀英文,但係入英國大學有基本英文要求。如果你冇考GCSE英文,咁應該會要求你考IELTS。唔同大學/唔同學科有唔同IELTS分數要求,又係要留意。
- 部分英國學校sixth form會幫學生安排考IELTS,但係部分唔會,你又要問清楚。如果學校唔幫手搞,咁你自己就要安排,唔好等最後因為冇呢樣入唔到大學。

A level基本上只需要讀三科,讀多都冇用,因為英國大學為咗公平基本上只會睇三科成績。

所以A level揀科,一定要考慮將來英國報大學諗住讀咩學科,嗰三科就要就住嚟揀。就算你大學諗住主修accounting,A level最重要都係讀數,我就唔建議揀accounting喇。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊