用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 9: Truro / Merchiston Castle / Strathallan / Oa ...
go

[英國] Year 9: Truro / Merchiston Castle / Strathallan / Oakham [複製鏈接]

回覆 bbface22 的帖子

我又多嘴講句,(現在可能太遲)不過我睇翻你啲要求,最適合又有傳統英式寄宿體驗嘅我覺得係Sherborne School (for boys)。山旮旯位置但環境超靚(所以無distraction),~600人差不多95% full boarding,學校裏面大把嘢做又有足夠嘅同學陪玩。仲有A level + IB選擇,學術唔太chur(所以排名唔算好高)。

至於你手頭嗰幾間,睇吓你想唔想要傳統寄宿體驗喇。Truro寄宿比例真係太低,俾唔到完整嘅寄宿體驗。Merchiston比例高啲不過其實都近Edinburgh,唔知係咪distraction。Strathallan真係無雷公咁遠嘅山旮旯,包保無distraction。係運動強校。Oakham係大校(~1000人,~500 boarders包weekly/flexi),其實都係傳統英國學校,不過可能因為好近Uppingham所以無咁出名。聽講食物好似好好。想搵傳統寄宿體驗,我反而唔會揀Truro。如果嗰樣唔係重點嘅,咁當然無問題。

純熟個人意見。

回覆 kct18 的帖子

1. 我認為主要係因為Sherborne排名唔特別高。你知我唔buy排名榜或者以成績為主要篩選條件㗎喇,我認為係非常「港式」思維。
2. 地點山旮旯都可能係原因之一。
3. 可能Sherborne係嗰啲唔特別喜歡同agent夾嘅學校,又少咗啲推薦...

我唔認為佢特別唔想收香港學生。

回覆 kct18 的帖子

佣金我估係其中一個考慮。

有啲好似我母校咁,根本就唔信agent篩選眼光,寧願自己揀,又可以睇到家長誠意,所以咪唔用囉。我母校從來都無驚過無人報,淨係local都夠晒數,少啲香港人對佢嚟講冇乜損失,反而可以揀啲真係有心讀,又有佢想要嘅特質嘅學生。

報Rugby事實上係遲,Sherborne我唔肯定,但如果有興趣,何不send個email去學校問下呢?最多唔得,冇乜其他代價,亦唔使估估下。
傳統寄宿體驗呢方面,我諗你搞錯咗我意思。宿生比例高唔係特點而係條件。在我嚟講,傳統英式寄宿體驗唔單只著重全人發展,亦重視人同人之間生活上嘅互動。每日上堂最多咪七八個鐘,係其他個十幾個鐘先係真諦。如果冇足夠嘅宿生,諗都諗到互動有限,咁同喺香港返學或者去補習社有咩分別呢?我個人認為揀得去英國寄宿,冇理由放棄咗最重要嘅呢啲體驗,反而家長應該放棄港式思維唔好被啲排行榜局限咗選擇。

少boarders嘅學校通常都主力serve local community多啲,呢樣非常邏輯,因為啲小朋友放學要返屋企,所以Truro係多本區學生。其他嗰啲因為宿生比例高啲,自然likely多啲variety。

我唔知你心裡面嘅篩選條件,唔識講邊間對你嚟講好啲。我只可以話唔好迷信學校成績等同學術增值能力。一間學校今年排名高啲唔代表小朋友入咗就必定考到好啲嘅成績。如果我要揀,寄宿體驗係最重要嘅,我可能會揀Oakham。

祝你揾到適合你小朋友嘅學校。

唔好客氣,希望幫到你。

你講得啱,Clifton都係好學校,係傳統寄宿學校(近年full boarding比例降咗少少)又未係最top嗰浸所以係比較親民啲。都幾重視運動嘅。

喺Bristol city入面所以好方便,Bristol亦係大城市,乜都有。

書係佢讀嘅,梗係尊重佢自己嘅決定啦。

conniefung04 發表於 20-11-13 10:12
如果唔系 基本上day school 學生和國際生是有隔膜.
正正係我不停勸喻家長揀多full boarders嘅學校嘅其中一個原因!不過好多家長唔明,以為一齊上堂就等於融入。

解決方法唯有就係好似你小朋友咁,主動參加多啲隊制運動「埋堆」。

不過我又講清楚,我唔係話Truro唔好呀,相反Truro都好好,係boarders少啲囉。
‹ 上一主題|下一主題