用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 成績或紀律
樓主: worldcup
go

成績或紀律

同意Annoymous君的看法.

我們無必要不斷跟別的學校比較. 說實話, 我說女兒在SFA讀, 有很多人也不大認識此小學. 我家也不是大富大貴, 只想兒女讀書開心, 不必追求名牌.

己的子女不是資優. 因為眼見身邊朋友真我為資優子女煩惱. 因為他們我行為思想的確與別不同. 不是我們想像那麼容易處理. 試想想只要班中有一至兩個資優又行為上出現問題的學生. 就可能好像一個美味我蛋糕有一條虫在上面一樣.

我也聽過一些學校(名校)勸那些資優又行為上出現問題的學生退學.

[ 本文章最後由 guessgod 於 08-5-12 17:26 編輯 ]

原文章由 Annoymous 於 08-5-12 16:55 發表
我也是SFA家長。可能我要求高,某程度上我同意SFA的紀律不太好。究其原因,我覺得學校和家長都有責任。首先我覺得有些家長,覺得自己的小朋友聰明,在行為上不多不少會接受他們頑皮是正常,所以並沒有盡力去糾正小朋友頑劣的行 ...

我女兒曾跟我說好喜歡P.1 同 P.3 的老師. 至於P.2 同今個學年(P.4)就不喜歡. 我只可跟好說, 世上那有事事完美, 就如好P.3我班主任曾經講過, 學校也是社會我縮影, 同學們也要學懂求存之道.

成績或紀律

這個問題要負責任的是老師。小孩子不懂事,需要教導。
老師是成人,知道是非,必須要管。況且在法律上,偷竊是發生在學校地方範圍內,學校必須要嚴肅處理。

不要混淆什麼家長責任和學校教育理念。

如果學校是社會的縮影,你喜歡生活在一個沒有法治的社會嗎?被人偷了東西報警,警察知道了也不去執法,或草草搪塞了事。

原文章由 papaya 於 08-5-12 01:03 發表
很同意SFA只注重成績,勿略品行,我的小孩在上年聖誕給同學偷了聖誕禮物,跟老師說,她竟然說補買給我的小孩,之後當然是無買,都算。有次重離譜,我的小孩去完toilet竟然被人偷了成份餐具,跟老師說,就給我小孩一份膠餐具便算,一點也 ...

原帖由 NichoB 於 07-11-16 17:29 發表
I met their classmates and knew some of them are very active with outstanding minds.  Their IQ  are over 130 and talkactive.  Quick responses and clever.  IF you think this style of kids are having so ...

I think it should be "talkative" instead of "talkactive".  Am I correct ?

回覆 # 的文章

我的女兒剛考入SFA, 而她姐姐在陳守仁小學就讀, 入讀機會也大, 原想安排入SFA, 但看完大家的討論後, 是否應放棄?

Just 個別 !    請唔好因個別而話埋其他學生 !
大家每天開心上學 !! ^^

我係 SFA  5C Kobby !

好親的親戚讀ls, 大的讀p6小的讀p1,9月升p2.都係超naughty.小的又講八x, 俗語, 粗口都有. 咁奌呢, 係咪ls 唔好呢!
自己的仔女好唔好係睇家長自己奌樣教.唔可以全賴學校個老師.
比人偷咗嘢, 老師唔理咁個家長有冇投訴呢?

我覺得最重要係個家長奌教.
我個仔都會tomorrow做註冊, 9 月讀sfa.
同埋偷嘢個case, 年年都有人重提啦, 我last year都聽過.

原帖由 開.心 於 09-6-8 13:06 發表
Just 個別 !    請唔好因個別而話埋其他學生 !

其實每間學校都有fans,身為被偷東西學生的母親,我也很無奈,我是有投訴,只是個女巳跟老師說了,而我亦因此事致電學校,但老師亦無奈,難道她要像police每個書包找?講到底,每間學校也有乖和搗亂學生,我聽我個女說有些男仔確真幾俗口,但他們讀書很叻,我不知會否因為太多資優生坐不定?而確實,有些老師很儘責和另類,e.g Ms Lo,她叫男學生企上垃圾桶,因為她說學生質地像垃圾,她很緊張學生,但這樣罸他,會否自尊心受創,我不知道,亦不評論.

原帖由 papaya 於 09-6-13 09:27 發表
其實每間學校都有fans,身為被偷東西學生的母親,我也很無奈,我是有投訴,只是個女巳跟老師說了,而我亦因此事致電學校,但老師亦無奈,難道她要像police每個書包找?講到底,每間學校也有乖和搗亂學生,我聽我個女說有些男仔確真幾俗口,但他們讀書很叻,我不知會否因為太多資優生坐不定?而確實,有些老師很儘責和另類,e.g Ms Lo,她叫男學生企上垃圾桶,因為她說學生質地像垃圾,她很緊張學生,但這樣罸他,會否自尊心受創,我不知道,亦不評論.

班房垃圾桶無蓋點企, 操場上的垃圾桶個蓋係前後搖擺都企唔到, 我叫個仔過來睇你呢個POST, 佢話好誇張。我仔話MS LO 唔係咁。
其實大家都係校友, 你個還是女生, 理應讀得好開心, 老師一向對女生好些。    真係惡的老師都唔係咁樣侮辱學生, 係嚴, 多數盡責的老師都係嚴O架。 你一方面話學生操行唔好, 一方面又話老師惡。 我都睇過你寫幾個POST, 其實時常對學校不滿, 只會壓力愈大。 一兩次的唔開心, 唔好放到咁大及唔好放在心裡那麼久,  有時遇著一個麻麻的老師, 要記住好快就會跟佢SAY GOODBYE, 小兒小四時都遇到個麻麻的老師, 一學年後那位老師都無得留低, 影都唔見埋, 校長知O架。 學校訓導組好勁O架, 一有事, 班主任要帶個學生去見訓導, 唔係班主任一個話事。

我覺SFA學生操行已經好好, 你找到一兩個唔好的CASE來放到好大, 真係對大部份學生唔公道, 成績好個一堆多數好乖才真。

我無講大話,我亦無話Ms Lo唔好,反之,我覺得她很用心教,但唔代表她無講過.我個女發誓Ms Lo真有講此話,Ms Lo對我個女亦好好,我講每一句都係真話,你何必反應大,每個學生遇到的事也不會一樣

原帖由 papaya 於 09-6-14 14:48 發表
我無講大話,我亦無話Ms Lo唔好,反之,我覺得她很用心教,但唔代表她無講過.我個女發誓Ms Lo真有講此話,Ms Lo對我個女亦好好,我講每一句都係真話,你何必反應大,每個學生遇到的事也不會一樣 ...

我又點會反應大, 我個都畢業啦, 咁個男生即係無企上垃圾筒,  你之前講到佢好似真係企左上去咁。 呢個post 好舊, 有人up 上來,  見你話ms lo, 才把我看到的說出來, 因為若我知ms lo唔係咁, 但唔出聲, 你又開名話佢, 我覺得對佢好唔公平。 我真係希望你放鬆d, that's it! good luck!