用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 官津小學老師的人工高於私小, 好質素的老師多數可在官津 ...
go

官津小學老師的人工高於私小, 好質素的老師多數可在官津小學找到???

官津小學老師的人工高於私小, 好質素的老師多數可在官津小學找到???

有位朋友咁講, 你地同意嗎.
那朋友勸我取官津捨私小. 你地點睇.

Re: 官津小學老師的人工高於私小, 好質素的老師多數可在官津小學找到???

一DD咋,有D私校都幾好PAY,教師資歷需重要,但有心教學更重要

版主

Re: 官津小學老師的人工高於私小, 好質素的老師多數可在官津小學找到???

都唔一定,人工高唔代表質素好架,最重要係個老師識唔識教同有冇個心去教.

Lovely媽咪 寫道:
都唔一定,人工高唔代表質素好架,最重要係個老師識唔識教同有冇個心去教.

Absolutely agreed     

Teacher is also human being.

Just like hiring maid, do you belive the agent charging more can always offer you a more capable maid?

那朋友是專開辦 <如何選擇小學> 類似的課程.  等我仲以為佢講的是對添.

onsf 寫道:
有位朋友咁講, 你地同意嗎.
那朋友勸我取官津捨私小. 你地點睇.

醒目開學勳章 王國長老

有無唸過, 點解有d學歷好好(好多有master或以上)既老師, 肯留o係一間多野做人工低(根據你朋友說法)既直資/私立學校? 我唔肯定, 不過我見好多都係好俾心機去教, 我女女個班主任, o係校刊寫過一篇文章, 其中有樣我印象好深..佢話, 老師既角色, 其實係一個entertainer, 令小朋友有心機聽佢講, 至叫成功 <--呢d咪叫熱誠lor!
好多私校/直資學校, 教學自由度較大, 唔受傳統規範, 老師至可以隨心所欲地發揮..........有時, 打工唔一定solely為$$$架!

1.官校做又36,唔做又36,
你話給你做的勤唔勤呢?

2.我見我個仔的同學的父母都是老師,
經常4:30見1到他們接仔。
心很寒?有幾勤力?

3.官校好,這麼多老師官員的子女又唔讀?

Share

我有位客人係教私小的, 她之前都有教過津小, 佢話教私小舒服好多, 有得揀都係教私小好d, 唔係因為佢對教學有突別熱諴或抱負, 佢的原因係因為比得起錢讀私小的, 家景都唔會差得去邊, 十個學生九個都有補習, 就算上堂唔明, 返到家仲有補習老師講到佢明,亦因為有補習, 所以d功課企理好多,改簿都可以改得快d,又唔駛攪咁多補課的活動,  師生比例又細過大部份的津校,變相野都可以做少d(簿都可以改少幾本), 多咗時間仲可以做下秘撈, 例如補下習或教下琴咁,加埋學校份糧, 收入仲可觀, 私人秘撈仲唔駛報稅tim

教官津校, 師生比例高好多, 有好多官津學校仲係三四十人一班, 而且學生參差, 唔係個個都比得起錢補習, 如果教著d"加強輔導班", 淨係追d學生交齊功課, 同改簿都改到嘔血,放學後或放假仲要抽時間同佢地補課, 工作壓力同工作量都大好多, 而且如果教官校, 做兼職要申報, 麻煩好多

所以就算官津學校的人工高d都唔代表一定d老師好d ge

http://www4.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=4119398&extra=page%3D1

Found a website with interesting dialogue relevant to this topic.

健朗媽咪 寫道:
我有位客人係教私小的, 她之前都有教過津小, 佢話教私小舒服好多, 有得揀都係教私小好d, 唔係因為佢對教學有突別熱諴或抱負, 佢的原因係因為比得起錢讀私小的, 家景都唔會差得去邊, 十個學生九個都有補習, 就算上堂唔明, 返到家仲有補習老師講到佢明,亦因為有補習, 所以d功課企理好多,改簿都可以改得快d,又唔駛攪咁多補課的活動,  師生比例又細過大部份的津校,變相野都可以做少d(簿都可以改少幾本), 多咗時間仲可以做下秘撈, 例如補下習或教下琴咁,加埋學校份糧, 收入仲可觀, 私人秘撈仲唔駛報稅tim

教官津校, 師生比例高好多, 有好多官津學校仲係三四十人一班, 而且學生參差, 唔係個個都比得起錢補習, 如果教著d"加強輔導班", 淨係追d學生交齊功課, 同改簿都改到嘔血,放學後或放假仲要抽時間同佢地補課, 工作壓力同工作量都大好多, 而且如果教官校, 做兼職要申報, 麻煩好多

To my experience, I studied in a private Catholic Secondary School from Form 1-5 and a popular Government School in Kowloon for matriculation. I saw the remarkable difference between them:
Teachers and the Principal of the private school were very serious and concerned with students' performance. They were very conscientious and well prepared for the teaching work. Sometimes they might even give hard times to their students coz they were just too serious about the scores of the students!
As for the Gov't one, teachers' quality were just so-so, most of them didn't really care if the students had got what they had to learn. Some of them, I should say, were quite lazy and not so eagar to have discussion with students after lessons.

As for me , I think 老師質素is: 私小>津小>官小

照你們的意思, 好老師的質素應是:

私小 > 直資 > 官津

對嗎.

這個結論未免是以偏概全。
任何形式的學校,都總會有好老師,但各位家長心目中好老師的定義,可能略有不同。
直資學校/私校的老師一般比較年輕有活力,他/她們會願意配合學校的教育理念,在教學形式方面多花心思、多作嘗試。
傳統官津學校的老師比較資深,教學經驗較為豐富,他們在掌握課程深度及進度方面拿捏得準確,在管理課堂秩序的表現也比較好。
近年香港忽然開設了許多新直資學校,師資水準良莠不齊,家長宜小心選擇。
曾經在報上看過教育專家趙榮德有關選擇學校的建議:
著名官津>直資>普通官津>私立
這只是以普遍水平來說,個別學校當然另有別論。
我們不能單憑一兩宗例子便斷言整體官津或直資/私小的老師孰優孰劣,因為幾類學校都會有抱著教育熱誠或只求打份工而混飯吃的老師。

onsf 寫道:
照你們的意思, 好老師的質素應是:

私小 > 直資 > 官津

對嗎.

我朋友教官小都話教得好辛苦, 無哂私人時間.  有機會令願人工底d都想轉間好d嘅私小或直資, 始終呢d學校有收生權, 學生程度差異無咁大, 教都易教d.

健朗媽咪 寫道:

我覺得唔係話人工高就一定係會請到好質素的老師
人工較低都肯教的, 又唔代表係對教學好有熱誠, 好勤力
而家超額教師, 實在太多
有得教,有份工, 都好過無

有好老師, 亦要有個好校長,
如果個校長唔好, 唔積極帶領,
有幾好的老師, 都一樣無用武之地

所以間間學校都會有好老師
間間學校都會有老師真係當打份工, 得過且過
所以真係睇你好唔好彩
比唔比你遇到

簽名被屏蔽

我同事之前係馬鞍山一間小學(津校)做野(唔係老師),佢話d老師成日係教員室鬧學生,想番起佢地來interview時候, d 老師好似天使,入到來好似魔鬼甘鬧.  同事話之前好多係剛大學畢業apply份job,interview幾次先至請,起薪點一萬(唔係助教),甘幾年前經濟唔好,有d大學畢業得6/7千,做老師有一萬都算好.
這些老師入職後, 咪心有不甘, 對住d家長係天使,但成日鬧學生.但我表妹大學畢業後,係將軍奧教小學起薪點一萬6喎!(同一時間)
問過其他朋友,佢話津校d資源,係校長分配,唔一定有一萬6.
佢可以比少d,不過就請唔到d有經驗老師!

Lovely媽咪 寫道:

同意

簽名被屏蔽

看了你們那麼多的意見.......
咁...是否私小和直資的老師比較認真和有愛心去教小朋友呢.