用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學的程度是否讀高一級?
go

英華小學的程度是否讀高一級? [複製鏈接]

英華小學的程度是否讀高一級?

如題

Re: 英華小學的程度是否讀高一級?

No. 聽講程度應不是高一級, 一般不太難!

英華小學好唔好呢?程度如何?功課多嗎?

I think above average, not very difficult to follow

英華小學會轉直資
與其他傳統名校比較
程度不會教高一級
今年小三中文科開始用普通話教授
功課量可接受
一般個半小時內可完成

小二英文科只教simple present tense
而其他傳統名校或私校
已經教simple past tense

BillieBug 寫道:
I think above average, not very difficult to follow

莎朗 寫道:
英華小學會轉直資
與其他傳統名校比較
程度不會教高一級
功課量可接受
一般個半小時內可完成

而其他傳統名校或私校

[quote]
BillieBug 寫道:
[/quote]
我覺得tense唔可以反應程度
因為去到中學都一樣會教=.=

我覺得以英文故事書黎分英文程度會好d
唔知你有冇呢方面資料?
重有試卷深淺, 都係一個比較好o既標準

小6係charile and the chocolate factory
小5係the witches
小4係magic tree house(1)
小3果d唔記得=.=

原文章由 莎朗 於 07-5-11 23:31 發表
英華小學會轉直資
與其他傳統名校比較
程度不會教高一級
功課量可接受
一般個半小時內可完成

而其他傳統名校或私校

...

Starting from P.1 Chinese and General Study already using Pu Tong Hua lah
Only 1/2 hour your son can finish homework?? wow
Tense cannot reflect the English subject is difficult or not (hope you don't mind)
Anyhow, this year, the assessment paper obviously getting more difficult.

原文章由 FUNG12345 於 07-5-12 12:27 發表

我覺得tense唔可以反應程度
因為去到中學都一樣會教=.=

我覺得以英文故事書黎分英文程度會好d
唔知你有冇呢方面資料?
重有試卷深淺, 都係一個比較好o既標準 ... [/quote]

Fung12345

我提議你在這兒開個YW書院初中事務所的topic,因為你最清楚書院情況,可以教下師弟如何適應中學生活。我們一班高小家長,真是好需要有人指點

外面風大雨大,你在這兒落腳解答各方問題,就不用四圍遊去幫YW護航咁頻撲了:)
‹ 上一主題|下一主題