用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳州留學
樓主: sauhan
go

澳州留學 [複製鏈接]

Re: 澳州留學

我個衰仔都去左黄金海岸玩3日,正衰仔來架
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

請問試過叫d仔女返香港時順便幫你買d澳州特產,例如青邊包;~~係唔係好平??

宜家澳幣咁高, 價錢變得差唔多lu. 不過會新鮮D同大隻D

細路仔識鬼買咩!最驚比人呃!
係咪鬼佬好小呃人,唐人比較呃人多D呢!
瑗瑗BB女[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid139/p0ac2648a663a4a2dabe4beca679a42f9/f7009e02.jpg.thumb.jpg[/img]

我係y2212212000個仔
開銀行戶口只需要帶passport就得
我覺得ANZ呢間銀行比較好
因為澳洲好多地方都有呢間銀行[quote]

謝謝哥哥仔!
y2212212000媽你個仔好似好乖啊!離出發日子越來越近,心情就開始越來越緊張,昨晚還開始失眠,因我兩母女平時好friend,其實我個女都好都識自己照顧自己,but我最最最擔心都係homestay問題(另見於主題海外留學),個女d同學個個homestay都是一家人,獨是我個女係一個單身女人,都唔知會唔會帶d男人回家過夜。

咁其實唔需要咁擔心
我有個朋友既homestay都係咁樣
但係果個女人對佢好好
成日帶佢去飲茶
就算住落覺得有問題
都可以叫學校or agent幫你轉homestay

我初頭都好擔心個衰仔,佢個人on居居咁,不過去左又(船到橋頭自然直),我都好明白你而家既心情,因當日我都係咁,到佢過到去樣樣都自己攪掂,你自然就會好開心,覺得佢真係長大了!

sauhan,

應該唔會架, homestay d家庭係經過審核的,大可放心吧!如果到時真係有d甘既問題你係可以轉去第個homestay的

Hi Sauhan

Have a look of the website, www.customs.gov.au, select "travellers"  from the left.

Hope it helps.

Cheers
Fate

請問有經驗人士:

1) 去澳洲升學,由十一班讀起好些/易些,或是由 foundation 讀起好些/易些?

2) 高中有什麼科可以選讀?和香港一樣分文理科嗎?

2a) Foundation 有什麼科可以選讀?入學要求是否很高?

3) 係香港 F.4 讀文商班,去澳洲可以選一兩科理科來讀嗎?i.e chemistry

4) 香港讀書的成績,如果全部讀中文,澳洲中學承認嗎?

5) 澳洲那個省讀高中/foundation 好?

6) 升學澳洲和新西蘭比較又如何?

謝謝解答!(正煩惱選科中~~~~)
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

1) 去澳洲升學,由十一班讀起好些/易些,或是由 foundation 讀起好些/易些?

十一班讀起, 要讀十二班, 再考HSC (類似HK的A-level), 由成績決定可入大學與否. 一般而言, 讀 B.comm 的話UAI要起碼80分以上. Foundation 一般有和大學掛勾, 讀完後可進大學一年級. 我只知道UNSW的 foundation 要考到75分(如果沒記錯) 才可保證入UNSW. 我兩樣都沒讀過. 不能作出比較.

不知道. 應該有分, 但沒有HK分得那麼清

2a) Foundation 有什麼科可以選讀?入學要求是否很高?
有 Commerce/Business, IT, Architecture, 應該、還有其他, 但不清楚. 每間 uni 都不一樣. 入學可用HKCEE的成績, 應該起碼要有中上.

3) 係香港 F.4 讀文商班,去澳洲可以選一兩科理科來讀嗎?i.e chemistry
不清楚

不清楚. 但當時我用AL成績考大學, 中國文學及中國語文都不被承認. 我想澳洲的Medium of teaching 是英文. 中文應該不被承認. 但可能中學會好一點. 因很多中國大陸的學生也在澳洲讀 high school

不清楚

不清楚

My comments in blue...

hilarychan 寫道:

十一班讀起, 要讀十二班, 再考HSC (類似HK的A-level), 由成績決定可入大學與否. 一般而言, 讀 B.comm 的話UAI要起碼80分以上. Foundation 一般有和大學掛勾, 讀完後可進大學一年級. 我只知道UNSW的 foundation 要考到75分(如果沒記錯) 才可保證入UNSW. 我兩樣都沒讀過. 不能作出比較.

I think if start from 十一班 and UAI is less than 80, you can still get into B.Comm if you pay overseas student fees

不知道. 應該有分, 但沒有HK分得那麼清
  You can choose a mixture of 文理科 at year 11 & 12.  Some of the subjects are pre-requisite for university courses, eg. if you want to study engineering, it is very likely they require you to take physics in year 11 & 12

有 Commerce/Business, IT, Architecture, 應該、還有其他, 但不清楚. 每間 uni 都不一樣. 入學可用HKCEE的成績, 應該起碼要有中上.
  不清楚, I studied high school there.

不清楚  Yes, you should be able to select 理科 in high school

不清楚. 但當時我用AL成績考大學, 中國文學及中國語文都不被承認. 我想澳洲的Medium of teaching 是英文. 中文應該不被承認. 但可能中學會好一點. 因很多中國大陸的學生也在澳洲讀 high school  
  I think most 澳洲中學承認, they will put you to "english as a second language" test to determine if your english skill is capable for the school year you applied.  For HK students, usually no problem!

不清楚    I guess it depends on the university you want to attend.  U of Melbourne, Monash, U of NSW are quite good

不清楚    Don't know, but I know many NZ people coming to Australia to study masters degree.

Thank you!hilarychan、EVA222、Ka__Ying。

hilarychan & Ka__Ying:
你們曾在澳洲讀書,請問你們覺得如果15-16歲的女孩子,適合 homestay or 學校寄宿呢?

讀中學/大學,可以學 piano 嗎?

你們在澳洲讀書愉快嗎?澳洲英語口音容易適應嗎?

可否講些澳洲留學心得過我知?

EVA222:
其實我都幾中意美國的教育制度,會幾適合我外甥女,但我家人覺得澳洲生活純樸d,所以我咪兩邊都搜集下資料先,再作決定。

澳洲離香港近d,唔駛搭咁耐機,天氣適中,雖然大學排名唔夠英美勁,但都有佢的方便之處。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

你們曾在澳洲讀書,請問你們覺得如果15-16歲的女孩子,適合 homestay or 學校寄宿呢?

我住過Homestay, 但沒有試過寄宿因我的學校沒有宿舍. Homestay 有時要看你住的family. 我聽過很好的 (我的同學在同一個family住了三年), 也聽過很差的. 我住的那一個就不過不失. 寄宿的話, 可能選擇沒有那麼多. 但我想像中寄宿的學校一般比較嚴.

有一件事要提你. 澳洲政府規定未滿18歲的overseas student 要有監護人. 如果你要學校安排監護人的話, 監護人每年要收大約$2000的費用.

私人授課的可自己安排. 中學不知道. 大學如你study music, 就要學啦.

澳洲英語口音容易適應. 因這邊的人很多都是英裔. 而他們見你是亞洲人. 一般都會講得慢點. 我覺得在澳洲讀書很愉快. 可能AL被填鴨得大辛苦了.

留學心得. 我覺得澳洲向教育水平是很高的. 千萬不要以為在這邊讀書很容易 (要拿pass不難, 要拿高分真的要用心讀) 或在HK讀唔掂先過嚟讀. 始終一分耕耘, 一分收獲. 我在這邊看過很多人的大學成績單average有95分以上.

My comments in blue

我住過Homestay, 但沒有試過寄宿因我的學校沒有宿舍. Homestay 有時要看你住的family. 我聽過很好的 (我的同學在同一個family住了三年), 也聽過很差的. 我住的那一個就不過不失. 寄宿的話, 可能選擇沒有那麼多. 但我想像中寄宿的學校一般比較嚴.

有一件事要提你. 澳洲政府規定未滿18歲的overseas student 要有監護人. 如果你要學校安排監護人的話, 監護人每年要收大約$2000的費用.

From my opinion, I think it's easier to find a good 寄宿學校 then homestay.  I have classmates who stay at homestay and their experience is not very positive.   

私人授課的可自己安排. 中學不知道. 大學如你study music, 就要學啦.

The high school I attended have private piano lessons for students, and the lessons take place either during lunch or after school at the school's music room.  I'm not sure about piano lessons in 大學

澳洲英語口音容易適應. 因這邊的人很多都是英裔. 而他們見你是亞洲人. 一般都會講得慢點. 我覺得在澳洲讀書很愉快. 可能AL被填鴨得大辛苦了.

I enjoy studying in Australia!  Actually, when I first arrived Australia, I don't need to put too much effort in subjects like Maths & Science, even for English, it's not too difficult to pick up.  To be honest, my grades in HK are not very good, but when I started year 8 in Australia, I always get over 90% in tests, I think it motivated me to continue study hard and eventually getting a good grade to take the university subject I want.

留學心得. 我覺得澳洲向教育水平是很高的. 千萬不要以為在這邊讀書很容易 (要拿pass不難, 要拿高分真的要用心讀) 或在HK讀唔掂先過嚟讀. 始終一分耕耘, 一分收獲. 我在這邊看過很多人的大學成績單average有95分以上.

agree with hilarychan, 一分耕耘, 一分收獲. Unlike HK 填鴨 style, high schools in Australia focus on a balanced school live (ie. balanced academic & extra curricular activities).  Have you decided which city (eg. Sydney/ Melbourne/ etc?) you will be sending child to?  You can pm me for school suggestions if in Sydney...   

我的女兒去年去了melbourne 讀書, 她從year 10 的第四個學期開始的, 現在year 11, 住bording school. 看來很開心,不過可能是高年級才離開香港,仍然很挂念香港的學校同學。 覺得香港的生活豐富多彩。每年回來兩次,聖誕節和暑假。 在香港, 她讀文科, 在melcourne 除了數學, 其它都選了文科課程, 包括中文。在澳洲, 通常是亞洲人一起玩, 韓國,澳門, 香港, 中國同學,他們很少和澳洲同學交流,不過, 朋友之間都是用英語溝通的,不用擔心。我是通過香港的代理,報考一個AEAS- 澳洲學校, 政府認可的試,評審英語程度, 然後自己或通過代理http://www.f-and-c.com.hk/tc/aeas.html,聯絡心目中的理想學校, 一個月内已經辦完手續了。

[quote]

留學心得. 我覺得澳洲向教育水平是很高的. 千萬不要以為在這邊讀書很容易 (要拿pass不難, 要拿高分真的要用心讀) 或在HK讀唔掂先過

Ka__Ying 寫道:
agree with hilarychan, 一分耕耘, 一分收獲. Unlike HK 填鴨 style, high schools in Australia focus on a balanced school live (ie. balanced academic & extra curricular activities).  Have you decided which city (eg. Sydney/ Melbourne/ etc?) you will be sending child to?  You can pm me for school suggestions if in Sydney...   

[/quote]

Ka__Ying:
喜歡放洋留學,便是希望幫孩子鬆綁,畢竟填鴨也填了九年了。中三這年又要顧升班、選科,好多test,好緊張的 exam,再來便是會考、高考,好辛苦!

星期天和外甥女參觀了一個澳洲升學展,花多眼亂,間間都好似幾好,有day school ,又有 broading school。

外甥女看中幾間分佈在 Adelaide、Brisbane、Melbournem、Victoria.....暫時都未有頭緒,佢中意 girls school,homestay / broading 都無所謂,屋企人就中意寄宿學校多d,但似乎錢又要多d!

聽講透過Education Queensland International (EQI) – 可以揀 Queensland Government Schools,你知唔知Government Schools 好唔好?學費係咪便宜D?可以升讀其他省的 University 嗎?

Thanks!
‹ 上一主題|下一主題