用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 會唔會一定要小朋友學識執筆?
go

會唔會一定要小朋友學識執筆? [複製鏈接]

會唔會一定要小朋友學識執筆?

我個仔而家小一,由K1教佢執筆,到而家仲係唔識,仲差過以前,成日為呢樣嘢而哦佢,我都冇晒氣! 我話如果識執筆就有大奬 (佢最想要的玩具),但佢都係學唔會,我日頭又要返工,看唔到咁多,淨係可以晚上看佢寫字叫佢糾正。
我應該堅持嗎?? 還是由得佢??

Re: 會唔會一定要小朋友學識執筆?

你比甚麼筆佢用 ?

2fungs 寫道:
我個仔而家小一,由K1教佢執筆,到而家仲係唔識,仲差過以前,成日為呢樣嘢而哦佢,我都冇晒氣! 我話如果識執筆就有大奬 (佢最想要的玩具),但佢都係學唔會,我日頭又要返工,看唔到咁多,淨係可以晚上看佢寫字叫佢糾正。
我應該堅持嗎?? 還是由得佢??

我就覺得要堅持啦. 改得幾多就幾多!
執筆對寫字好緊要, 執得正確,將來輕鬆d寫字好d,
同埋寫字的姿勢都好緊要.

如果學校一起留意, 就易改好多嘍. :
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

magee009,
k1-k3 用castle xx 三角筆(學校指定用)。
而家小一用犀飛x 黃色嗰隻筆。

2fungs 寫道:
magee009,
k1-k3 用castle xx 三角筆(學校指定用)。
而家小一用犀飛x 黃色嗰隻筆。

castle 是否幼身,因我不記得是那牌子,在商務買的是粗身黃間黑色的三角筆,如你用開是幼身的話,你試用粗身的三角筆
可以容易D,但如已是用開粗身的話,不妨在家給他繼續用,因不糾正,遲D便成習慣便不太好了.

magee009,
你講嗰隻應該係"中華"架。
我講嗰隻比一般粗少少, 但筆芯比較軟,適合初學寫字用。但到小學就唔得, 因為小學多字要寫, 用呢隻筆會好易'挖', 寫出來的字体好粗.  所以我轉用了'犀xx', 呢隻筆d木及芯質地好好.

龍舌蘭,
咁我努力d 啦!  
‹ 上一主題|下一主題