用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三TSA 缺席問題?
go

小三TSA 缺席問題? [複製鏈接]

王國長老

小三TSA 缺席問題?

我個仔病左好幾日,今日開始發燒,
但聽日就要考TSA 口試,
問過老師佢話如果病就唔好返了。
TSA 係評核學校水平的,
係咪真係唔計個別學生架呢?

Re: 小三TSA 缺席問題?

麟媽媽,

我大仔學校都會係9/5考tsa 口試, 不過tsa口試同listening好似係抽學號考既, 唔會所有學生都考晒. paper卷就會全部學生都要考, 不過我估even缺席都唔會個別學生有影響, 因為真係for評估學校水平.

麟仔無事ma?

麟媽媽,

我囡學校通告是這樣寫的:-

"...考評局會以隨機抽樣方式在小三及小六級中各選出三十名學生參加視聽資訊評, 以及各選出二十四名學生分別參加中, 英文說話評估........

...全港性系統評估是要就全港及學校層面提供整體表現資料, 以供學校作改善教學的用途. 評估並不計算學生個別的成績, 並且不會影響學生升學的前途...."

希望你囝囝快d好返

王國長老

Bowiema,

你有心了,聽完你講我都放心D。
佢上星期開始傷風鼻塞,
食左藥個鼻好左D,
但又開始咳又喉嚨痛,
今日仲發燒…. 食住藥都係咁,
可能再要睇多次醫生了。

麟媽媽,

呢輪d菌都好勁, 希望天氣轉定d會好d. 希望麟仔快d好番就好了.
‹ 上一主題|下一主題