用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 請教中英flash card及數點卡的使用辦法
go

請教中英flash card及數點卡的使用辦法

請教中英flash card及數點卡的使用辦法

根據書上所述,讓bb看flash card的方法是:

每次約看一組5張咭, 過程只需數秒.
每天BB最多可以看5組(每組5張)咭,
每組最多看3次, 共15個Sessions.
每session之間最少隔0.5hr

若同時給bb看中英數卡,各類卡之間要隔開來看,還是一氣呵成地看呢?應怎安排呢?是否如下:(舉例)

07:00 中英數卡第一組
07:30 中英數卡第一組
08:00 中英數卡第一組

10:00 中英數卡第二組
10:30 中英數卡第二組
11:00 中英數卡第二組

13:00 中英數卡第三組
13:30 中英數卡第三組
14:00 中英數卡第三組

16:00 中英數卡第四組
16:30 中英數卡第四組
17:00 中英數卡第四組

19:00 中英數卡第五組
19:30 中英數卡第五組
20:00 中英數卡第五組

恕我愚昧,誠請經驗者多多指教     

Re: 請教中英flash card及數點卡的使用辦法

hi !be
我睇你緊係全識媽媽,可以全日同bb閃咭。
我自己就係在識媽媽冇咁多時間同bb flash card
但我就想俾bb可以學得一個字得一個,好過一個都唔學,我的時間表如下:
8:00am            
中:三組15張
數:兩組10張
英:三組15張(由爸爸flash)  
8:30am   
9:00pm   
因要返工所以最多中、英字咭三組,而圓點我在書中理解係每日兩組,即10張咭。
另外下面有個媽媽嘅網頁寫得好好,不妨上去看看。
http://www.palmchristy.net/baby/
[img align=left][/img]

jungjung, 三組一齊flash呀? 咁咪即係一閃就十五張咭囉, 你個小朋友幾大呀, 佢的專注時間可以比你閃十五張咭咁耐呀??  我個囡十六個月大, 最多只可以閃到十張咭(二組)咋   其實係應該一組一組咁閃, 定係可以最多五組咁閃?? 書上勁寫好似係一組一組咁閃...我有冇理解錯呢??  

你們好!我之前都有用過,只for中文,但已經放低了一年幾,我想問問,是否由頭開始還是繼續之前那些呢?     

kanaschoi
你理解絶對正確,應該照書上的方法係一組一組,每組五次每次相隔至少三十分鐘,但對於我這種在識媽媽來講實在是冇辦法做得到,為有因材施敎,如果你係全識媽媽我當然鼓勵按照書中方法就最理想。好彩我睇過以下這個網頁媽媽的分享http://www.palmchristy.net/baby/,
令我有信心,只要我與丈夫堅持,不放棄亦要有耐性,在一些基本原則下:
•愛你的孩子
•在你的孩子還想繼續之前停止
•不要測試他們
•相信你的孩子
•經常轉換新教材
•卡片閃動要快
•詞語要大聲清楚讀出
•只教正確的東西
•學習是特權,是快樂的,不要強逼
•如果你或你的孩子不快樂,請暫停,因爲你一定有地方     出    錯了

要返入正題先,我阿B剛剛10個月大,在書中提及9-15個月大這個階段的BB真係較難專注,父母就要出些計仔,我會放阿B在高餐椅上、或坐在我大髀由DADDY閃。
另外留意阿B什麼時後心情較靚,因為我阿B一早起身食飽奶就最乖,所以我盡量在返工前同佢閃兩次。
仲有我阿B在電腦用POWERPINOT睇圓點數係唔會眨眼。
又或這阿B對字咭興趣不大,可以給他睇下百科咭可能興趣會大D,總言之都係要做父母的多嘗試。

monica_kam
其實我自己都只係初哥,但按照書中所講停止了一段時間之後,要在中段開始,但已經停咗一年就可以衡量一下阿B之前夠竟吸收了幾多。
  (由邊度開始都唔緊要啦!最緊要盡快開始噃。)

jungjung, 原來你個B仲咁細, 所以可能會好啲, 我個囡宜家就嚟16個月, 正係非常好動的時間, 所以一閃到十五張咭, 佢就唔係好理我, 唯有好似杜曼咁講減少咭的數量, 增加閃的次數, 希望會好啲...好彩我係全職媽咪...大家一齊努力啦...加油!!   

kanaschoi,

進進望咭都ok.
我中/英文咭一齊閃.
教字之前, 我會教佢先認識果東西先. 可touch的東西會try畀佢touch.

有一次閃"橙" 字, 佢居然自己說 "orange" , 咁的話, 相信佢明白"橙"= 佢熟悉的orange, (因為佢識講orange好耐了)

但我show橙lee个字, 佢又唔講, 所以我唔知佢識听个sound 定係認倒字.
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy小米,

進進可能識認字又識聽個sound, 只係佢未必一定會次次都講啫   , 你好似進度都幾好咁喎, 你閃左幾耐呀?...我開始左二個星期, 跟著發覺有問題, 因為紫穎冇心機睇, 跟著我停左從新再睇一次書, 發現我二,三組咭一齊閃, 應該係令到佢冇心機睇咭的原因...想再開始, 但我會五月底搬.. 所以呢排都幾忙....唉 可能要停一排, 等新屋settle好先可以再開始閃啦...

kanaschoi,

我今日問畀佢看"橙"字, then 問what's this?
佢答orange, 原來佢真係認得个字 (不過考佢,犯左規)

我閃左兩個月, 依家每日閃25个中, 25个英(有時show二次,有時三次), 數点就好求其. (我諗住用蒙特梭利教數學)
但每week都有兩日冇閃, 因為佢喺我99度瞓.

之前, show過palmchristy啲pps, 佢去到公園既長椅, 手拍住張椅, 叫"ba" 唔知係咪叫"bench"

諗住遲啲出去print咭, 唔係真係做唔切.

大家努力!
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

唔好意思呀,我可能太stupid啦 ,看極都唔明究竟點用flash card,我download左palmchristy的英文flash...但我想問真正用法係點呢?每組係唔係指同一類的字?e.g.人物的為一組?咁第1日看一組(5個字),到第2日重覆第1日的5人個字再加新的一組...咁2組係唔係一次過閃晒呢?到第3日就重覆第1及2日的10個字,再加多一組5個字....咁幾時將舊的字take away換新字呢?

同埋我想問係唔係次次d字的次序都要唔同架?

Thanks a lot.

any one can tell me, pls?

pls help!!!!!!!!! thanks a lot.

ah-ta
其實我同你都一樣咁緊張,我試下解答你嘅問題:

1.真正用法係應該睇《如何敎寶寶閱讀》
2.每組唔係指同一類的字
3.第1及2日的10個字唔係一次過閃晒
4.冇錯,到第3日就重覆第1及2日的10個字,再加多一組5個字
5.到第6天同樣加一組5個字,之前5組每組一個字需要退役
6.書中冇話d字要順序

以上是個人理解,如有錯漏請指敎

我看左本書啦,不過唔係好明點換新卡,因為每張卡唔可以看超過15次,咁應該第幾日開始唔要舊卡?點樣換法呢?

ah-ta
請 CHECK PM 大家研究吓

Happy小米, 好厲害呀, 你真係好有心機教進進, 你係唔係全職媽咪自己湊BB的?

進進豬識講ORGANGE啦, 我個紫穎豬都仲未可以將二個唔同音的字一齊講, 例如MAMI, 佢只可以講到MA MA 或者MI MI, 但係尋日佢又竟然講到DADDY喎..唉, 都唔知佢係唔識定係唔肯講...

kanaschoi 寫道:
...

kanaschoi,

你好, 想問一下你係咪同時有用"yr baby can read" 英文果套dvd & 杜曼的flash card及數點卡一起教bb架?

可否分享一下? 他們2者是否很類同?
有冇覺得邊樣好d呢?

ah-ta 寫道:
我看左本書啦,不過唔係好明點換新卡,因為每張卡唔可以看超過15次,咁應該第幾日開始唔要舊卡?點樣換法呢?

我都有這個問題呀, 我都睇過本書,好想盡快開始,可否幫幫我呀?

kanaschoi & Happy小米

睇完你兩位分享之後我同我老公都研究過,我哋開始咗Flash
card 大約個半月,阿囝會不其然咁發出過好多音,多數都係我老公flash英文字咭嘅時候佢跟住講例如:Daddy、pushing、kitty、連 belly button 都跟住我老公講過,好好笑開心到我老公不得了。

我諗佢就冇 Happy小米 咁叻明白個字嘅意思,而且我想佢講多一次佢都一定唔會講,只有佢鍾意嘅時候先會講。