用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我想和你們分享
樓主: austism
go

我想和你們分享 [複製鏈接]

thank you

hi autism
睇完你編結局文章真係好替你開心 , 我自己都忍唔住喊出嚟
特別你講嗰句, 以為是發夢唔想起身, 我真係好明白你心情, 因為當日仔仔有diagnosis, 我都發左好多次夢, 叫自己唔好起身, 因為現實生活發緊一個好可怖的惡夢,

我想問聲你仔仔幾時開始真係有溝通語言(conversational), 會反問你問題同回應, 因為我仔仔而家2.8個月, 雖然以往四個月, 我哋都用好多錢比佢做aba, 小組, 其實佢真係好有進步, 但始終說話pick up唔係好快, 而家講的大部份都係 要求, 想做什麼食什麼都會講, 但都唔會例如問我去邊到?講下自己感受等

同埋你仔仔以前係咪3-6都係讀普通幼稚園+早期訓練, 而家我都唔知應唔應該放佢入幼稚園讀書, 因為佢一對一訓練非常專注, 學嘢快好多, 但一放入group, 佢就會比較浮, 唔專注
你以前是如何做這些決定?我怕放他入幼稚園只會浪費時間做training

真是很欣賞你將經歷同我哋分享, 日後如仔仔進步好, 我也一定會學習你, 將自己有用經驗同媽咪分享

God bless you!

Re: thank you

我想問聲你仔仔幾時開始真係有溝通語言(conversational), 會反問你問題同回應, 因為我仔仔而家2.8個月, 雖然以往四個月, 我哋都用好多錢比佢做aba, 小組, 其實佢真係好有進步, 但始終說話pick up唔係好快, 而家講的大部份都係 要求, 想做什麼食什麼都會講, 但都唔會例如問我去邊到?講下自己感受等

真正有 conversation 就大約做了 st 之後,初初我老公都懷疑 st 的成效,但過了2個月後他再沒有說話了。到他最近(大約5歲),已經識駁嘴,理解力也在上了早期訓練好

Hi austism,
pls check pm.

恭喜你呀, 你囝囝真是幸福,有一個很好的母親, 我地都要努力呀,

可否給我語言治療師的資料? 請問你囝囝幼稚園讀書是全日,或半日, 若是全日,至4:30/6:00/8:00 才接他, thanks.
眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

Hi austism,
Please check pm.  Thanks.
blmom

AmyLo22 寫道:
     恭喜你呀, 你囝囝真是幸福,有一個很好的母親, 我地都要努力呀,

可否給我語言治療師的資料? 請問你囝囝幼稚園讀書是全日,或半日, 若是全日,至4:30/6:00/8:00 才接他, thanks.

多謝你的讚賞,但我不是個好母親因為我

各位,

其實我想有少少東西想補充:

ST 不只是教小朋友講

austism,
好開心, 又一個好媽媽同我地分享成功既例子, 比到我地一種無形既鼓勵 睇完你&另一topic個case, 先至有返d希望, 先至對囝囝有返d信心. 希望依度陸續有媽媽報喜
我好期待..........好期待我囝同我鬥咀/駁咀 :cry:
另外, 你可唔可以都pm我關於st的資料?  我而家正周圍search緊依方面既資料

Re: 我想和你們分享

Chocolate 寫道:
austism

請問你仔仔幾多歲開始學琴???

Thanks!

4歲9個月

austism,
就算其他人都講過我都要再講一次,好佩服你所做的那麼多,同埋好多謝你無私的分享,可以幫到更多的媽咪和仔仔!!  

austism
據你自已的經驗所得,你的小朋友無入過s or i 位呀,如果入到應該去讀嗎?可否比些意見我,謝謝

2506 寫道:
austism
據你自已的經驗所得,你的小朋友無入過s or i 位呀,如果入到應該去讀嗎?可否比些意見我,謝謝

你好 2506,

我小朋友只在5歲半時排到e位,我小朋友完全冇讀過s or i 位,但我聽過很多人的意見,i 位是有導師訓練,但 st 只是3個星期左右來一次,ot & pt 只是3個月左右來一次(=冇),如果小朋友的大小肌不是協調得很好 or have SI problem,最好就不要選 i 位了,太少 training 了。

s 位係好

Hi austism,

Please check pm.  Thanks a lot!

blmom

austism,

Thank you 晒你的分析,好清楚,我個仔18個月被兒科醫生發覺所以即刻做評估,及馬上排位,九月可以入學.大家努力.多謝晒你的意見...

各位家長,大家都要為自己加油呀,
照顧孩子是辛苦的,特別是我們的比普通孩子還要厲害!!
你的問題也是大家的問題,所以不妨多多討論。

我好贊成austism所講,特別是highlighted那段,真的,個仔係我生,點都好,我都要養大佢,如果我都唔接受佢,都唔好怪個社會唔接受我們這些小朋友,都唔好話人哋看不起我們的小朋友。可能我好傻,我有時坐在看我的小朋友在玩時,真係覺得佢其實係好可愛,我要看到他可愛的一面,亦要接受他有限制的一面,我知係好難做到,但都要逼自己做到,大家互勉之!

austism:
您好!
謝謝您上次介紹st給我, 今次可唔可以介紹您的英文老師給我, 謝謝!   

Re: 我想和你們分享椠自己的經歷(我有一個自閉兒)

Hi
  Are you on line ? Now i am waiting for a look. In fact,i check this topic every day and thanks for your share again!

Annie  

2506,

你好,我阿仔大約2歲時被評有自閉症,佢而家返梗正常的幼稚園n1,佢適應環境同跟老師建立關係好慢。06年10月排s位,當時姑娘話而家多數唔排i位,因費時入了i位才發現對小朋友的訓練是不足,寧願入了s位,進步到可以去i位才轉出來咁話,而阿仔都係今年9月返學,返灣仔新個間中心,我都一樣有你的憂慮,都唔知返s位對位係咪好,你阿仔返邊間?

babyland
‹ 上一主題|下一主題