用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我想和你們分享
樓主: austism
go

我想和你們分享 [複製鏈接]

Re: 我想和你們分享

JL2006 寫道:
austism,
請問你所講果d父母課程係響邊度有得讀?

自閉症家長課程可以在協康會、痙攣協會或明愛,我自己就是參加政府給我的課程,當醫生評估了囝囝是自閉傾向的時候,姑娘給了一些有關課程的單張,我是到荔景上這課程的,全程大約有六堂,每堂大約兩小時,每堂要比六十蚊,綜緩家庭可以免費。

親子遊戲治療法可以在明愛的網站找到。

感覺統合課程可以在協康會找到,我就參加了理論課程加實習。

mungmung 寫道:
austism ,
你寫的好像一部連續劇,好心急想知道發展如何
大家都是同路人,特別有同感,多謝你的分享,我己經成了你的忠實讀者啦,大家都never give up!
希望天下的小朋友都有所進步,能夠好好生活!
just want to say thanks!
mungmung

多謝你,其實我都 struggle 了很久才決定寫出來,一來我唔想 disclose 我囝囝的事,二來我唔想影響學校。 我看見網上有些父母剛知道自己小朋友可能有自閉症或自閉傾向,好絕望,所以決定寫出來。

我係好比心機慢慢將自己的故事用手寫板寫出來,有時寫到不自覺地眼淚也流出來,但係我好希望我的故事可以比大家一個借鏡,就算我有一個自閉兒又如何,只要父母肯付出時間,上天會開另一道門給我。

現在和囝囝做 training and 練琴,夜 d 冇人見到再寫, 費事比人見到我哭

待續........

我想知您的ST資料可否PM給我. Thanks!

austism,

很久很久沒有上來,一上來就見到你的分享。你的分享很有鼓勵性,相信所有有自閉傾向或自閉症孩子的父母,對於你所寫的感受和經歷,都應該很有共鳴。我想我現在經歷緊你故事的前段。年初時發覺孩子有問題真的是晴天霹靂,最初數晚哭得徹夜難眠,等評估前甚麽儍事也想過,又將所有責任歸疚自己身上。以前對自己,甚麼都擔當得起,但這次不只是自己還有他,真的是很大打擊!

孩子快3歲了,在不久前被私家斷症為自閉傾向,我和老公悲哭,迷惘,難接受也試過,當我倆冷靜下來,發覺應當化悲憤為力量,與其互相對望惆悵,不如將時間花在跟孩子溝通和訓練上。

或許孩子本身問題不算太嚴重,又或許我倆夫婦都盡抽時間每晚或隔晚跟孩子做至少1.5小時訓練真的有成效;好明顯孩子在表達和眼神溝通方面有進步,所以大家不要自怨自乂,我倆夫婦都深信孩子將來可以成為一個能對社會有貢獻又開心幸福的人;只要唔放棄,甚麼事都會有可能。大家努力!加油!

Btw, 或者天主總有他的安排,有得有失,雖然孩子的事令我困擾,但我發覺我和丈夫、孩子的關係,因為這事而緊密了;請大家記緊存樂觀,欣賞的心,陪著孩子快樂的走。

最後,在此多謝Justin2002。對不起!當最初孩子有問題時真的花了很多時間去接受及解決問題,沒法抽空詳談,請見諒!

各位,又讓我講

austism,

我想知你囝囝幾大開始學琴,學左幾耐可以雙手一齊彈?而家仍幾大呀,每日練一小時...好唔簡單呀!

請問請私人教游水,係咪好貴?可否介紹那個男教練?我都想我仔學游水,不過唔知去邊到揾人同埋驚afford唔起d學費.你是用會所的or公共泳池呢?

你指教應如何安排,thanks!

你的忠實讀者,
mungmung

autism,

Do appreciate your untiring efforts in taking up your kid and your sharing here!  I have to say that you are a great mom and also a model to many of us!

May I know how old is your son now?  Although my son also has piano lesson, I can hardly find time to practise with him, no mentioning teach and guide him everyday!  

Do you have only one child?  

Love to hear from you again (your story)!

Thanks very much indeed.
Justin2002

Dear Mungmung,

我囝囝四歲十個月開始學琴,大約學左4-5堂就可以雙手彈,當然彈d超級 easy & simple 的琴譜啦!!!!  現在他剛6歲。

私人教練真係好貴,我個囝跟他到公共泳池游水,每小時 HK$300。我真係要諗諗什麼 training 是對囝囝最好的,因為經濟上的負擔實在太重了。所以現在要上 group ,又平好多,而他大了,理解力又好了,所以同其他小朋友相處都 OK。

Justin2002 寫道:
autism,

Do appreciate your untiring efforts in taking up your kid and your sharing here!  I have to say that you are a great mom and also a model to many of us!

May I know how old is your son now?  Although my son also has piano lesson, I can hardly find time to practise with him, no mentioning teach and guide him everyday!  

Do you have only one child?  

Love to hear from you again (your story)!

Thanks very much indeed.
Justin2002

Dear Justin2002,

你太言重了,我有時覺得自己重可以做得更好,所以我絕對不是一個 model mum.

我還有個3歲的小女兒,她今天送了一份學校做的母親禮物,同我講 : "Happy Mother's Day.  I love u, mum",我個仔同我即刻講:"祝你母親節快樂",我好開心,個心好甜,個囝對妹的說話有 respone and he looked at me when he talked to me.

Now, I need to type Eng(faster) as my son will attend a swimming class soon.

I feel so guilty to my daughter as i do not spend too much time for her.  So I'm not a good mum.  I think, at least at this time, she is a normal child, and I hope so..............

talk to u later.......

austism,
其實好佩服你可以做到咁多野,幫到你仔仔好多,而醫院姑娘又俾到有用資料你。
而我好想參加講座或有關活動,但我仔仔(2.5yrs)係好"痴"身,可能一向都我自己揍,佢唔跟其他人(只限父母)而我老公又要輪班工作,我無可能抱住呀仔去聽。而家有間幼兒園俾佢返1.5hrs(normal 3hrs )咁讀住等政府I位,另一星期一堂(50mins)幼兒訓練,再剛參加一星期一堂playgroup,其實係咪唔夠呢!我自己係企就盡量同佢玩波(互動個種)或抽時帶佢去 play room玩。但到而家我問佢野都唔會答我連點頭都冇。但有時叫佢做事佢又做到,所以我仍然好迷惘,同佢講都唔知佢明定唔明… 脾氣又猛最慘夜晚又訓得唔好(夜驚),攪到我都成日病。其實想問下見個精神科醫生做咩有咩做呢(因我仔只做過評估而見醫生話要排到2008年頭)

tonicJ 寫道:
austism,
其實好佩服你可以做到咁多野,幫到你仔仔好多,而醫院姑娘又俾到有用資料你。
而我好想參加講座或有關活動,但我仔仔(2.5yrs)係好"痴"身,可能一向都我自己揍,佢唔跟其他人(只限父母)而我老公又要輪班工作,我無可能抱住呀仔去聽。而家有間幼兒園俾佢返1.5hrs(normal 3hrs )咁讀住等政府I位,另一星期一堂(50mins)幼兒訓練,再剛參加一星期一堂playgroup,其實係咪唔夠呢!我自己係企就盡量同佢玩波(互動個種)或抽時帶佢去 play room玩。但到而家我問佢野都唔會答我連點頭都冇。但有時叫佢做事佢又做到,所以我仍然好迷惘,同佢講都唔知佢明定唔明… 脾氣又猛最慘夜晚又訓得唔好(夜驚),攪到我都成日病。其實想問下見個精神科醫生做咩有咩做呢(因我仔只做過評估而見醫生話要排到2008年頭)

我覺得如果唔需要返工的媽咪,最好同小朋友上早期訓練 (e 位),原因是 :

1. 父母可以每次都可以同小朋友上堂,同專業人仕一起,他們會教父母怎樣幫助小朋友 。之後在家中更得心應手同小朋友做訓練。

2. 早期訓練是很密集式的,每星期有最少幼兒導師,再加 st, pt, ot or 小組(當然要視乎每個小朋友的能力),由於資源有限,你越多"t"同你做 training,即係小朋友的能力比較低,我囝囝都中哂"3T",哈哈!!!!!

我唔係話 i or s 唔好,但我覺得父母跟貼 d ,小朋友會進步得更快。當然這個世界係 : No Free Lunch,你越付出多,sacrified yr time and $$$,你就會有唔成正比的回報(十分耕耘一分收獲),但那種喜悅是令人興奮。

但如果父母要做

austisim,
我都係妳個忠實讀者
妳囝囝未學琴前有無上其他音樂班學豆豉呀?
佢開始學琴時與人溝通已經沒有問題, 懂得自我表達?
如我的小朋友最基本連與人溝通亦未有, 我真係無想過學琴會佢會聽教!
咁妳囝囝幾多歲介片架?  我好驚我囝囝4歲時仲要穿尿片, 佢依家識得去厕所痾, 但要痾就痾, 唔會話我地知  

妳囝囝未學琴前有無上其他音樂班學豆豉呀?
No, never.

佢開始學琴時與人溝通已經沒有問題, 懂得自我表達?
Basically OK, but not smoothly.

咁妳囝囝幾多歲介片架?  
nearly 2 yrs old

各位,再繼續:

我好幸運在評估中心遇到一位好醫生,佢建議排早期訓練,那時候的我不曉得 e位, s位 and i位的分別,醫生叫我排乜就排乜,你知啦,剛被人告訴自己的兒子有自閉症,腦子一片空白........

我由 05年4月開始排隊,至06年9月才有 services,足足等了年半,即是他5歲半才有政府的 services,但早期只做到6歲,即係得半年時間追。剛剛派到一間不是太出名的早期訓練中心,又在bk被人有不好的評語,自己又有個朋友個朋友的小朋友做 training,都說不是太好,我冇可能再叫社工再揀多一次 centre,我就抱住"好過冇"的心態去上.......

在那兒上了一段時間,我遇到一個好好,好有愛心,用個心出

DELETED BY WEBMASTER

DELETED BY WEBMASTER

Hello 各位:

除了 training 之外,我也給囝囝在剛四歲時學1:1 英文 phonics,個西人老師在我報名時我已經和她講了囝囝有自閉症,她在收他做學生前幫他做了個 test,覺得他都坐定所以收了他。學了一年都OK了,老師說雖然他有自閉症,但記憶力強,所以都算學得快。

最近我問過 st 我囝囝可否學普通話(因為學校的普通話他根本跟不上,學校普通話老師和我討論過他的普通話很差),我好驚太多言語會令他更亂,表達更差,從而社交更糟,但st 話可以試

各位你好,繼續 :

我們去到評估中心,首先有位兒童心理學家叫囝囝自己在出面玩先,我自己和醫生在一間 room 傾

It is a good sharing and encourge.
Hope every mom&dad get this fruit very soon!

Dear austism,

Thanks very much for sharing your experience.  Although I have been treating my son's diagnosis with a positive attitude (at least I am trying to do so), I do feel very down from time to time and feel that there is so much pressure inside me that I want to burst.  None of my friends have autistic kids and I feel very lonely because they cannot understand me.  
Your story is very encouraging and I am happy for you.   大家再加油吧!
blmom

austism,
多謝你的分享,真有如我們的久旱甘霖,你的經歷真令我們感到鼓舞,祝願你囝囝繼續進步,追返所有進度,也希望我們這群同路囝囡都有美好的前景,一齊上bk報喜!
mungmung
‹ 上一主題|下一主題