用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有無諗住幫仔女報全部考 劍橋小學英文試? ...
go

你地有無諗住幫仔女報全部考 劍橋小學英文試?

你地是否報晒三個 LEVELS 呀?

Re: 你地有無諗住幫仔女報全部考 劍橋小學英文試?

中文可到  劍橋小學英文試詳情

英文可到 BC

阿仔下個月會在學校考starter,因學校規定個個都要考,二年級前一定要考starter, 四年級前一定要考mover, 六年級前一定要考flyer,如不在學校集體考,便要自己出去報了,但無時間幫佢溫!

Started from Flyer, will try KET later.

ksmami

請問你仔仔讀邊間學校,為何學校有此要求呢?

同時每一級考試費都加到四佰以上.

d 人只考 flyers...   我諗 考 flyer 最有用

mover我囡6/5考啦!K3時已考了starter滿分.現在小一考完mover如成績好都會去再試考埋flyer.

lauerica,

請問您囡 K3時考starter 難唔難的?

阿仔讀緊臻美黃乾亨學校。
skyy1 寫道:
ksmami

請問你仔仔讀邊間學校,為何學校有此要求呢?

同時每一級考試費都加到四佰以上.

醒目開學勳章

阿仔間學校規定五年班嘅學生,個個都要考Flyers。

佢話唔難
Uran 寫道:
lauerica,

請問您囡 K3時考starter 難唔難的?

lauerica

我想問下你,我都想比仔仔考,劍橋英語試有分計架,唔係話只係計幾多面盾?你女女係用邊種母語?

我囝囝沒有考starter,三年級時考咗mover(因沒有經驗,所以幫佢報咗一些課程),四年級時自己買練習教佢,自己報考flyer(成績比上次考mover時仲好),佢現

我建議你買本readingkids教材俾佢自己自學,我都係咁做
或者去書局買d past paper 俾佢做就ok,唔使特登上course

ksmami 寫道:
阿仔下個月會在學校考starter,因學校規定個個都要考,二年級前一定要考starter, 四年級前一定要考mover, 六年級前一定要考flyer,如不在學校集體考,便要自己出去報了,但無時間幫佢溫!

yeeli

劍橋英語試是計幾多面盾的,但我曾聽說過聽寫讀講每樣每錯2或3條就扣減一個盾.女女母語係用廣東話.

今年開始,學校鼓勵家長讓學生參加劍橋英語測試。讓學生自行決定是否參加就可以消除評核的壓力。而且學校建議家長從基本做起,無須報 考較深的程度,以免評核成績不理想而打擊孩子的信心。結果全校共有 260 名學生參加了劍橋測試,而考獲 10 個盾或以上之學生佔 68%;考獲 12 個盾以上較佳成績的佔 20%。

(基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校
2003-2004年度校務報告)

學校 d summer course 無乜用 .. 又貴 .. 我另願買 d 教材 番來自已同仔仔溫仲好 ...

- 我買咗 pastpaper in BC
- Reading Kids
- 同一本 cambridge press 出的 exercise ..

我個大仔考 starters 都係滿溫分.

我都想問下你地有無用呢個上網學習劍橋英語學習系統,覺得有用嗎??

http://www.synedu.com/news.html

lauerica
唔該你.

想請教一下:

YLE的past paper除在British Council book shop外, 在坊間的書店是否有售?

Thanks.

得本 Cambridge Press 的 exercise.... 坊間好難找 ..
得 BC 有..
同等緊 Reading Kids 寄來的 Mock exam paper.