用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 今天In左香兒啦!
go

今天In左香兒啦! [複製鏈接]

今天In左香兒啦!

今天In左香兒啦!好多人呀,有無都係今日in的朋友呀,大家有無信心呀? 我的女兒是3:20pm個輪.  

Re: 今天In左香兒啦!

1:40 interview.  唔得都無所謂.

2年前, 我都係抱住一試的心情讓啊女去參加interview, 亦是甚麼準備都無, interview完問佢佢一舊雲...算罷! 跟本唔預佢得..結果幾個月?後收到厚厚的通知信...我都希望你地成功啦...平常心係最好啦!加油!

vensusma,

你個小朋友幾多歲呀?是否第一次考?in完之後考試的老師有無同佢講其他野呀?

kawaidesu,
你的女兒現在多大呀?讀緊邊班(預備,初,中或高)?因為呀女就黎十歲啦,唔知考香兒的難度是否相對難D(比起細D的小朋友).

Q蝦毛joba,
轉眼, 啊女已經join左香兒有兩年多啦...
佢interview時未夠六歲, 現在已經八歲啦...讀目前讀緊初二班 (由預備班升上初一班, 再由初一班升至初二班, 一年升一級)...

十歲考香兒相信都都唔會話難di, 因為讀上去一定有人走, 人數好似金字塔咁, 越高班人越少, 咁如果你啊女去考, 可能機會反而仲大, 因為都有要新血補充番流失左的成員...不過, 有心理準備年齡大一些的班, 每週練習的時間, 相對長, 好似一節都有成2-3小時嫁...不過上得中班至高班, 都已經唱得幾prof 啦!

我真係唔知啊女仲會唱幾耐, 事實上, 每升一次班, 都總有朋友仔流失左, 不過啊女都暫時未受別人影響, 有一次一位同佢比較friend的朋友仔唔再唱啦, 我問佢點? 佢話點解我唔可以繼續唱?

總之, 以我觀察, 啊女di同學仔都唔一定要有咩background才會易di入, 當年啊女interview時都未開始學琴, 又未參加過di咩音樂班, 我覺得評判反而係睇佢地真係有幾喜歡唱歌....面部表情, 投唔投入, 多過技巧+背景...

當年啊女與一位朋友仔一起面試, 佢地同年同地點同時間interview, 那位小朋友當時已經學琴1年, 仲已參加了Tom Lee音樂班有2年, 我啊女去interview其實係陪佢多di, 我地兩位媽咪都一致認為, 要入圍, 佢個女機會都大di, 反而我啊女係陪跑唧......結果相反, 幾出人意表..

朋友有點不甘心, 當年佢帶住啊女, 馬上申請左另一個合唱團X氏, 仲同我講香兒收生無準則, 唔公平...我地啊女差不多同步開始入團, 初時佢話X氏比香兒好好多....我咪聽下囉...

又幾個月後, 我問起佢啊女學X氏的情況, 佢話啊女無去啦, 因為, 其實佢啊女根本唔喜歡唱歌, 只係, 佢唔信佢啊女有咁好的音樂背景, 居然香兒唔收...之後一年, 佢都有再帶啊女去香兒面試, 但一樣唔成功...咁佢唯有認同, 佢啊女其實係唔喜歡唱歌, 難怪2次interview都不獲取錄! 加上, 佢很少笑....

所以, 我反而相信, 外表開朗活潑, 面部表情多多, 跟評判有眼神交流的小朋友, 機會可能仲大...加油啊...希望好快都聽到你地有好消息!

Q蝦毛joba,

我囡小一, 第一次參加咋 :  好似多人考, 唔知in幾多人 & 收幾多人?

Q蝦毛joba 寫道:
vensusma,

你個小朋友幾多歲呀?是否第一次考?in完之後考試的老師有無同佢講其他野呀?

kawaidesu,
多謝你咁詳細的分享,呀女in個日,佢話除了考唱歌和聽音外,考官仲有問考生平日學甚麼,但就只是沒有問我個女,唔知係唔係我已經填左係報名表而唔問呢?但其他家長無理由唔填丫?
到最後,個考官問我個女Sun4p-6p有無野學,佢話會收我個女wo,當然要視乎最後有多少人合格,因為仲有好多輪in,我個女就話無野學(Sunday is family day麻,不嬲唔會安排課外活動),但要問清楚呀媽,個考官就話遲D會有職員打電話比媽媽。 咁同組其他的考生是否即時fail了?
我回家後查看香兒的網頁,發覺現在個段時間是(英皇道)中二班練習的,想請教如果無經過預備,初,中一就上中二會否很難呢?
謝謝!!

vensusma,
真係唔知收幾多人,淨係看見好多人in,in當日d考生大部分是小朋友,我個女叫做好大咁,怪怪地。好在後來原來是以相近年齡來分組,咁都好D。

我個女話佢唱兩句就俾人"叮"左, 冇希望lu......   

I took my daughter to interview for the Choir too.  There is too many people there.  It is reasonable to have interview for Choir.  But it doesn't make any sense for interviewing the children for elementary dance, playgroup, mardarin class.  

"mud"會"叮"人嘅咩,呀女無講wo,小朋友首歌長極有限,"叮"人咁殘忍。

~我仔仔都有去Interview, 已經係第二次喇!上次失敗左,希望今次得啦!不過聽個媽咪講佢有個朋友in左第四次喇,好有毅力!~

Hi!

My daughter went to interview for Chinese dance.

Any mons know when will have the result?

Many thanks!

My daughter is 4.5 years old, she gave a big smile after having the interview coz ...... she's got candy frm the interviewer! I asked if she enjoyed the interview, she said yes, very much.

tws

Q蝦毛joba 寫道:
vensusma,
真係唔知收幾多人,淨係看見好多人in,in當日d考生大部分是小朋友,我個女叫做好大咁,怪怪地。好在後來原來是以相近年齡來分組,咁都好D。

你囡囡幾大呀 ? 另外, 每年編班的時間都會有所不同, 上網睇果個係今年定出年架 ?

大家知唔知, 今期報考香兒, 幾時會收到入圍通知呢??

因有家長問我, 我雖然兩位孩子都上緊香兒的堂, 但我都唔知今期會幾時通知入圍...

面試通知書寫左
5月14日寄出"面試結果通知書"
5月22日仍未收到通知書, 可致電查詢  

焯媽媽 寫道:

因有家長問我, 我雖然兩位孩子都上緊香兒的堂, 但我都唔知今期會幾時通知入圍...

好恐怖!我個囡囡都係唱了4句到,但她說全部人都係唱一半
左右,唔係比人叮啊???是否每一組在不一樣的課室及不同的評審in 啊?是關我個囡果組根本沒有candy ,???

謝謝報料...

vensusma 寫道:
面試通知書寫左
5月14日寄出"面試結果通知書"
5月22日仍未收到通知書, 可致電查詢  

[quote]
焯媽媽 寫道:

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題