用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請幫忙∼我想問專做加拿大留學既中介公司 ...
go

請幫忙∼我想問專做加拿大留學既中介公司 [複製鏈接]

請幫忙∼我想問專做加拿大留學既中介公司

我個女準備出年到加拿大留學,但我唔識呢類公司,可否介紹,唔該   

[size=x-small]人心善則天下平,人心惡則災難起。

Re: 請幫忙∼我想問專做加拿大留學既中介公司

你個女幾多歲ah...打算去加拿大邊到讀同埋讀咩野nei??
你去學聯果d整lor!! 不過我果時o黎係我家姐幫我o既...
如果你係去多倫多 我都可以幫下你o既!!
你果邊有冇親戚同埋佢係到時會同你o黎or自己一個人o黎ah!!

hi∼ kayan_329

你好,我個女今年16歲,諗住明年考完會考就過去讀預科,跟住讀大學囉,我女係諗住去多倫多架因為我家姐係嗰邊,我會陪個女過去,幫佢安頓好一切我就會走囉

[size=x-small]人心善則天下平,人心惡則災難起。

我都係mami陪我o黎o既 不過最好都係唔好同D親戚住 有時真係相見好同住難...... 如果係搵d係d親戚附近o既屋住la... 不過我就覺得mccowan and steeles幾好住!! 你地報o左學校未...... 如果搵私校要自己小心d 因為有d私校搵夠就會倒閉!! 不過尋日同d同學傾開計先知 好多私校都係食人錢o既...... 去旅行去唔到 唔係全數比返d學生ka 係比返少少 如果得幾蚊果d就唔比返tim...唔去又話會0分!! 我去過2間 2間都係咁做 其他就唔知lor...... 一次幾蚊冇得比 十次就幾十蚊加幣!!

kayan_329∼

我未報學校架,我諗住今年年尾先搵咋,and我唔熟嗰邊d學校,唔知邊間好,我驚搵咗間太雜學唔到好仲學壞就慘啦,所以都好煩,我個女唔會同姨媽住,因為我家姐住埠仔,佢一係住宿舍或者租地方住,假期先番姨媽度,你有無好學校介紹吓呀  

我而家係讀緊bord academy...係私校o黎o既 要著校服 不過就扮晒係公校制度lor!! 其實如果你想個女真係學好英文去公校最好... 我果間係high school 而家學費係千幾蚊加幣一科 如果你個女成日唔返學就會有d ms搵下你 比佢地警告一下...... 以前果間學校好chep 我唔返學冇人打比我 得上堂個亞sir叫我返多d咁ka咋 而家呢間我就真係返得多o左...學校有黑人,韓國人,有d鬼仔...佢地連埋有d day care...小學部果d ka 所以間學校都好大間 我問過d人 呢間會唔會拾 佢地話拾o左就唔會有我校 同埋學校有得寄宿 問過我朋友900一個月 星期1-5就包3餐 星期6,日好似得2餐wor!! 如果你係寄宿 可以好似我朋友咁比住2個月 唔鐘意就等o左熟d環境先搬出去lor!!

真係唔該晒你呀,咁你可唔可以搵到幾間公校既資料我呀, and公校學費係咪貴d架,我都係諗初時會比佢住宿舍既,其他就遲d先算囉....

我過一陣夜晚幫係搵o下 如果搵到先send比你ah.....
我果時我家姐因為以為比多d錢學校可以易d簽証
點知比學校呃o左我成四,五千加幣就執o左笠啦
所以去讀D公校唔會執笠同埋學到D英文!!
學費我就唔知要幾多錢 因為我2間都係讀私校ka......
同埋好多私校都係講普通話o既人較多!!
你住宿如果可以唔洗比一年o既錢就千祈唔好一齊過交晒...
因為我d朋友都係住全o下熟o左d環境就搬ka la!!
係nei 我想知你同你女女係咪第一次過o黎!!

白龍珠,

I think this site can help you.  Seems like they have an office in HK and you can go and ask for their help.

http://www.studycanada.ca/hongkong/

You have to beware that there are some really good private schools in Canada, but they tend to be expensive, like CAD$45000 per (including residence).  Even local canadian go to these schools and I would say, you must have a minimal TOEFL score to get in if your first language is not English.

There are also some private schools which service mostly International students, like people from HK, China and Taiwan.  I would say, DON'T go there.

If you are going to private school, ask about their International student ratio (i.e. students coming from oversea as a visa student).

Public schools are ok, some are really good, some are not.

Hope this helps.

YukiMommy

kayan_329~

真係唔該晒你,我同個女都去過2次加拿大架啦,第一次就成家一齊過,第2次就我同個妹過,我個女就放暑假時自己過咗去,我都幾鐘意嗰邊d環境。

kayan_329 寫道:
我過一陣夜晚幫係搵o下 如果搵到先send比你ah.....
我果時我家姐因為以為比多d錢學校可以易d簽証
點知比學校呃o左我成四,五千加幣就執o左笠啦
所以去讀D公校唔會執笠同埋學到D英文!!
學費我就唔知要幾多錢 因為我2間都係讀私校ka......
同埋好多私校都係講普通話o既人較多!!
你住宿如果可以唔洗比一年o既錢就千祈唔好一齊過交晒...
因為我d朋友都係住全o下熟o左d環境就搬ka la!!
係nei 我想知你同你女女係咪第一次過o黎!!

YukiMommy∼

唔該晒你,我舊年都有去呢個展覽,不過好雜,真係唔知點選擇,所以我想多問吓各位既意見囉,我已經copy咗個網架啦

YukiMommy,
我想請教一o下,我想送囡囡返溫哥華讀10/11班,西溫有甚麼好的公校呢?

Sorry Fattymama,
I live in Toronto and know nothing about Vancouver.
Sorry I cannot help.
Perhaps you can go the Canada Mama in 媽媽會所,
maybe the Vancouver moms can help you there.

YukiMommy

原文章由 fattymama 於 07-7-23 14:00 發表
YukiMommy,
我想請教一o下,我想送囡囡返溫哥華讀10/11班,西溫有甚麼好的公校呢?

YukiMommy唔該哂!
‹ 上一主題|下一主題