用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請幫幫忙!
go

請幫幫忙! [複製鏈接]

請幫幫忙!

我兒甥仔幾年前,好好釆有助學金既機會去左星加波完成左O LEVEL 及A LEVEL,成績一向好好。現在好幸運得到一個外國既醫學位。

但因本身佢家庭並非富有,所以只好試試申請他們所知的兩個助學金途徑。
可惜一個恆生既助學金於今年起已經取消。另一個李兆基助學金所包括既大學又不包括我兒甥仔既學校。

由於佢父母唔想放棄尼個外國學位,作了最後的打算,賣了現在所住既屋,改變住屋環境。

所以請問各位知唔知道,除左上述既助學金申請之外,仲有冇其他途徑申請呢?

拜託各位。盼望可以令他家人得以有一個穩定既住屋環境,謝謝。

Re: 請幫幫忙!

考學校嘅獎學金 或試下申請學校的助學金 .

magee009 寫道:
考學校嘅獎學金 或試下申請學校的助學金 .

謝謝回覆。

想問問....你提及既學校...意思係唔係指新果間學校?

當然係新果間.但請問新學校在那處.

當然係新果間.但請問新學校在那處.

英國愛丁堡啊!

噢!剛剛問左我兒甥仔啊!原來佢上左尼間學校既WEB SITE睇,冇佢既CASE既助學金申請啊!

獎學金呢?如有可以考...否則如你兒甥仔成績頂瓜瓜,可申請其他大學看看有否其他選擇,因我朋友女兒成績好,UK有2所大學分別給她20% discount ,所以給成績學校看看,及寫信告知家庭可付担的學費,等學校考慮.但首要成績好,否則他們不批多.

獎學金呢?如有可以考...否則如你兒甥仔成績頂瓜瓜,可申請其他大學看看有否其他選擇,因我朋友女兒成績好,UK有2所大學分別給她20% discount ,所以給成績學校看看,及寫信告知家庭可付担的學費,等學校考慮.但首要成績好,否則他們不批多.

多謝你既意見。

我即刻問左兒甥仔啊!

佢話只有尼間收佢,其實佢幾科主科都攞A。

我提意左兒甥仔試試寫信比學校,睇吓可否減費。

我亦問左一D朋友,一位叫我打去教署問,一位叫我上網睇吓賽馬會基金及葛亮洪基金,但兩個基金都唔岩我兒甥仔既CASE啊!唔知仲有冇媽咪可以提供多D申請助學金既途徑呢!謝謝!

希望成功,其實去到可以做下兼職,幫補下生活費,不用太灰心.我囝囝在UK 讀 year 6,我仲有排涯    

希望成功,其實去到可以做下兼職,幫補下生活費,不用太灰心.我囝囝在UK 讀 year 6,我仲有排涯    

多謝你呀!

不過5年醫科要成百幾萬呀!

我家姐同我講,都好DOWN呀!

但讀成功的話,前途光明,不用担心他將來.做父母最想都是這樣.    

但讀成功的話,前途光明,不用担心他將來.做父母最想都是這樣.    

咁又係,希望一切順利喇!謝謝!

可唔可以問D親戚借住先ah!!
英國有得做下part time wor!!
我姐姐果時一星期用5磅係食!!
佢地平時做part time都係餐館有餐比佢地食!!
‹ 上一主題|下一主題