用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~
樓主: Krystal
go

07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

Re: 07-08年度入讀 York N1的媽咪~入黎啦~

我都煩緊好冇比阿女入YORK 呀

講真我對校長有d反感, 好似一d都唔關心小朋友既身心發展, 但我見係york讀緊d媽媽講佢地d小朋友讀得都好開心, 就真係好茅盾, 都唔知讀唔讀好呀

Dear all,

聽完個家長會, 校長係某d問題比較有保留, 例如 : 8-10號校舍是否可成功申請接受學券, 為何有時學生要到姊妹學校 - standford 上堂... 又說不斷uphill 拓展, 一有新資訊就出 cd. (話家長有選擇權買/唔買, 但要考試順利, 便最好有d exercise 做下)

問老師, 說k1 時未有課外活動, 到 k2 時就開始劍英, jet sat 等, 另荼點約千多元一年, 書簿費就等遲 d 有書單就知.

我覺得好多 唔肯定, 比較擔心. 係就係預一舊錢俾個小朋友返學, 但都唔想失預算. 總想俾佢學下出面既活動 e.g. dancing, piano...

希望 現時/正打算俾寶寶返 york 既媽媽俾多d 意見同分享感想.

thanks a lot.

名位媽媽

希望比D意見給本人

1 囝囝11月出世,如果細仔再讀埋劍英,JET SET,Standford 會唔會好辛苫

2 自願性參加興趣班$3800 - 係唔係全個課程$3800已包劍英,JET SET,Standford再無其他費用因經常聽人講commerical 和至少加埋學費都要7000-8000 一個月

3. 如只係讀劍英,JET SET,Standford(不選擇$3800)大約課程多少錢

4. 興趣班上課時間如平日下午

講真我都覺校長hard sell左D,
但我好記得INTERVIEW時,
個MISS好好人, 短短一陣仔,
就留意到我個仔對咩有興趣,
其間又變魔術咁變左粒糖俾佢,
佢係呢間IN時最開心冇壓力架,
反而ST.CATH個肥鬼婆IN佢時成個黑面神咁,
我個仔緊張到邊答邊MIT手指,
劍明d教材好pro, 但INTERVIEW時個MISS對我地咀喵喵,
另外啟思附小miss就好好,
見仔仔病到係咁流鼻涕又問候佢又俾紙巾

6. 主要睇你想佢讀邊間小學囉, 如果你想考直資OR私校, 咁九龍塘D幼稚園水準會高D, 如果你都係一心諗住抽津校, 咁其實讀區都有好既幼稚園, 無謂山長水遠返學喇

[quote]
maylinlam 寫道:
名位媽媽

希望比D意見給本人

1 囝囝11月出世,如果細仔再讀埋劍英,JET SET,Standford 會唔會好辛苫

2 自願性參加興趣班$3800 - 係唔係全個課程$3800已包劍英,JET SET,Standford再無其他費用因經常聽人講commerical 和至少加埋學費都要7000-8000 一個月

3. 如只係讀劍英,JET SET,Standford(不選擇$3800)大約課程多少錢

4. 興趣班上課時間如平日下午

自願性參加興趣班$3800 - 係唔係全個課程$3800已包劍英,JET SET,Standford再無其他費用因經常聽人講commerical 和至少加埋學費都要7000-8000 一個月

睇到呢個pt先驚 如果用唔到學劵 仲要參加甘多野 似乎拿利d喎 仲要比佢係出面學其他野 wa  

各位家長,

本人是YORK舊家長,因去年我大女於YORK畢業,而我住上水區,但今年細女又讀YORK N1(K1),其實YORK是一間好開心而又學到英文好學校,佢教英文有自己的一套,商業化間間都是,是自願,無人迫你,你可以唔參加,我大女學劍英及JET SET大約$100/堂,去年考獲13個盾(滿分15個盾),誰說$3800,我末聽過,我住很遠,目的打好基礎,如果佢唔好,我點會再給細女讀,貪遠咩?老師好好,我今日先交了雜費及8月學費,所以唔好想太多,想讀就讀,唔好理會的閒言閒語.希望幫到你哋,有問題可再問?

Gertrude

Hi Gertrude

Many thanks for your comment

可否告知大女派那一間小學

學劍英及JET SET - 大約用幾多錢先考到這

Hi Gertrude
你個細女今年n1 讀am/pm class?? 個日我同個仔去int時見到校長& miss 佢地d樣好似好嚴肅甘 好cool 另外想再問佢有成3間校舍 係點分?? 小朋友玩既playground 地方夠/大嗎?? d 嬸繙nice 嗎?? 我個仔仲未好識去toilet 我怕佢返學時了了比嬸嬸話 last question 你大女時一個月學費幾多 ?? 其他d 什費 / 茶點 又幾多 ?? really thanks i have so many question thansk

如果唔係宣幼上晝收左我個女,我都會俾佢入讀York(留位費都俾左 )!

祝你地小朋友學習愉快.
我是藍的
錯錯錯
我是男的

miffy,

Thanks for your sharing.
After reading your sharing, I make up my mind to let my son join this school.

miffy,
我好認同你對YORK的看法,全部都是在YORK讀過的家長心聲.

maylinlam,
我大女在YORK時讀過pre-starter,劍英及Jet Set,我自己都不記得讀了多少錢,只是一個COURSE接一個COURSE,大約$100/堂,有NOTES,家長可知道小朋友學過什麼,我大女的小學是自己考,派唔到,佢考大女普通話及英文,我將所有在YORK 時CERT比佢哋,當時佢哋看完(尤其劍英及JET SET 的Cert)兩小時後,佢打電話說收了我個女,當時好似發夢,是某區band one.

Gertrude

miffy,
我好認同你對YORK的看法,全部都是在YORK讀過的家長心聲.

maylinlam,
我大女在YORK時讀過pre-starter,劍英及Jet Set,我自己都不記得讀了多少錢,只是一個COURSE接一個COURSE,大約$100/堂,有NOTES,家長可知道小朋友學過什麼,我大女的小學是自己考,派唔到,佢考大女普通話及英文,我將所有在YORK 時CERT比佢哋,當時佢哋看完(尤其劍英及JET SET 的Cert)兩小時後,佢打電話說收了我個女,當時好似發夢,是某區band one.

Gertrude

Hi! I'm a new comer. (sorry that i'm not good at chinese typing)

Questions:
1. Any full-day class in York? I heard about that before, but cannot find in the websites.

2. Any Native English Teacher? How about its mandarin?   

Thanks so much!

Gertrude 寫道:
各位家長,

本人是YORK舊家長,因去年我大女於YORK畢業,而我住上水區,但今年細女又讀YORK N1(K1),其實YORK是一間好開心而又學到英文好學校,佢教英文有自己的一套,商業化間間都是,是自願,無人迫你,你可以唔參加,我大女學劍英及JET SET大約$100/堂,去年考獲13個盾(滿分15個盾),誰說$3800,我末聽過,我住很遠,目的打好基礎,如果佢唔好,我點會再給細女讀,貪遠咩?老師好好,我今日先交了雜費及8月學費,所以唔好想太多,想讀就讀,唔好理會的閒言閒語.希望幫到你哋,有問題可再問?

Gertrude

Agree with you ~
間間學校都有人話好同唔好~
我見我朋友個仔讀得幾好呀~又叻仔~又乖仔~
我住馬灣架~返york真係山長水遠~不過既然都收左我個女~我都覺得唔好諗咁多 ~ 如果係唔好o既~咁你當初都唔會考啦~係嗎...?
至於報唔報"劍英及JET SET" --- 都有媽咪答左lu...,既然k2先報o既...仲有1年比你考慮下嘛~

crazyfong,

我細女讀N1上午班.

Gertrude

Hi Gertrude,
thanks for your sharing, i think i will put my son to York, unfortunatly he is enroll in K1 PM class, cannot be the classmate of your daughter, but anyway, we can keep in touch, thanks

Dear Gertrude, Miffy & Krystal,

Thank you very much for your supportive sharings!

I still have some questions :

1. What activities your child took at N1? Attended at York or other institutions? How about N2 (other than Cambridge, Jet Set...)?

2. We can buy the school uniform at Kowloon City? Is it located at Lion Rock Road?

3. The books are brought by ourselves or by York?

4. What kinds of snacks they will take at York?

5. How about the standard of Mandarin & Chinese? (I learnt that there will have around 2 lessons per week & by subject for Mandarin, is it correct?)

Thanks again for your reply.