用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學 [複製鏈接]

sami,

昨晚我一番到屋企, 阿囡已經話我知你阿仔拎左冠軍啦, 阿囡真係8得好緊要!!

jimsalad,
thankyou!!!

bo_bo,
咪好lor............你囡咩都同你講, 呢d唔係八, 唔好咁話佢喇!
唔通你想佢咩都唔話你知咩?係咪?

原文章由 BO_BO 於 13/7/07 09:00 發表
sami,

昨晚我一番到屋企, 阿囡已經話我知你阿仔拎左冠軍啦, 阿囡真係8得好緊要!!

中一派位...

大家有沒有收到風今年升中派位如何呀??

學校唔透露, 家長點會知? 中一派位結果係咪學校的'秘密', 總是神神秘秘o甘...

雖然我都係觀塘區長大, 但我連d中學係乜banding都唔知, 淨係知有幾間係band 1, 其他全無idea, 他日選中學都唔知點簡lu

原文章由 BO_BO 於 07-7-23 11:45 發表
大家有沒有收到風今年升中派位如何呀??

我仔仔會入讀小一,請問有什麼東西要預備,因為8月26日才是家長會,我怕有很多物件不夠時間預備。
書包、筆袋、鉛筆、擦膠、鉛筆刨、短間尺,我已預備了,請問我還需要準備什麼?

手巾仔
檯墊 - 食飯用
膠水, 木顏色(有時做功課會方便d)
視藝科要準備圍裙, 防污手袖o甘, 不過我仔好多時都唔用

原文章由 chungpo 於 07-7-24 23:33 發表
我仔仔會入讀小一,請問有什麼東西要預備,因為8月26日才是家長會,我怕有很多物件不夠時間預備。
書包、筆袋、鉛筆、擦膠、鉛筆刨、短間尺,我已預備了,請問我還需要準備什麼?

謝謝你!Jimsalad ,請日後繼續多多指教!:D

chungpo,

最好準備一個小袋子, 比小朋友放水壺.小食和食飯之餐具.  另外, 雖然是上全日學, 建議你唔好太大的水壺比小朋友, 一來太重, 二來小朋友多數只顧玩, 唔多飲水的!

原文章由 Jimsalad 於 07-7-27 12:08 發表
手巾仔
檯墊 - 食飯用
膠水, 木顏色(有時做功課會方便d)
視藝科要準備圍裙, 防污手袖o甘, 不過我仔好多時都唔用

Thanks!!! BO_BO

原文章由 BO_BO 於 07-8-1 08:57 發表
chungpo,

最好準備一個小袋子, 比小朋友放水壺.小食和食飯之餐具.  另外, 雖然是上全日學, 建議你唔好太大的水壺比小朋友, 一來太重, 二來小朋友多數只顧玩, 唔多飲水的!

Hi, my kid is K3 in coming Sep, and would like to choose KB Kei Lok, is it a good school? Will have many homeworks or not? How about the spiritual life in school? Thanks for your advices la!

原文章由 wwgjc 於 07-8-18 21:33 發表
Hi, my kid is K3 in coming Sep, and would like to choose KB Kei Lok, is it a good school? Will have many homeworks or not? How about the spiritual life in school? Thanks for your advices la!

wwgjc,

我是因為有家長表示此校校長非常重視信仰,而且十分愛錫小朋友才選這學校;至於功課方面就要問其他家長了!

Thanks very much for your informstion. As I am a christian, so the spiritual life is very important for my kids. By the way, any mothers know the secondary distribution and the amount of homework of this school? Thanks all for the advice!

wwgjc,
P.1的功課不是太多, 4至5樣, 每一樣的量也不是很多, 基本上1小時之內應該可以全部完成!

原文章由 wwgjc 於 07-8-20 21:03 發表
Thanks very much for your informstion. As I am a christian, so the spiritual life is very important for my kids. By the way, any mothers know the secondary distribution and the amount of homework ...

Thank you for your advice, are the teacher care the
students? Is it easy to enter to this school? Thanks! What is the difference between Kowloon Bay KL and Yau Tau
Kok KL? Are they the same excpet the school buildings?
What is their secondary schools distribution? Thanks la !
Choosing a suitable and good school is not easy for mothers nowadays la!:D

大家好, 小女今年9月就會升讀九龍灣基樂, 現有一問題非常困擾, 未知各位可否幫忙?

因家住九龍塘, 已經問過學校專屬的校車承辦商,對方回覆並無此路線, 又一直找不到保母車,  已經煩惱了幾個月了.

因本人要上班, 如果再找不到車, 唯一辦法就是早上自己帶囡囡上學, 放學看看可不可求校車公司加多一個位.....

有朋友可以幫我嗎? 可否介紹保母車?

原文章由 uranusjo 於 07-8-21 15:25 硐表
大家好, 小女今年9月就會升讀九龍灣基樂, 現有一問題非常困擾, 未知各位可否幫忙?

因家住九龍塘, 已經問過學校專屬的校車承辦商,對方回覆並無此路線, 又一直找不到保母車,  已經煩惱了幾個月了.

因本人要上班, 如 ...

uranusjo,
wa! 你住九龍塘, 好多好學校, 為什麼要來kln bay??? 如果真係搵唔到校車, 試下打電話翻學校找主任幫手... 最後都解決不到..或者找校長出面啦!  同校長說... 我欣賞你學校才山長水遠來此處, 但現在沒有校車... 莫非我要轉校.......

我仔仔今年讀P.1C,唔知有冇媽咪小朋友讀呢班呢?
其實我係個大懵媽咪,所以成日都驚會記錯任何事件。
另見到手冊第五週話放兩日假,但只得一個紅日,究竟教師進修日是否放假呢?

[ 本文章最後由 chungpo 於 07-12-15 20:54 編輯 ]

原文章由 chungpo 於 07-8-26 21:17 硐表
我仔仔今年讀P.1C,唔知有冇媽咪小朋友讀呢班呢?
其實我係個大懵媽咪,所以成日都驚會記錯任何事件。
另見到手冊第五週話放兩日假,但只得一個紅日,究竟教師進修日是否放假呢? ...

chungpo,
你係唔係上星期六小一家長會派了手冊呀?? 舊生在開學前是沒有家長會的, 所以我地仲未知道第五週是否放兩日假, 不過如果係教師進修日是放假的!... 不過我都想知, 是邊日放呀?... 等我計劃一下去玩...

[ 本文章最後由 BO_BO 於 07-8-29 14:03 編輯 ]

我仔仔九月要選校,我考慮九龍灣新校定樂華舊校好。
論整体成積及教師經驗,舊校好似略為優勝。但論設施,新校好好多。我想問下各位點解選基樂新校?對於四年班開始有精英班有怎樣的想法?會唔會增加小朋友讀書壓力?

我剩係知道舊校今年在p.2 開2班普通話班。所有中文堂用普通話授課。唔知新校係唔係有普通話班?

謝!

原文章由 boboma 於 07-8-29 14:15 硐表
我仔仔九月要選校,我考慮九龍灣新校定樂華舊校好。
論整体成積及教師經驗,舊校好似略為優勝。但論設施,新校好好多。我想問下各位點解選基樂新校?對於四年班開始有精英班有怎樣的想法?會唔會增加小朋友讀書壓力?

我剩 ...

boboma,
今個學年, 校長已經通知了家長全級p.2的中文科是用普通話上堂, 我個囡囡上年p.2, 佢個老師也已經用普通話上堂啦!
‹ 上一主題|下一主題