用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會九龍灣基樂小學 聖公會九龍灣基樂小學
樓主: BO_BO
go

聖公會九龍灣基樂小學

chungpo, Bo_Bo

Thanks

希望得啦~~

11月26號 就會知道~~

Hello thunder_bunny,
I  sent my application this morning. Hoping we are the lucky parents and meeting in Sep 08!

hi boboma

我諗我個口話唔緊張
不過就心掛掛果隻囉

唉, 揀間普普通通既學校
又唔係人地果D 私校 都要咁樣
如果考私校, 咪日日瞓唔著

我發夢 佢收左阿女呀~~   
希望唔會掉轉啦~~

vc,

唔駛咁擔心喎!依家先係囡囡起步點,將來仲有更多大考驗等住你陪佢一起行,所以咁快就擔心到咁,點可以支持囡囡走更多路喎!所以你都要俾心機,學習放鬆,咁囡囡就會在你身上學到放鬆面對緊張的事!

請問各家長, 中文科是用普通話教嗎?

據校長話因為小一是適應期,小二才開始便用普通話教中文。

原文章由 himbb 於 07-10-11 15:04 硐表
請問各家長, 中文科是用普通話教嗎?

原文章由 chungpo 於 07-10-5 23:59 硐表
vc,

唔駛咁擔心喎!依家先係囡囡起步點,將來仲有更多大考驗等住你陪佢一起行,所以咁快就擔心到咁,點可以支持囡囡走更多路喎!所以你都要俾心機,學習放鬆,咁囡囡就會在你身上學到放鬆面對緊張的事! ...

EQ我都係差, 月頭同個仔去考琴, 未考時我把口就話當攞個經驗, 但考完佢話有彈錯, 我就嬲左佢好耐, 好驚以後佢唔敢同我講真話, 但我當時真係好失望...

咁你有冇同個仔講番件事,看看兒子的反應,若你認為自己都有不對的地方,也可以向兒子道歉。雖然我明白每個父母都想自己子女好,但小朋友根本無心令父母失望,只要他們盡了力,我們都不應責怪!

原文章由 Jimsalad 於 07-10-12 10:10 硐表

EQ我都係差, 月頭同個仔去考琴, 未考時我把口就話當攞個經驗, 但考完佢話有彈錯, 我就嬲左佢好耐, 好驚以後佢唔敢同我講真話, 但我當時真係好失望... ...

原來, 阿仔同爸爸講, 佢覺得做人唔知為乜, 大人要佢做o既野都唔係自己最想同最鐘意o既, 覺得自己無時間, 好唔開心; daddy發覺佢連講句說話都要就住我地o岩聽o既黎講, :cry: 連講心底說話都唔係最真, 而家d細路真係估佢唔倒

我個仔都有同一諗法,可能升了小一後,功課多了很多,令我囝囝無咁時間去玩,好彩我輪班,我個仔就會趁我未返,先去玩,等我返到屋企就苦口苦面話:「唉!又做功課呀!我好辛苦!又無得去玩!」而且我同佢溫書,每次都好次受死刑咁,真係好悽涼!好彩亞仔都叫仲係講真話,不過打多幾打,可能乜都唔講俾我聽就慘啦!

原文章由 Jimsalad 於 07-10-22 10:26 硐表
原來, 阿仔同爸爸講, 佢覺得做人唔知為乜, 大人要佢做o既野都唔係自己最想同最鐘意o既, 覺得自己無時間玩, 好唔開心; daddy發覺佢連講句說話都要就住我地o岩聽o既黎講, :cry: 連講心底說話都唔係最真, 而家d細路真係 ...

原文章由 chungpo 於 07-10-25 01:27 硐表
我個仔都有同一諗法,可能升了小一後,功課多了很多,令我囝囝無咁時間去玩,好彩我輪班,我個仔就會趁我未返,先去玩,等我返到屋企就苦口苦面話:「唉!又做功課呀!我好辛苦!又無得去玩!」而且我同佢溫書,每次都好次受死刑咁,真係好悽涼!好 ...

受刑o個個係我, 晚晚食完飯就同佢'困獸鬥', 督住佢做功課都做到九點幾十點, 個細女都識得問媽咪係咪要淨係照顧哥哥唔照佢! 下星期測驗都未開始溫習, 仲邊度spare到時間玩...
最近中英文都要做作文, 唔知係咪腦筋轉數問題, 定係平日比我批評得多, 見佢開左個簿頭, 寫得一兩句就話唔識作, 叫佢自己諗佢就發呆, d時間就係o甘無左, 最後都係我陪住逐句逐句幫佢, 字又要我提供埋, 都唔知o甘樣幫佢係好定唔好, 攪到我都忟晒, 扯左火

me 2 ar!  呢數個星期, 科科都好鬼多功課, 我地要5要跟老師.學校傾下呀....????

原文章由 Jimsalad 於 07-10-26 10:18 硐表

受刑o個個係我, 晚晚食完飯就同佢'困獸鬥', 督住佢做功課都做到九點幾十點, 個細女都識得問媽咪係咪要淨係照顧哥哥唔照佢! 下星期測驗都未開始溫習, 仲邊度spare到時間玩...
最近中英文都要做作文, 唔知係咪腦筋轉 ...

開始考試啦, 大家努力!!!

星期日細女高燒唔退, 最後照到有少少肺炎, 入左醫院, o甘阿仔科常識, 就交返比佢自己溫, 我前後只同佢好快go through左一次, 可能佢都擔心妹妹, 知道無人得閒陪佢讀書, 反而勤力左肯自己睇書(起碼我返到屋企見到佢係o甘), 我都無o甘勞氣; 得唔得都算喇!
尋日測晒驗, 妹妹又正式出院, 阿仔話要玩o下, 我都要放o下假

Jimsald,

你仔仔好叻呀, 阿囡話, 昨天派了英文卷, 你仔仔係全班最高分... 真係羨慕死人啦!

另.. 祝你細女早日康復啦!

原文章由 Jimsalad 於 07-11-7 11:59 硐表
星期日細女高燒唔退, 最後照到有少少肺炎, 入左醫院, o甘阿仔科常識, 就交返比佢自己溫, 我前後只同佢好快go through左一次, 可能佢都擔心妹妹, 知道無人得閒陪佢讀書, 反而勤力左肯自己睇書(起碼我返到屋企見到佢係 ...

[ 本文章最後由 BO_BO 於 07-11-8 11:21 編輯 ]

原文章由 BO_BO 於 07-11-8 11:20 硐表
Jimsald,

你仔仔好叻呀, 阿囡話, 昨天派了英文卷, 你仔仔係全班最高分... 真係羨慕死人啦!

另.. 祝你細女早日康復啦!

唔係喎, 阿仔話仲有個高分過佢嫁, 其實佢只比你女高幾分, 大家都差唔多姐, 但佢仲係話唔鐘意個老師, 因為佢上個月尾革左佢班長職lu  

另外細女我已當佢完全康復, 而家只要食埋個抗生素療情ja; 佢一路都鬼o甘精神, 連高燒o個陣都無停過玩

你好!我個仔都係讀呢間,他讀2年級,今曰派了測驗卷,考麻麻地,請問你們有什麼好辨法教他們讀書!

原文章由 Kami 於 07-11-9 18:20 硐表
你好!我個仔都係讀呢間,他讀2年級,今曰派了測驗卷,考麻麻地,請問你們有什麼好辨法教他們讀書!

我都搵緊'好辦法' , 不過我覺得小朋友上堂專心好重要, 老師講, 勝過我講多多聲, 有時我仲要問返佢老師點講/讀, 等佢教返我; 同埋我好緊張囝囝d功課, 見佢有錯漏, 我都忍唔住要佢改, 其實佢地呢個時期記性好好(你見佢地記埋好多無謂野就知), 係可以加以訓練嫁~比小小甜頭加d壓力谷o下佢o甘law...
你地又有其他好方法, 一齊研究o下oY

話咁快 26 號就知收唔收喇

check 到 收左我女喇 ~~