用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人個仔有報公民數學?
go

有無人個仔有報公民數學? [複製鏈接]

有無人個仔有報公民數學?

有無人個仔有報公民數學?

Re: 有無人個仔有報公民數學?

My son and daughter took it when they are in K1. And now my son was in P1 and my girl was in K2.
They both love it and they are now doing over level.

有報讀公文式數學, 無報讀"公民"數學喎 he..he.. :wink:

我個大女由小一讀起, 讀左三年, 但佢太懶, 吾係day day做數, 又吾覺佢係學校d 數好左, 咪stop左囉,  不過如果小朋友本身乖, 又對數無mug抗拒, 係應該好既, 因為公文數無年級限制, 做曉就一路做上去。 我識得有個朋友既仔, 小一已經做到通分母, 問你服未? 結果, 咪舊年比 LaSalle收左插三年班囉.
Forgiveness is the best remedy for any injury

仔仔K3開始讀公文數到而家P1,我覺得如果淨讀公文數就緊係不足以cover到學校課程,但就輔助到,幫助到佢計數時既準確性及速度會快D。佢而家公文數+學校課程so far 都配合得幾好。

Your opinion is pretty unique but quite right, particularly the Japanese machanical style, that's true!
Forgiveness is the best remedy for any injury

Hi,

Sucess of Kumon depend on every kid, I personally
feel it is good.  My son has studied Kumon Maths
for 8 years and now I feel "harvest" of Kumon Maths.

Cheers
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

該用戶已被刪除

Hi!

我個女K.2開始已學公文數,進度唔錯。佢係活潑好動型,家長比多d鼓勵,小朋友自然會自動學習,坐定定完成作業。公文數可以話係一個半自學課程,無規定幾時、幾大個要學到邊一個level,完全視乎小朋友的進度,加上完成每日幾頁家課,重點是訓練小朋友自我學習。我個女依家已可以自己完成每日的功課,唔需要我督促。

familysiu, 你就好囉!, 我呀仔雖然學左一段時間, 進度都唔錯, 但就未能學識自學自習啦. 我諗成功與否, 真係好在乎小朋友本身, 係唔同o既grading 都要有堅持和努力, 其實一d都唔係輕鬆學習, 而係不斷訓練o既成果.  另外仲要應付學校  o既功課, 小朋友真係好辛苦! o係香港要有一個快樂o既童年, 實在不易!

我個仔k1下學期開始學,現在他k3,一直他都不太喜歡(因為懶)但是效果不差....起碼考試不用特別溫習(學校教得快)....另外,我個人覺得"數--係要操嘅"   
‹ 上一主題|下一主題