用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長來分享 ...
go

有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長來分享 [複製鏈接]

有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長來分享

請問有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長
來分享吓校內情況??
小朋友競爭是否很大?
家長會否感到壓力?
多功課或程度很深嗎?
**希望有家長可分享吓!!!
萬分感激!!

YAPPLE

Re: 有無讀拔萃男書院附屬小學的小朋友家長來分享

Hi Yapple,

My boy is studying P1.
來分享

我唔係拔萃小學家長,我女補習老師其中一個學生讀小拔(今年小六).

小朋友競爭是否很大?
哩題我答到你,競爭肯定大.

揀得名校就預左小朋友要承受更大壓力,家長必須要配合學校.如果為左虛榮心(唔好誤會我指事,並非人)就真係唔好揀.

Hi babymicky38,

請問小一

Hi flymame,

Sorry for late reply!

考試: 2 times for the whole year (Dec, Jun)
測驗: 2 times for the whole year (Nov, Apr)

However, for P1 students, there is no test, examination in the 1st term.  They have the first assessment in Nov and the final assessment in Dec.

默書: English in the 1st week, Chinese in the 2nd week. English in the 3rd week, etc.  that is, alternate week for the dictation of the same subject.

小朋友會否知道考例名次或同

hi babymicky38

請問佢地取錄的小朋友性格會係文靜型抑或活潑型呢   
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

請問男拔收不收國際學校學生?

hi babymicky38:

我睇報紙話拔萃男書院附屬小學面試學生要求頭腦靈活,不需要很乖和文靜是否真的,首輪設小組遊戲,次輪要求家長介紹自己的子女,是否每年都有千人報名呢,這所學校真的難入。

我反而覺得校內競爭比其他學校小,因為一條龍,可以只睇分數,唔駛理名次,只駛理banding(我自己係咁諗)。
功課唔多,可以有時間玩囝囝喜歡的課外活動。暫時都未試過話要做功課或溫書而唔可以去玩。
程度都可以叫深,例如小一下學期已經有中英文作文(係學校做,一篇幾十字),數學教到乘數,不過囝囝暫時都應付到。
如果有心俾小朋友入,最好幼稚園已經開始有閱讀習慣(中和英都要),因為我見啲卷唔係考小朋友識串英文或識寫幾多中文字,而係要小朋友能理解然後回答。如果閱讀能力強,對學習會有好大幫肋。

Cathyneo 寫道:
程度都可以叫深,例如小一下學期已經有中英文作文(係學校做,一篇幾十字),數學教到乘數,不過囝囝暫時都應付到。
如果有心俾小朋友入,最好幼稚園已經開始有閱讀習慣(中和英都要),因為我見啲卷唔係考小朋友識串英文或識寫幾多中文字,而係要小朋友能理解然後回答。如果閱讀能力強,對學習會有好大幫肋。

其實學校用咩嘢方法教導or引導小朋友增強閱讀能力呢? 如果只係拋個波比家長or小朋友叫佢地睇多d書, 咁學校老師教乜呢?  我從來唔睇分數只睇名次, 因60分可能唔見係最差, 因可能份paper好深, 全班最高分都係70分, 比你有90分又點? 原本全班100分, 你90分已係最差.

增強閱讀能力,就必須從家庭培養小朋友的閱讀習慣開始.這是作為家長的責任之一,不應把責任推往學校.閱讀習慣是作為語文學習起步點的其中一項有效方法,有了良好閱讀習慣,將來語文能力增進的難度,是以綫性增加(如果太難明的話,就當成循序漸進).如果只顧考試,終有一天會發覺語文學習的難度好像幾何級數般增加.

這就是所有學校都以提點家長和推行閱讀計劃來鼓勵學生多閱讀的原因,但學校不能硬性在課程設定配額和程序來迫使家長和學生"就範".試想學生一天中有多少時間是在家裏渡過,如果學生不在家中閱讀,又可在何處做呢?

[quote]
引文:
--------------------------------------------------------------------------------

Cathyneo 寫道:
--------------------------------------------------------------------------------

其實學校用咩嘢方法教導or引導小朋友增強閱讀能力呢? 如果只係拋個波比家長or小朋友叫佢地睇多d書, 咁學校老師教乜呢? 我從來唔睇分數只睇名次, 因60分可能唔見係最差, 因可能份paper好深, 全班最高分都係70分, 比你有90分又點? 原本全班100分, 你90分已係最差.

其實學校用咩

Hi babymickey38,

Thanks a lot for your kind information.

請問有冇話邊間幼稚園收得多d呢

Copy from other link:

怎樣培養小朋友讀書興趣

CLICK HERE

主 持 : 張 灼 祥 (男拔校長)
Fireman

鳳梨,
或者我解釋得唔清楚,我只睇分數係指睇佢識唔識,如果佢有8,90分,即係佢已經掌握所學知識,就算全班都100分,佢排最尾我都會讚賞。但如果係懶,就算佢考第一,我都唔會開心。
有時人比人,比死人,我唔會將囝囝同第二個小朋友比。所以囝囝清楚知道佢要try his best. 每個小朋友都有自己優缺點,睇吓家長點將小朋友優點放大,缺點縮小(唔係扮睇唔到)。
有次囝囝默書,得69分,我一啲嬲都冇,同佢一齊搵原因,原來有啲字筆劃長左短左,5個字就冇左25分,加埋unseen 有3個字唔識,所以咁低分。不過呢次之後,囝囝知道長左短左都唔啱,寫字小心左好多。

chatterbox,
好耐冇見,多謝你幫我補充。check pm.

@isonMa 寫道:
hi babymicky38

請問佢地取錄的小朋友性格會係文靜型抑或活潑型呢   

I think 活潑型
該用戶已被刪除

[quote]
Matt'smum 寫道:
this is only possible because db is a through train?
.
你地唔好太天真!一條龍不是全部升中學架,中英數常有兩科不合格及操行C-都不可以升上中學.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

醒目開學勳章

想請問你們知否 : 如果哥哥就在本校就讀, 做弟弟的, 能入讀的機會大嗎?  還是一切都只視乎弟弟個人的實力, 有兄長都未必可以佔任何先機?!
‹ 上一主題|下一主題