用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我想找數學補習班,邊度好??
go

我想找數學補習班,邊度好?? [複製鏈接]

我想找數學補習班,邊度好??

TKO 區

Thanks!     

Re: 我想找數學補習班,邊度好??

TKO 區

Thanks!   

教個囡數學教到嘔血, 教極都唔明, 點算好????

幫幫忙!   

你試下學林數

MAGGIE@WONG 寫道:
你試下學林數

邊個 centre 好D?

MandyBee 寫道:
Primary Level?

K3

妳個囡囡幾年級呀?可否講多少少?

抽象的數學有時是要具體化一點才較易吸收明白.

She is in Primary 4.

As she always get a bad result in Maths, she is not confident in this subject now.

但是, 怎樣可以令到囡囡做數的速度快d,及可以增加自信心.私人補習會唔會太依賴老師呢? 反而對做數的速度得不到改善.  

各位有何睇法? 比d意見!     

Hi gogolaw,

I got the same problem as you. My son is in G.2.
Somebody said Selin maths can be helped.
I'm not sure. Any other parents can give some more
idea ?

其實, 小朋友在面對數學時的第一關是運算問題, 一二年級對加減數的進退位等處理得"不好", 經常計錯, 自然錯敗感高, 加上父母的期望與壓力, 少不免避得就避 (對各科而言也一樣), 少做少錯, 唔做唔錯...

底子不好, 跟著是背乘數表, 隨後更有混算和四則, 當然還有文字題, 其他數學概念, 和一些看似不用計算的課題, 如時鐘, 錢幣, 長度, 容量, 單位換算等等,  更"唔洗計" (仲困擾)...

四年級, 分數認識與運算, 唉...., 步驟繁複, 要求的是完全做晒所有steps才可以, 通分母, 借位, 約簡,   出錯率與血壓一樣高, 簡直要了小寶貝與父母的命...  

現時要做的, 是先加強她們的計算能力, 從較簡易的做起, 分"段"處理, 多D鼓勵, 做得arm, 成功感高, 才會開心放心. 增強自信心, 勇於面對題目, 耐性是少不得.

數學的鍛鍊, 就是解難的訓練, 對人生與成長有很大的影響/作用, 她們都好"辛苦"架, 一齊努力la!!!

fungsir,

多謝你的意見和提點.

我會 try to calm down and give her more support.

完全 agree fungsir.
Math

Hi Fungsir and Leelilili,

道理是知道的, 所以打算給他學"學林數", 請問大囲有位
Miss Tam 她是否教得好?

打了一大段嘢, 按錯鍵, 無哂woo     

最後想打的係: 多d陪小朋友做數, 解難解難, 他們就是想唔通, 做唔到, 一係唔做, 一係亂做.

教師導師只有有限的時間, 對他們最多的其實是mama, 他們會希望愛錫他們的mama可幫到手, 多d引導他們, 有時真是要俾示範都要, 還要逐步做, 重複做.  或者用一些較淺的例子明示暗示, 用埋道具都可以woo    

這條"仔囡數", 難計嗎? 計得掂, 有兩個一百分, 小朋友與妳!! 好有成功感架

無晒果d內容係有關學林數既, 可能宣傳味重左d, 所以自動delete...          天意

吟, 妳明la   

just join 學林, 唔知對佢有冇幫助. ( 因為已去到很迫切的地步, 咩都要試吓, 已p4 下學期)   
自己又太心急, 越教就越鬧得佢多, 好似收唔倒d 火咁?   

可否指教, 點樣利用學林數d paper 使數學進步?    
幫得佢太多, 又怕佢太依賴。

其實, 我不期望囡囡在短時間裡有很大的進步, 只希望能另到她計算速度快d, 唔好拖慢嚟做.
只耍Practice 多d, 見到d題目, 不再怕.

不過, 如何能令她自動自覺去做數, 又不會拖慢速度.  (因為當遇到不懂的題目, 就停咗喺度, 唔知點算好.

又或者, 我陪佢一齊做, 是否比較好?

限於我是在職mami, 重要教兩個, 24小時都唔夠用。   

要唔要找私人補習呢?
有冇d mami 或 高人 可以指教一下?       

妳提到囡囡做數慢, 是運算慢而多錯, 還是解體的困擾?

處理文字題可以有技巧的, 可先教她分析, 每兩三句關連的先想一想. 在學習處理的過程, 不是要狂做就可以, 有時礙於進度, 近似的題目會使她們變得慣性, 一定要鼓勵她思索多一點.

而改善運算, 當然也有"橋"妙之處.

我明白p4心急的地方, 學林數提供優利的條件, 如: 有系統及多元化的教材, 具教學理念, 低師生比例, 教授方法與技巧等. 但都要比d時間囡囡適應, 對她而言, 始終是多了功課, 也多了一種壓力和交代, 因為可能初期未掌握, 錯多了, 即失敗多一次. 所以, mama的鼓勵與體諒很重要呵  
‹ 上一主題|下一主題