用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問小一已選用普通話上中文堂......
go

想請問小一已選用普通話上中文堂......

想請問小一已選用普通話上中文堂......

明白普通話係思維及寫作方面真係好好, 但小一已用普通話上中文堂, 會唔會有d根本就唔明白?? 有時講廣東話都未必明.......請教有小朋友由小一就開始上既家長, 效果如何?? 謝謝.

醒目開學勳章 王國長老

Re: 想請問小一已選用普通話上中文堂......

我女女學校就係, 日日都有中文堂, 即係日日都有普通話
我仲記得第一堂, 已經要小朋友朗讀課文"學校裡, 同學多, 大家一起xxxx......, 上課真快樂"
我當時都係心唸, 廣東話都或者識姐, 普通話邊得架! (我女女kinder無普通話, 由k2下學期開始出去學, 一星期一個鐘咁大把)
點知to my surprise, 我女女識晒wor!
而家過左2個term, 有時發現我女女, 習慣朗讀課文, 都係用普通話多過用廣東話, 有時成本故事書, 十幾廿版, 佢一樣咁讀
佢又唔怕羞wor, 可能慣左日日都要講掛.....佢而家仲流利過我呀! (我話流利咋, 無話準確呀 )
不過有時默書就慘d啦--係我慘! 因為要用普通話準備, 我又唔係咁得, 個女都笑我架 試過累佢默錯字tim! (老師讀hua,4聲, 應該係"畫", 不過我唔識特別同佢分hua一聲同4聲, 結果我個女寫左個"花"字......)
女女班中, 都有d同學開學時, 完全唔識普通話架, 又無聽過佢地好大問題wor........(有無人分享下 )

hi Charlotte_mom ,

多謝妳既分享, 有人同我講小朋友好似海綿咁好易吸收, 叫我唔駛驚, 因我仔仔9月就小一, 可簡邊樣教, 但又有小學老師(官校5年級班主任)同我講佢既意見係3年級先簡, 因佢見太多烏下烏下既, 只係識跟住唸口簧, 有d連廣東話教多次佢都唔識, 我仲1516中........

希望多d人分享下.

我仔仔今年小一, 中文都係用普通話教, 初初都有擔心唔知仔仔得唔得, 因為以前幼稚園一個禮拜只學一次普通話, 仔仔成日都話自己唔識聽同講, 而自己又唔叻, 不過小朋友真係學野學得好快, 只係用左一兩個月時間, 仔仔就日日係屋企朗讀課本, 有時我讀錯佢仲教番我 tim, 平時睇圖書都可以用普通話讀某部份, 當然有 d 唔係好標準喇    

我同佢默書都係用課文買個張 CD, 一路播一路同佢默, 拼音就佢自己做, 有時同佢上網 CHECK 下, 暫時 so far so good 架, 所以唔需要太擔心架 !!    

Hi IRON,
Nice to meet u here.
Do u know if u do not 選用普通話上中文堂 in 小一, can u choose again in P.2 or above? Because i guess the school should have separate the classes already in P.1 that u cannot choose again.

醒目開學勳章 王國長老

個人覺得, 如果日日有堂, 日日都要講, 小朋友無得揀, 要"生存"自己就會肯去試
唔好睇少佢地呀, 學得好快架真係.......

hi LA,

咁又唔知喎, 不過聽聞話我地想簡之餘都要經過佢地既測試, 認為合適先編入班.

妳地都講得岩, {小朋友無得揀, 要"生存"自己就會肯去試}, 不過我既憂慮係未必講得標準, 一來老師未能個個照顧到, 二來太細好多時未能自我掌握, 英文已經係一種外語, 而普通話又唔正, 廣東話又唔識, 樣樣都半桶水就c火啦, 可能我成日覺自己小朋友起步慢左, 講野唔叻, 妳地既小朋友真係勁哦. ^_*

其實學習外語的,一定是越細越好,年紀小的可以聽到及容易掌握到外語的口音及特性,不需因為母語而影響其發音。當然若師資不夠高,或學生人數太多,就可能會影響其學習。

IRON,
will u consider let your kid take 普通話 course after school? eg. small group. I let my kid try starting this month.

Reasons:
1. i think the current school class is too big for him to learn 普通話, 老師未能個個照顧到. he has the accent but lack of practice in other environment. (For English he can talk to the maid at home)
2. He may or may not get enrolled in 普通話 mainly class, but 普通話 is still in the primary school curriculum that he has to know.

So i let him try now as KG is half day only, hopefully he will have a better foundation .

hi LA,

我已傾緊個老師上門單對單教, 係教開隔離屋2位小朋友既(佢地讀緊民生&新男拔), 希望呢半年內催谷, 到9月時再睇下點.

Just for interest, how much does it cost per hour?
IRON 寫道:
hi LA,我已傾緊個老師上門單對單教, 係教開隔離屋2位小朋友既(佢地讀緊民生&新男拔), 希望呢半年內催谷, 到9月時再睇下點.

hi LA,

仲未傾岩大家都可以既時間, 不過知佢收隔離$120, 但已教多年先係呢個價, 我諗130-140卦.

我的女兒在九龍塘官津學校讀, 不是每天都有普通話課, 不知何時才可全面用普通話上中文課呢?

請問九龍區邊間學校中文堂係普通話?

.

$130-140?上門單對單教woo? sounds so cheap?
IRON 寫道:hi LA,
仲未傾岩大家都可以既時間, 不過知佢收隔離$120, 但已教多年先係呢個價, 我諗130-140卦.

hi LA,

我地cheap區係咁上下啦, 呵呵呵.

i m just a few MTR stations away from u only. The putonghua teacher charges $120-130@ for a group less than 6 kids, and $250 one to one.
If it is that cheap pls pm the teacher's phone no. to me to check lu.
IRON 寫道:
hi LA,
我地cheap區係咁上下啦, 呵呵呵.

將軍澳天主教聖安德肋小學, 推行兩文3語.
中文堂是國語教學,
英文堂是英文教學,
其他是廣東話

懿懿媽