用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎????? ...
樓主: 囝囝2000
go

Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎????? [複製鏈接]

Re: Tuen Mun , 好嗎?????

囝囝2000:

我的小朋友是讀k2,今年要選校啦?

Boliviaisrael,

佢4月會開班for K2小朋友, 用英普來教, 我都已報左名比我細仔,妳可以打電話去問下副校, 如果佢係一間辨到國際學校的形式,無需要比學費,都是值得考慮. 玄圓都是剎校後,才轉直, 第一年都無人貢讀,現在個個都話去讀,明年話要加學費.   

囝囝2000 :

[佢4月會開班for K2小朋友, 用英普來教。]
時間及星期幾呀,可否提供呀?

其實我都會考慮這所學校,如果佢校服轉咗醒目啲嘅款式就好啦,圓玄嗰套淺藍色加白底格仔ok喎!

Boliviaisrael,
好似星期六, 1 and half hours.
妳住在屯門 or  天水圍 ??? 妳心目中有那間小學???

囝囝2000:

我原本同奶奶住在天水圍,我三個月前搬咗去屯門住啦!

[妳心目中有那間小學??? ]
李宗德、圓玄,其實好希望英普小學有一條龍直上原校英中,咁小朋友有一種歸屬感,做家長就放心好多啦!

昨日同一位朋友傾計,佢嗰女以前幼稚園、小學都係屯門讀,中學派咗去洪水橋祟德讀,之後上浸會大學讀咗三年,現在出咗嚟社會工作了。

這所學校,我實地參觀2次
印象亦非常深刻
校長,老師,甚至校工都給我感覺好好
(我都參觀過好幾間學校,這間評語最好)

Re: Tuen Mun 擐

????

[quote]
crybobo 寫道:
?

Re: Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎?????

你地去:

檢視 --> 編碼 --> 其他 --> Unicode

就可以看到那些亂碼

[quote]
crybobo 寫道:
?

醒目開學勳章

我想問下,六年級的派位好嗎?我都有留意到這學校,都考慮緊
[url=http://www.yahoo.com][img]

Re: Tuen Mun 香港路德會增城兆霖學校, 好嗎?????

Hi crybobo:

你小朋友讀幾年級呀?老師有什麼問題呢?英普怎令到你覺得講多於做呢?這所學校開始英普都不是很久,有什麼問題呀,可否講比我哋家長們知呀,Thanks you!
crybobo請不要打亂碼,因我真的不懂,希望你可以解答我們,謝謝!

crybobo,
      你是兆霖小一的家長嗎?如果是,我的小朋友應跟你的小朋友是同班同學,我地會唔會見過面?你覺得學校有何不足之處呢?

你說老師到底有什麼問題呢?我個小朋友是個頑固難搞豬,但老師們卻花了不少心思去了解佢,幫手我管教佢。我不知道外面還有哪些學校的老師願意咁做...當初選此校,我並不是因這所學校的質素會如何如何,而是相信這兒的老師會肯和家長溝通。

至於英普,我覺得應該要循序漸進,我小朋友並不是新移民,又沒有菲傭姐姐教英文,如果操之太急,小朋友連基本學識都聽唔明的話,反而弄巧反拙吧?不過,講真,我個頑皮豬的普通話真的進步了,只是英文呢,就必須要我替他補習喇。

但話說回來,我是否對學校100%滿意?
那當然不是啦﹗事實上,屯門區,或許是香港,根本沒有一間學校可以令我這個yim 尖媽 完全滿意。至於我識的朋友,仔女讀不同的學校,他們也沒有一個係完全滿意自己的學校....

不過,我還是真的好想知道你的問題如何,好難得係度搵到我小朋友的同學仔的家長。你可以pm我嗎?thanks

[quote]
crybobo 寫道:

醒目開學勳章

唔好意思,想問這學校收好多新移民架咩,真係想多啲了解這學校的情況,因為我都想比小朋友讀這間,我已經看過學校的網頁,還有就是派位的情況理想嗎,請mami們幫忙解釋下   
[url=http://www.yahoo.com][img]
‹ 上一主題|下一主題