用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學 聖嘉勒小學(St. Clare's Primary school)
樓主: T.con
go

聖嘉勒小學(St. Clare's Primary school)

其實唔會好辛苦,最重要係你小朋友上課專唔專心,課程係由淺入深,聖嘉勒幼稚園的程度並不比其他學校深,所以就算係自己學生直升,都係同其他加入的小朋友在程度上無分別.有分別的係一早建立了的歸屬感及友誼.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

多謝您的寶貴意見呀!!  

原文章由 瑄婷 於 07-10-23 14:37 硐表
其實唔會好辛苦,最重要係你小朋友上課專唔專心,課程係由淺入深,聖嘉勒幼稚園的程度並不比其他學校深,所以就算係自己學生直升,都係同其他加入的小朋友在程度上無分別.有分別的係一早建立了的歸屬感及友誼. ...

瑄婷,
囡囡昨天收到冬季校服啦! 好靚呀! 另外, 想問你知唔知有沒有其他地方可以買到我們的校服呢? 我只想買多件恤衫!
Don't worry!Be happy![/color purple]

當然有啦!灣仔大王東街有一間,不過我唔記得個名.另外,西區皇后大道西均益一期有一間,名字係萬邦校服,電話28198079,我今日至去幫大女買了兩件恤衫.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

瑄婷,
Thank you very much!! :) :)
我諗我會去灣仔睇睇啦!

原文章由 瑄婷 於 07-11-14 14:39 硐表
當然有啦!灣仔大王東街有一間,不過我唔記得個名.另外,西區皇后大道西均益一期有一間,名字係萬邦校服,電話28198079,我今日至去幫大女買了兩件恤衫.
Don't worry!Be happy![/color purple]

想請教一下:
我兩個孖女都收左讀pm,想問pm同am,class有否分別?因聽很多媽媽都不想子女讀pm

另本校畢業生是否一定能直上小學呢?

另另我從幼稚園概欖見到k1有上午及下午班,但為何k2-k3得番上午班?是否會縮班?

再另另小學一班有多少學生?

thanks
好多問題的孖女媽媽

我兩個孖女都收左讀pm,想問pm同am,class有否分別?因聽很多媽媽都不想子女讀pm
答 : 上下午班是沒有分別的,媽媽不想讀下午多數因為就小朋友午睡及課外活動.

另本校畢業生是否一定能直上小學呢?
答 : 一般都會直升小學,除非家長自己放棄.

另另我從幼稚園概欖見到k1有上午及下午班,但為何k2-k3得番上午班?是否會縮班?
答 : 正正相反,以往聖嘉勒是沒有k1的,上年才開始收k1生.而我所知,今年申請報讀人數比上年多好多,學校正考慮加班.

再另另小學一班有多少學生?
答 : 小學現時一班大約有三十人左右.

瑄婷,或其他媽咪:
請問
(1) St clare's 小學對普通話着唔着重;
(2) 點解得到70%原校升中學,如果直屬中學應可收85%,是學生水平未達標準,還是學生選其他學校;
(3) 學校要求學生是否很高,是否中英數任可一科不合格便不能升班? 每年有多少學生要留班或(建議)離校? (因朋友的女在小三時離校,唔知她操行太差,還是成績差,所以担心女兒讀唔上);
(4) 我在參觀學校時,學校旁邊有條明渠平時唔知有無味? 校車上落位應是明渠旁邊,這裏是無頂的,如果落大雨會唔會濕晒身?我感覺班房好似好暗光綫不足,唔知你地有無同感(不過學校office就好光)?校舍地方好似比較細,學生的活動空間除了地下禮堂外,還有什麼其它地方eg. 天台?

多謝回答 .

(1) St clare's 小學對普通話着唔着重
答 : 都係一星期兩堂及一日普通話日.

(2) 點解得到70%原校升中學,如果直屬中學應可收85%,是學生水平未達標準,還是學生選其他學校

答 : 每人都人選擇的自由,其實每年都有十多個學生會選擇其他band1中學,例如女拔,英華女校,聖保羅女校及聖士提反女校等等.而中學都會收取其他學校的band1生,當然有部份人排位問題去了其他中學啦!不過,去了其他band2中學的同學,通常在中學都會名列前茅的.

(3) 學校要求學生是否很高,是否中英數任可一科不合格便不能升班? 每年有多少學生要留班或(建議)離校? (因朋友的女在小三時離校,唔知她操行太差,還是成績差,所以担心女兒讀唔上)

答 :通常係家長要求高,中英數任可一科不合格,學校會提供免費補習班,但如果成績差要留班,其實都係想小朋友打好基礎,不是甚麼大不了的事.家長不要太大壓力.

(4) 我在參觀學校時,學校旁邊有條明渠平時唔知有無味? 校車上落位應是明渠旁邊,這裏是無頂的,如果落大雨會唔會濕晒身?我感覺班房好似好暗光綫不足,唔知你地有無同感(不過學校office就好光)?校舍地方好似比較細,學生的活動空間除了地下禮堂外,還有什麼其它地方eg. 天台?

答 : 學校真係好細,明渠雖然無味,不過因大樹成蔭,所以難免會有蚊.學校活動空間祗有上下操場,無天台,但有小教堂及圖書館.

[ 本文章最後由 瑄婷 於 07-11-30 15:48 編輯 ]

瑄婷.

"我感覺班房好似好暗光綫不足" that's truth.....but i still like st clare....  do you know any improvement?

原文章由 瑄婷 於 07-11-30 15:45 發表
(1) St clare's 小學對普通話着唔着重
答 : 都係一星期兩堂及一日普通話日.

(2) 點解得到70%原校升中學,如果直屬中學應可收85%,是學生水平未達標準,還是學生選其他學校

答 : 每人都人選擇的自由,其實每年都有十多個 ...

學校有這麼大年紀,有些地方可能落後,不過近幾年已不停地去改進,初小的書桌是新做的,冷氣機更換了很多,洗手間更新都是剛在暑假完工.
另外,來年暑假會把現在的禮堂來個大改裝.9月新學年小朋友將可使用一個又新又大設備完善的禮堂.

瑄婷,

thanks for your info.

"光綫" is very very....important for 小朋友

原文章由 瑄婷 於 07-11-30 23:08 發表
學校有這麼大年紀,有些地方可能落後,不過近幾年已不停地去改進,初小的書桌是新做的,冷氣機更換了很多,洗手間更新都是剛在暑假完工.
另外,來年暑假會把現在的禮堂來個大改裝.9月新學年小朋友將可使用一個又新又大設備 ...

any school bus schedule (causeway bay district)?

"光綫" is very very....important for 小朋友

我都好同意,所以這兩天我都去學校了解情況,又問過我兩個女,由佢地用家來講,都話課室光度無問題.所以你放心啦!我兩個女分別讀左三年及八年,暫時眼睛仲好健康:

瑄婷,

Thanks.

Do you have school bus's schedule (info. list)?  Now, i'm living Causeway Bay (maybe move to other district)

原文章由 瑄婷 於 07-12-2 17:57 發表

我都好同意,所以這兩天我都去學校了解情況,又問過我兩個女,由佢地用家來講,都話課室光度無問題.所以你放心啦!我兩個女分別讀左三年及八年,暫時眼睛仲好健康: ...

瑄婷

瑄婷
Thank you for your reply.

瑄婷,

is that right: all subject are english teaching (except chinese)

How about st'clare secondary? Is it band 1 school?

首先,報導一個最新的好消息,昨天
本校獲取第五十九屆集誦比賽(1-2年級女子組)冠軍

以我所了解,中學所收的外來生,全部都係band1的.而由自己小學上的,都係band1及band2,沒有band3的.

至於校車問題,香港島各區都有校車到達,而每年路線會因應學生要求更改,所以一切都要在暑假後期才落實.

英語教授的除英語科外,數學都係英語教授.

[ 本文章最後由 瑄婷 於 07-12-5 11:05 編輯 ]