用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不讓她看圓點...
樓主: palmchristy
go

不讓她看圓點... [複製鏈接]

Re: 不讓她看圓點...

palmchristy,

我常到開心家庭網看,你真好,給我們很多有用的資料!
想問加減乘除算式是不是沒有+,-,X,除 符號? 如果給BB看時,是不是一邊看,一邊讀整條算式出來?
e.g. 7乘9等如63
此外,什麽是解題的練習?怎樣做?
我是新的,很多東西不懂。對不起,太多問題!
Hello! Mami and me love swim very much!! :wave:

beachbaby,

係7(show 7的點咭)乘9(show 9的點咭)等如63(show 63的點咭)

解題的練習:

係7(show 7的點咭)乘9(show 9的點咭)等如幾多呀(show 63及再多任何一張或以上的點咭, 讓小朋友選出正確的點咭)
當然, 初初玩二選一呢.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003,

謝謝你回應,咁是不是不用show "+", "-", "X", "除" 符號 咭呀?
Hello! Mami and me love swim very much!! :wave:

我想請教你平時用中文定英文同bb講野? 如果係用中文,bb幾時有機會用英文?

hellora 寫道:
我想請教,囝囝已經成21個月,幾個月開始已經有閃卡,數點佢冇興趣放棄左,英文之前工人幫手所以閃得最多同維持到,中文我負責,中間停過幾次...結果佢睇英文興趣大d,但係唔算好開心。宜家我想轉用powerpoint閃, 咁我應該加圖抑或齊閃字?? 用電腦閃的媽咪,會唔會再做閃卡??

up

hellora,

以前就一日中一日英文, 但現在要講D野深入左, 我D英文程度已經持支0吾住, 所以只係盡量咋.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

加圖抑或齊閃字係無所謂架, 圖就當百科圖咁睇, 我都曾經用過電腦閃, 但係Samuel只會玩電腦, 都0吾睇, 所以用番字卡.     

beachbaby,

根據杜曼本書就係, 但係我知香港有D上課會閃埋.

beachbaby 寫道:

謝謝你回應,咁是不是不用show "+", "-", "X", "除" 符號 咭呀?

moondream3003 寫道:
hellora,

但現在要講D野深入左, 我D英文程度已經持支0吾住, 所以只係盡量咋.

我都有同感,始終我唔係native....咁你係咪時中時英?

hellora,

係呀! 但係要一係全句英, 一係全句中, 0吾可以這個係apple, 要This is an apple.

除減數開始兩天, 但Samuel已經可以選出正確答案, 勁開心.

另外, 今天發現今天才閃的字咭, Samuel也可以四選一選出答案.  嘩嘩                   

moondream3003 寫道:
除減數開始兩天, 但Samuel已經可以選出正確答案, 勁開心.

另外, 今天發現今天才閃的字咭, Samuel也可以四選一選出答案.  嘩嘩                   

i m interested to know how you teach Samuel division & subtraction at the same time. according to Dr. Doman's book, he advised us not to mix "addition & subtraction" and "multiplication and division" together as it involves a logic thinking of "first multi/divide; then add/subtract". As logical mind is not yet developed before the age of 3, I am really curious to know your method.

Thanks in advance for your information :)

moondream,

Thanks! 我會努力繼續教囝囝。Samuel真係好叻!

bakusensei,

加減乘除各自已經閃晒啦, 現在係較後階段的混合三段式, 另如, 3+4/2=5.  0吾記得第幾階段, 我在街外無書, 我只記得係教數字之前的階段.

知道你同samuel 講英文的,我也是.
想請教, 同samuel 閃數点是用中文or 英文 ?

英文好些嗎?

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

Happy小米,

我係用中文教數點架.  因為將來學校都會係用中文教數.

謝謝 !
今日第一日flash 点, 跟住你打个schedule呢 !

另外,想問開始flash生字時, 五个單詞一組, 這五个字需唔需要是同一类呢, 如身边人物五个單詞, 宝宝身體部位單詞咁...

much thanks !

moondream3003
你好!有d野想請教下你。

我都係加減乘除各自已經閃晒,我見書話可以開始三段式,想請教下會吾會閃連加、連減、連乘同連除,定係一開始就混合三段式(如+-、x/)?同埋一種三段式係吾係同加減乘除各自甘一日閃3次,閃2個星期呀?

同佢玩左兩日点咭, 佢好興奮, 在地上時即刻快爬過黎搶咭...嘩..好彩我閃完快走..唔係就畀佢搶到..

于是放喺highchair, 大床時才看..

佢常常望住我塊面, 咁閃完都唔知佢有冇學到...咁仲需唔需要再閃多次呢 ?
‹ 上一主題|下一主題