用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 不讓她看圓點...
樓主: palmchristy
go

不讓她看圓點... [複製鏈接]

Re: 不讓她看圓點...

Dear palmchristy,

tks for your reply. 1) seems i can increase the words to 25 words per english and chinese words in 1 session, no need to stop between Chinese and english, right?
2) you mentioned you have brought the picture dictionary 1-10 sets, may I know if you are utilizing such to give flash picture and words to your two babies by computer as well, instead of hardcopy paper only? from your experience, you use computer to flash or paper to flash, results are same and no adverse effect for using computer provided the baby is interested to see, is it?
Again, thanks for your sharing a lot.

palmchristy 寫道:

Chickchick,

我印象中你是0508的嗎?你是我學習的對象呢! 可以多分享一點嗎?

palmchristy,

唔係呀,我係0602呀,承承11個月大多d。哈哈~ 你都係我學習對象呀     我大住肚果陣睇完你網站的info,後來我就開始flash,雖然我無dl 你的file,但你果份熱誠,令我自己都"的"起心肝去同承承玩呢d "知性"的 教材。

我無test 我仔識唔識 d 字,不過我估佢認到dd卦...我打算到佢歲半先問佢,叫佢指出我d字。

我買現成gc 既card,數點我只flash到100就無flash +-x/,停了2個月,當中,我就用另1個concept去同佢玩,係貼點點,數點點。我係想re-enforce佢個實在感覺(數量)和佢的小肌肉。當然我唔會同佢數到100咁多,但我係1-10,then 1-10,then 1-10... 再講10,20,30... 咁逐日逐日同佢玩數點貼點。你知啦,我係montessori lover,係數學上,doman和montessori真係有好大分歧,我2邊都想取個平衡。而我覺得1歲再開始 +-x/都ok,之前當係train佢小肌肉都幾好的。

英文,我都係gc card,但我無跟原裝個content去flash,我係自己搵晒咁多百張去抽出我要先flash的,後flash的,唔會flash的...etc,then同時,我亦會係咁多本baby story book或者玩具書入面,抽出一些related的書,show up係 book corner,例如我flash 緊shape,我果期就會show up 幾本書係related to shape既出黎,咁樣我仔係我flash 卡中間的play time都會接觸到呢d 字,亦有實際picture佢睇,甚至玩具的選擇亦會抽出d related 的玩具去玩。即係連玩都會接觸到呢d字。我信doman,係佢的視覺memory,somehow有部份同7田真theory的差不多,但我自己就想re-enforce個effect和將佢實物化,可以apply落daily life既行先,所以就係bb生活細節中加了呢d野。正因為咁,我選card方面,係以我能夠係bb生活中/玩樂中/閱讀中配合的行先,唔會跟生字去分group去flash。

中文... 或者我就無留意呢d細節,我只係盡量搵出同英文字同解釋的字,同期flash。無就就咁搵d字flash,跟group算。因為我對學中文字有另1番理解。就係佢因形知義的為主,我flash係想佢都睇下中文,唔會無了個興趣就ok。到大dd,先用另1個形式去教佢中文。

亦都因為咁....我skip了flash百科card,到再大d 或者歲半先flash。我亦兼顧唔到咁多呀   大肌肉...小肌肉...又要同佢"玩"下呢   

我還未開始解題部份 我想他還小
不過 其實我該何時開始給他解題練習呢 ?

palmchristy 寫道:

JojoB,

你很厲害呀,五個月竟可以教到除法,希望你能繼續下去,特別是不要像我一般被解題練習困住了。

palmchristy,

我所寫的育兒小紀很差, 無你寫得咁詳細及入肉        , 好多野到晚上已經0吾記得左要寫什麼?  患有產後嚴重失憶症       

我係因為已經都0吾知要教什麼字好及短句才用中及英文的自制書的內容來教字及句子.  其實我都仲係好迷茫, 只是向
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

moondream3003,

你好.我而家無做野,得閒好多啦!我睇左你個網好多次,我覺得好好呀!我想問如果我想整一個比基基會唔會好難呀?我整簡單就得啦!我可以去邊到申請呀?係咪免費架?   
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

mimitam,

如果要整一個我咁樣就要識php, mysql, linux架, 部server在我家中, 但係你可以去<<<Click 入 babyhome>>> 申請一個, 佢有齊晒D Template比你選擇, 免費架.   
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

Hi moondream3003

參觀過貴網站  精彩極了

我是Flash Card新手
有些疑問想請教
中英文數點卡一齊閃可以嗎?
中間要間斷一些時間嗎?

:-) 我愛這個家

moondream3003,

話你係用linux架,咁我真係唔識,真係唔該晒,等我試下上babyhome先.   

moondream3003 寫道:
mimitam,

如果要整一個我咁樣就要識php, mysql, linux架, 部server在我家中, 但係你可以去<<<Click 入 babyhome>>> 申請一個, 佢有齊晒D Template比你選擇, 免費架.   
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

evan01,

多謝各位讚賞先     

中英文數點卡可以一齊閃, 我就係咁, 都0吾知算0吾算有間斷一些時間, 因為係食緊飯或下午茶時閃, 閃完一樣, 我食番一野, 再閃過.

好開心有咁多人一齊努力,玩Flash card真係需要好大好大的堅持,我由仔仔4個月大開始同佢玩,由初初無反應到慢慢佢見到Dflash card會笑,直到現在9個月大。dot card及加減數在他六個月大做完,跟住同佢玩中文加英文到現在,當每一次放工,想偷懶停一次的時候都,就同自已講flash 唔到3次都flash 1次都好過唔flash ar。而到現在仔仔每次見到我拿flash card出黎佢都會好開心咁跳跳跳。雖然我唔知佢懂不懂,但見到佢好開心咁都值ar。大家一齊努力ar!

感謝你的分享 moondream  
我這個新手真要努力呀!

Hi sauyue

我都是在職媽咪
  得知到你的努力及小朋友的雀躍令我好鼓舞
有些時侯如你所講...未能一日如書中所言能閃這麼多次
但都想跟他玩一下

我真的不知道他能吸引與否...亦不計較
只知每次閃完後我讚賞他抱他吻他時
他回報的微笑
真的令我們好快樂
我想這就是"杜曼"精神
一切努力
享受這親子時刻

昨天做杜曼解題練習的時候, 正係比佢激死, Samuel要我問"Fish", 問"丁丁"(丁丁係天線得得B的卡通人物), 問巴士, Samuel突然指

Hello moondream

Samuel 好叻呀!
他會上學前班嗎?
他說話的能力不錯

我阿B,三個月大開始玩圓點卡,佢無乜興趣,四個月大玩字卡,佢開心D,我是在職媽咪,都唔係成日可以玩到,但都係盡力!當係一個親子遊戲咁!

我係阿b 13個月時才開始 (上年11月左右), 一開始無耐已無興趣,  中間試過停了1星期, 之後都係差唔多.  我見bk d mama 同bb玩得好開心, 通常d bb都係4,5個月大.  我太遲同阿仔玩了. 真係好慘!       

唔知大家有無呢d情況出現, 有無解決方法令阿仔有興趣看番呢?  我已用誇張的手勢, 動作引他注意了, 但舉起d咭已望第二度, 唯一可閃的時候係飲奶, 想問下如果一日閃一次可以嗎?  效果我想無敢好.  係唔係一次都算當看了好呢?  

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我想請教,囝囝已經成21個月,幾個月開始已經有閃卡,數點佢冇興趣放棄左,英文之前工人幫手所以閃得最多同維持到,中文我負責,中間停過幾次...結果佢睇英文興趣大d,但係唔算好開心。宜家我想轉用powerpoint閃, 咁我應該加圖抑或齊閃字?? 用電腦閃的媽咪,會唔會再做閃卡??

Hi WinkyLee

我都是新手
仔仔開始玩左一個星期
他現在20個月

會吾會閃快D可以令佢有興趣D呢

hi evan01

你bb如何呢, 聽你所說, 都係唔喜歡?

要1秒1張, 我同老公有時都慢左dd同拎住係手, 隻手唔順暢, 不過呢樣都唔係主要原因, 我想主要係他覺得好悶, 一拎起對住已唔望.  細b有興趣, 我相信係佢未懂事, 大b有太多吸引啦.  :cry:

evan01 寫道:
Hi WinkyLee

我都是新手
仔仔開始玩左一個星期
他現在20個月

會吾會閃快D可以令佢有興趣D呢

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

Hi  WinkyLee

我仔仔看似有興趣
他會看我閃
閃完會一齊笑

我是新手
所以無太多經驗
我估
盡量快...同安排周圍環境安靜及拿開吸引他的玩具
可能會比較好

thanks your sharing!!

‹ 上一主題|下一主題