用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表** ...
樓主: fatping1
go

**聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表**

Re: **聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表**

11:30am~~no.27x呀~

Re: **聖保祿幼兒園 2月27日2007 開始派申請表**

arround 10am~~ no.14x

11:40 走, no. 25x, 如果一開始係say 60, 即一個鐘約80份左右, 加上有心報應該唔會最後一刻先到, 總數應該唔超過400, 假設今年有50個位, 即7或8分之1機會會收, 佢封信話會in等同收生人數的bb, 即係有得in即收啦

fatping 同淺草小町, 你地prefer維記定spn? spn六月先知結果, 維記可能已經要做atuopay交$$

spn 有冇net教英文?

tcbobo,

hi, 妳都有幫女女報名, 我都係十五十六, 因為我個人認為小朋友讀維記會讀得開心d, 同時又有net.  不過spn好難入, 個個朋友都話好, 可以一條龍, 我覺得會好嚴厲對小朋友, 有得in先再唸 !!

至於要交$$俾維記, 如果到時要交都無計.. 因為入spn的機會好細.  

聽聞spn係無net教英文.  

你哋又會點選擇 ??   

tcbobo,

To be honest, I prefer SPN to Victoria...  i have reserved the seat at Victoria, if my daughter can't get into SPN, then she will study Victoria law...

Do u know when will we pay the 1st month school fee to Victoria?  I hope we will know the results from SPN before paying any school fee to Victoria la...
:-|
HELLO!

fatping and 淺草小町

我都十五十六, 維紀有net, 多玩具d, 返半日同近屋企, 朋友d小朋友大多讀維記, comments 都好好, 其中一個讀k3會升dbs, 聽講佢有好多同學仔都入到dbs。spn話好難入, 收

tcbobo,

想問吓dbs 係邊間 ? 謝謝!!

Diocesan Boys' School 男拔萃

oic, many thanks!!!

醒目開學勳章

hi, all

過來人經驗, 我以前在victoria都交了留位費, 後來入到spn, 所以讀spn.  但我200%滿意spn, 我個女讀得好開心, 好開心.  雖然佢無net, 但係佢地都會教phonics的, 咁當然無有net d 英文咁勁啦.  但係大多數直上spc小學(英小), 在p1下學期都已經無問題了.  

我都相信讀維記亦會好開心(如果唔係就唔會俾留位費啦, 同埋睇interview的安排, 佢係最照顧小朋友的心理的), 只係女仔入spn有很大的機會直上spc, 咁少一樣野擔心.  同埋spn係好輕鬆的, 長假期前已開始唔駛做功課, 所以做家長的亦好happy.  相反我有朋友在聖心讀, 佢就辛苦好多了, 我指個家長.  亦有朋友的兒子在kln tong讀, 佢話個仔寫d字好深, 寫到死死下.  我諗最主要係睇下你係好aggressive既家長定係覺得小朋友開開心心咁番學係最緊要攞, 又或者係你有無時間教佢寫d好深既字.  

純給你們參考, 希望幫到你地啦!

Hi AndyRain

多謝您! 如果n1-n4好輕鬆, 上到spc辛苦嗎? 另外spc 可唔可以升上 sp co-ed?

醒目開學勳章

hi, tcbobo

我個女未上到spc, 但聽講spc同大多數學校比係無咁大壓力的, 但係佢既學術成績一d都唔差, 只係唔係至top個兩三間啫.  其實你問10個讀spk或spn的家長, 我諗起碼9個都會答你話讀得好開心的.  讀得輕鬆又唔代表佢學唔到野喎.  佢成5000幾蚊學費(全日的), 若果唔好, 都退左學啦, 都唔會話好難入啦.  古修女校長好nice, 又生鬼的, 一d都唔似傳統d修女咁架.  上次聽佢既講座, 俾佢d優默既說話引到我地全部人大笑.  校長係一間學校既靈魂, 佢既性格係點, 間學校唔多唔少都似d的.  

不過最抵就梗係spk啦, 2000零蚊咋, 唔駛交12個月學費, 一樣好大機會上到spc喎.

但入了spn就無機會入spk的 and vice versa.  兩間都難架啦, 但係spk就多好多位, 因為有上下午班.  而spn就只得50零60個位.

spc係無得直上sp co-ed的.  但spc自己有中學, 其實佢幼稚園, 幼兒園, 小學, 中學都係埋一齊的, 隔離之嘛.

tcbobo 寫道:
Hi AndyRain

多謝您! 如果n1-n4好輕鬆, 上到spc辛苦嗎? 另外spc 可唔可以升上 sp co-ed?

AndyRain
謝謝您!  

Hi fatping 1
我想請教一下, 幾時要報私立的nursary e.g. Victoria, kln tong 的nursary etc. 我bb 是0605出世, 現在報是否太早?

thx

ykkwoka,

U can apply the nursery, such as Victoria in Sept / Oct 2007... For actual date to submit application form, u can visit their website by Aug 2007 for more details...   
HELLO!

AndyRain,

I also heard many positive comments about SPN/SPK, that's why i wish my daughter can study in SPN...

Do u think your child will feel staying at school for too long every day, from 8:45 - 4:30?  Also, the children have lunch & nap time at school, how do u know if your child had eaten the food & slept at school?  I am afraid my daughter won't listen to the teacher and won't take nap together with other children... What if they don't want to eat?  Will the teacher feed the children?  

Sorry for so many questions even though I'm still waiting for SPN's results...

Thanks a lot.   
HELLO!

醒目開學勳章

hi, fatping1

我兩個仔女都係讀全日, 即係幼兒園的, 因為我地兩個都要番工.  但係佢地就從來都無投訴過.  反而有時早左去接佢(因亞仔4:30分至6點都可以接放學的), 佢仲話做mug今日咁早黎呀, 因為佢地4:30開始係睇卡通片的(vcd, 唔係電視, 即係有scan過的卡通片).

講真, 我無mug問過佢地係學校有無食野, 因為我通常都聽到佢地同我講話我今日添左湯呀, 添左呢樣, 個樣.  亞女最近都試過話佢食左5塊apple(唔記得實際數量), 但係老師話唔可以再tim了, 因為要留番比其他小朋友.  其實番全日有個好處係, 可以train佢地自立, 自理能力, 學多d common sense.  例如頭先講個case, 正常情況下, 好多亞婆亞麻都可能會罵話做mug佢肯食唔俾佢地tim, 但係我地要學識關心他人, 唔能夠只顧自己的, 亦要懂得與人分享.   亞女要輪住做值日生的, 個日佢好似要負責分配碗等用具.  每人都有機會.  我諗若小朋友唔肯食野, 老師未必會feed佢的, 因為學校就係要train up佢地既自理能力.  我相信佢地會想辦法教氹佢/令佢食野的.  同埋有其他同學仔做榜樣, 佢自然會有樣學樣架啦.  有時d細路會死唔蝕抵的, 可能會食快d tim呀.  我個仔未番學前俾藥水佢飲, 每次都好似要bon架佢咁, 兩個人先灌到佢, 又要鍊nose.  但係番左學唔夠一個月, 佢可以企到好直咁俾我feed佢食藥水.  佢讀既唔係d出名既幼兒園, 只係d地區幼兒園, 但係都有呢d效果架.

況且而家d細路俾人寵得太西利了, 好多好大個都未能照顧自己.  這是因為有工人, 父母mug都幫佢地做晒既結果.  

所以其實幼兒園係好的, 不論邊間都係好的, 可以教到佢課本以下的東西.  唔怕佢將來有高分低能症呀(睇報紙, 有d會考狀完有好多好common既野都唔識, 只懂課本既野, 咁就死得啦)

Hi, 各位,

我知道若囡囡讀spk/spn可直升小學及中學的機會很大, 因為佢地小學及中學就在隔離.  但若是男仔,他們可直升小學及中學嗎?  他們的直屬小學及中學好似是女校?

謝謝回應!

AndyRain,

Thanks for your encouraging comments... I also like my daughter to train up to be more independent, care for others and not always spoiled by all adults at home... actually both my husband and myself have no problems letting our daughter to study in full-day nursery, only my parents got some concerns, like if she will have enough to eat, if she will be too tired at school, if she will get sick easily with long day at school, if she will take a nap... so many "if"... but i guess if SPN accepts my daughter, i will 100% let her study there...

I am sure your children have enjoyed very much at schools...   
HELLO!

醒目開學勳章

Hi, fatping1

不客氣, 自己都係要成日問其他bk家長的意見啦, 人地幫我, 我幫人地啫.  

我明白他們的擔憂, 但係你一日不放手, 孩子一日也不會成長的.  其實所有(99%)的孩子一上學就病到七彩的, 這是事實, 因為係屋企梗係無咁多病菌, 學校多小朋友, 你又hi下我d 避水, 我又掂下你d避涕, 咁傳染到感冒既機會率自然會高好多啦.  但係倒番轉頭去想 , 你俾佢係一個無菌既環境下直至6歲, 16歲, 26歲, 又如何呢? 他/她始終要接觸社會/群眾的.  反而慣了無菌, 當佢一出街就更易病,因為佢既抵抗能力係一定會比同年齡的小朋友差的.  就算我係公司內病既機會率都比其他同事高啦, 因為佢地無細既小朋友, 又或者係未結婚.  咁我中招機會一定大過佢地攞. d細路係學校野感染到, 跟住傳俾我嘛.

細路仔就算唔食飯, 老師(有愛心的老師, 不是出唔出名幼兒園的問題), 都會想辦法氹佢食架啦, 若佢真係day day唔食+老師無辦法, 我唔相信老師唔會call你攞.  

至於佢唔take nap, 有d人係唔駛訓咁多的.  好似我個仔咁, 一訓晏覺就死梗的, 半夜三更都唔駛指意訓得著.  第二朝仲慘.  我有d同學由中學開始, 每晚二點訓, 第二朝6點起身都精神過我.  但係我訓唔夠10個鐘就會死的.  佢地未必日日都會訓, 尤其是初期係陌生地方, 對住d陌生人.  你都訓唔慣生寶床啦.  細路仔都係一樣的, 要時間去學習, 去適應.  有d野佢地無機會面對, 亦無機會學習的.  同樣, 你亦無機會學習點樣去幫佢.

叫d老人家唔駛太擔心啦, 以前d人成日都話天生天養, 都養得大.  更何況而家大部份既野都比以前好, 多d留意下小朋友, 問下佢學校生活就得啦.  最好就係一齊沖涼時同佢傾計, relax好多的.

預祝你的小朋友成功考到spn 或你理想的學校啦!