用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 激死!太太唔教bb日文...
樓主: awah112
go

激死!太太唔教bb日文... [複製鏈接]

我老公日本人,我係香港人,宜家住向日本..我同我老公都有為教bb語言嘅問題嘈過...我係香港人,梗係會同佢講廣東話la..但係我老公話教佢廣東話冇用...要我淨係教日文..咁我d日文講得又唔順正..咁我諗梗係留返佢(我老公)&第時返学先学架啦..要学好一種語言梗係揾native教最好吖嘛..
我想ask樓主開始果時教bb咁多language bb 有冇混淆呢??

hahaha..我悶得濟吖嘛。。咪周圍睇囉..
你咁講我就放心哂lu..不過我驚佢返到学校俾人蝦咋..

等我講過實例喇

我看著隔離屋個仔出生,現在五歲多.

佢地個仔由開始講話時
個老公外國回港罷,他中英流利,但對住個仔只講英文
個老婆,香港人,只講廣東話,英文麻麻
個工人(相信是新移民親戚)一齊住湊仔,只講鄉下話 (不懂廣東話的)

成日在會所游泳池或公園,或兩梯大家碰頭,佢個仔乜都唔識講 !!!!!! 花園撞到佢婆婆帶著個細在玩,大家談話間佢婆婆鬧家人都唔知做乜,個細路兩三歲都唔識講野。

現在五歲多,個仔懂講話了,成咀英文,不過唔係咁流利,
但返學是中文幼稚園,但我未見過佢個仔講中文,我覺得唔識中文仲大獲,英文係人都識喇,中文更難學
‹ 上一主題|下一主題