用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 激死!太太唔教bb日文...
樓主: awah112
go

激死!太太唔教bb日文... [複製鏈接]

咩加拿大好多人講日文嗎?

原文章由 awah112 於 07-7-19 20:32 發表

唔緊要,討論下,只要唔好一直要我入籍日本就得(我都唔知為乜)...

3.bb會返加拿大學英文。

4.我既普通話非常流利,我會教bb非常流利既廣東話同普通話。

是否周邊的人都說日文呢?是,咁如果bb唔識 ...

算吧啦!  樓主咁高level, 我地d香港媽媽係唔會明佢架la, bb只有2歲就咁緊張(中英日法) , 難道想做天才兒童??

其實你都識英文. 點解唔自己教同買教材, 一定要返加拿大? 等於你太太識日文. 你又要佢教又買教材教bb一樣. 反正你連普通話都自己教bb啦. 法文係唔係加拿大第二語言, 所以你地唔係法國人同識法文. bb都要學. 係學校規定必修?

個細佬大了一定是天才兒童啦!全世界甘多種語言.....學晒佢啦! 最怕樣樣一些無樣精啦!
講咋! 唔好甘嬲喎樓主, 男人有風度好! post 得出來就要聽各種意見啦.

[ 本文章最後由 vane@nana 於 07-7-21 00:06 編輯 ]

agree

但係我都係响加拿大返,又唔覺日文有用?
加拿大,學french & spanish架麻

奇怪奇怪

原文章由 謙仔媽咪 於 07-7-20 12:37 發表
算吧啦!  樓主咁高level, 我地d香港媽媽係唔會明佢架la, bb只有2歲就咁緊張(中英日法) , 難道想做天才兒童??

其實留言的不是指你比bb學咁多嘢係錯同唔高興. 其實好多bb細細個已經參加不同類型playgroup或接觸其他唔同語言. 自己作為父母. 其實大家點會唔明白出發點? 只係可能你表達方式同語氣令人唔高興多過你認為人家覺得你比bb學咁多嘢而唔高興多好多好多就真.

我睇完咁多留言. 我真係認為就算令你覺得大家唔高興. 一定唔係為了你bb要學好日文,英文,中文等等囉.

根本唔少人買幾萬元教材學英文, 花好多錢上唔同playgroup. 真係大有人在啦. 我亦曾經想過好多次我小朋友應該幾時返加拿大讀書. 但重點卻不是學英文. 不過應該若干年後先會了.

agree....呢個post睇到一頭霧水

我住係挪威..我都想仔仔學潮州話....
唔好搞興樓主...

sorry...

原文章由 bingoooo 於 07-7-19 23:18 發表
哈哈我諗我同其他媽咪都一樣,睇呢個post睇到一頭霧水

如果父母唔係日本人,學日文做乜?
又或者唔响日本住,學日文做乜?
再者,身為"龍的傳人",學日文做乜?
唔通黎睇comics, magaz ...

[ 本文章最後由 isak 於 07-7-21 13:32 編輯 ]

hi awah112,

係bk度有好多唔同人有好多唔同既聲音, 每個人都會有自己既一套諗法同做法去栽培子女.  正如您同我係類似既一類(著重小朋友係語言上既發展同培育), 有些媽咪會著重小朋友係音樂or舞蹈上既發展, 甚至有些媽咪覺得課外活動係浪費時間兼金錢, 讀好d書最實際.

始終都係一句係網上討論區好頃既咪頃多句,頃唔埋既就收線,有些人唔明就係唔明,您再解釋都係令自己勞氣.

題外話,日語教材係香港真係好難揾下,我想都係要去日本入貨先得:loveliness:

真難理解這是個甚麼道理?

如果父母唔係美國人,英國人or加拿大人;
又或者唔係美國,英國or加拿大住;
再者,身為龍的傳人......

咁係咪世世代代都唔需要學英語????

原文章由 bingoooo 於 07-7-19 23:18 發表
哈哈
我諗我同其他媽咪都一樣,睇呢個post睇到一頭霧水

如果父母唔係日本人,學日文做乜?
又或者唔响日本住,學日文做乜?
再者,身為"龍的傳人",學日文做乜?
唔通黎睇comics, magaz ...

i guess it's just a common sence...
"english" is a kind of international language that can be used to communicate in different part of the world...
i guess nobody would speak in japanese in elsewhere except japan (& of course japanese will speak japanese anyhow...)
i can speak italian, but my hubby never said "激死!太太唔教bb意大利文" (to me, it's quite stupid to say so)

the point i guess most mama has here is:
唔教bb日文,唔洗"激死"!!!

原文章由 丁家貓 於 07-7-21 22:18 發表
真難理解這是個甚麼道理?

如果父母唔係美國人,英國人or加拿大人;
又或者唔係美國,英國or加拿大住;
再者,身為龍的傳人......

咁係咪世世代代都唔需要學英語????

Hi morning,

我明白你個topic 打出黎都係呻下

原文章由 丫頭 於 07-7-22 01:51 發表
Hi morning,

我明白你個topic 打出黎都係呻下

唉,又出唔到d字.......(繼續)

我明白你個topic打出黎都係呻下,唔係乜野大件事黎:D 。

elysemama 我都有同佢交流過,佢又係好鍾意去日本架
‹ 上一主題|下一主題