用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 激死!太太唔教bb日文...
樓主: awah112
go

激死!太太唔教bb日文...

Re: 激死!太太唔教bb日文...

對唔住!我唔知點解有D家長要INSIST教日文,
我係講日文講到怕既人,我以前d同學媽媽係日本人,亞仔亞女都係完全唔識日文,日文好講發音,香港人d日文最差,經常講錯,但d日本人有口德,唔會即刻話你錯,所以形成好多日本留學生都講錯日文,我有時要扮唔識講甘流利日文,要講英文,甘單生意會順利d。
仲有我兩個小朋友都唔識日文,我只係教佢英文同普通話。
我個細女英文很好,因讀國際幼稚園(無中文學既國際幼稚園),佢既英文同白話都OK!我林唔到仲要教佢學日文,英文先至係國際語言,日文只有日本一個國家先至講。

我想樓主是否要去日本,所以小朋友要學日語,7田幼稚園係日本,教左腦思維,日本無移民,太太係日本人,先生可將自己中國性改日本性:田中;高橋;9保田........ +上"校"忠天皇即可入藉做日本人。

去日本讀書唔可以入籍日本!
同我公司日本客講英文,會令我某方面生意順利D,因日本人係崇洋, 我講流利日語,佢地只會要求多多.我無興趣知你做MUD生意. 我只係講我既case,不是代表所有同日本人做生意明明識日文, 要扮唔識日文;講英文先至有數.

大家交流下,無問題!

awah112 寫道:
1.去日本讀書唔代表要入籍日本。我係原居民,名字已經入族譜,點燈,我係唔會改姓。

2.""我有時要扮唔識講甘流利日文,要講英文,甘單生意會順利d。""...我唔知妳既日文流唔流利,我d生意,唔一定同妳一樣。

3.bb會返加拿大學英文。

4.我既普通話非常流利,我會教bb非常流利既廣東話同普通話。

5.七田真係教右腦思維,bb睇教材學得幾好,而佢又鐘意睇。唔一定讀七田真幼稚園,人哋又唔一定收,或者讀用蒙特竣利既幼稚園。

多謝妳既回應,我樂意聽各位意見。

傻啦!怎會激動呢!我只是平常心同你講事實。

文字上��去日本讀書唔代表要入籍日本��有d問題,因去日本讀書一定入唔到籍。但有例外,識得一對中國畫家夫婦,同2個中國化學家去日本讀書既期間已定居日本,後者係東大做研究,後期仲接埋個仔去日本,日本政府比埋住宿同用零用錢佢地。

如果話��同日本人結婚唔代表要入籍日本��文字比較合理D!

我無覺得你玩針對,網上討論係好平常庶。
你生氣太太氣唔教BB日文,BK家長質疑你太太是否日本人,大家覺得你無需要甘緊張。所以我先至談到就算太太係日本人既入籍問題。
至於話題放係邊個TOPICS唔重要,因這裡係好自由,暢所欲言。
既然你太太不是日本人,不要談��有冇興趣入籍日本��,免人取笑你。
你認識日本太少,我都5回應,我睇你寫野都知你年紀,大家唔同LEVEL。我係話你 LEVEL甘高,我無謂同你玩執著。   

awah112  

你返左加拿大?  恭喜發財!

香港好似無七田真教學...

原文章由 awah112 於 07-7-18 12:54 發表
有d媽媽留言比我,問日文教材,七田真幼稚園既問題,咁我一次過係度答好啦(我諗係因為睇到呢個post,所以pm我)

太太而家成日同bb講日文,我唔識日文,所有日文教材,都喺外國買,所以我唔知香港有冇得 ...

原文章由 awah112 於 07-1-18 19:58 發表
今日又嘈交,因為太太唔教bb日文,嘈完太太至教,教2次bb已經跟住講(發音唔係好正,因為得1歲半),我唔明佢點解唔教bb呢,激死我!

唔好意思,我是路過的.
唔好怪我咁八,點解要bb學日文呢?其實我一d都唔識日文,也不知要怎様學.
是否周邊的人都說日文呢?如果是的話,我想不用學他也會慢慢學懂.(我所講是一般日生常生活用語)
蕭芳芳的兩個女兒,母親在家中自小是和她們講譜通話,但他們回到學校是講英文.所以她的兩個女兒譜通話和英文也很流利呢!

學日文是否要像學英文般要學拼音先?如果是的話,bb太細個可能未必有耐性學呢.
或者有冇一些dvd好似(芝麻街)可以令到bb看得有興趣,自然他也快學會了.

十幾年前我的囝囝兩歲左右給他看明珠台的(芝麻街)未到入學讀幼稚園已經學識所有26個英文字.

哈哈
我諗我同其他媽咪都一樣,睇呢個post睇到一頭霧水

如果父母唔係日本人,學日文做乜?
又或者唔响日本住,學日文做乜?
再者,身為"龍的傳人",學日文做乜?
唔通黎睇comics, magazine or cartoon?

其實你太太既母語係咪日文呢? 抑或你地將會係日本工作or居住? 如果唔係, 其實都唔駛太心急既.

原文章由 awah112 於 07-1-18 23:10 發表
我激氣就係,點解其他媽媽會為咗bb學日文,願意去揾資料,教材,去上pg,而且有d媽媽連日文都唔識。

我喺日本訂教材,bb已經識50音,咁我唔識日文架,點解識日文嗰個,開口講ࡨ ...