用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 亞仔昨晚回英國了, Heart tearing
樓主: abc媽咪
go

亞仔昨晚回英國了, Heart tearing

Re: 亞仔昨晚回英國了, Heart tearing

DoReMi媽媽~~Thx

我Sunday終於找到亞仔,佢仲主動話下星期佢會自己打返來!
佢其實都係好busy. 要代表學校打Rugby, 加上時差和宿舍個電話遠, 所以都無叫佢一定要打返來.

Kayan329
你食多D有營養食物呀!
kayan_329 寫道:
abc媽咪~ thank you so much!! 我前兩日開始上upgrade course lu~~ 因為想快d讀晒讀大學!! 但想大學就去英國or返hk讀lor!! 因為我都唔會長留係度lu~~係亞仔係咪自己一個過去呢...同埋係英國有冇係出邊參加d課外活動呀!! 我而家18years old 就讀緊grade11 有排讀ar!! o下 你咪好難搵到你仔仔 下次佢打返o黎 你可以叫佢最少一星期要打一次比你地ma!! 我都好掛住屋企人ka 我都係一星期打去搵一次佢地 因為講真有時d時間大家都就唔到 我就係星期6打多lor!!放學之後都好累lu~~ 有時返屋企都要訓陣先煮飯 而家同朋友住都好d 一時我煮埋佢份 一時到佢煮返比我食 不過我朋友煮返比我食o既話就係食d公仔麵or買d返屋企焗o既pizza咁lor!! 我都係拎BNO o黎讀書咖

abc媽咪~你終於搵到你仔仔啦 一定好開心姐......
Thank You你ar~~我知做Mama o既個個都會擔心D仔女ka ma 我夜間果餐係買餸返屋企自己煮lor Lunch果就餐通常都係學校附近間Coffee Time食多 因為D同學都係出去食...可以一月開學會帶埋飯 話晒可以慳返D錢ma Hee!!Hee!!

kayan,對你黎講,你覺得幾多歲留學較適合呢?適應上會唔會好困難?

原文章由 abc媽咪 於 07-1-16 16:55 發表
我Sunday終於找到亞仔,佢仲主動話下星期佢會自己打返來!
佢其實都係好busy. 要代表學校打Rugby, 加上時差和宿舍個電話遠, 所以都無叫佢一定要打返來.

abc媽咪,

妳囝囝喺邊個埠讀書呀?

我想問,你們通常會多久讓你們的孩子回港?

原文章由 abc媽咪 於 07-1-8 12:40 發表
雖然他已經讀了年幾, 但佢每次走我個心都係o甘...   

11 years of age is pretty little for studying overseas.

原文章由 charlielok 於 07-1-11 14:53 發表
BNO要簽証,除非有居英權.

no wor, BNO no need to apply for visa.

原文章由 charlielok 於 07-1-15 12:44 發表
如小朋友每年回來三次,你的津貼分分嘔凸.不夠支付.全年旅費under 12 years只有1萬8仟多DD,單一套來回差不多8仟至9仟,不如早點book機票,看看有冇平機票仲好.學校非常歡迎家長來参觀,但你必須預約,學校會 ...

why don't you try Oasis HK, then get a train from Gatwick to the city you lived. it is much cheaper.

cissie bno去英國讀書要簽 visa 架

唔好意思咁多位,我想問下如果學生簽證期滿要renew,咁係咪要係英國做?香港個consulate係咪做唔到架?(用特區護照)
因為我老細個仔剛要renew個visa,要我幫佢check,但上網又check唔到,打去留言又冇覆,所以我都唔sure,麻煩各位如果知道就話我知,thanks!!

原文章由 HoWangMami 於 07-7-30 15:02 發表
唔好意思咁多位,我想問下如果學生簽證期滿要renew,咁係咪要係英國做?香港個consulate係咪做唔到架?(用特區護照)
因為我老細個仔剛要renew個visa,要我幫佢check,但上網又check唔到,打去留言又冇覆,所以我都唔su ...

我有D 朋友係hk renew 佢地話 hk 平...(BNO) 免費
英國 renew 都幾貴.太詳細我不太知啦,希望幫到你

原文章由 magee009 於 07-7-31 00:42 發表

我有D 朋友係hk renew 佢地話 hk 平...(BNO) 免費
英國 renew 都幾貴.太詳細我不太知啦,希望幫到你

唔該晒,剛才british consulate覆左我啦,可以係香港做,費用係$16xx,thanks again!!