用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香兒家長交流天地
樓主: hermanpapa
go

香兒家長交流天地

Re: 香兒家長交流天地

我都想知考乜????點解咁多人考唔到?有個朋友話考左兩次都唔得...   

面試要小朋友學唱一首歌, 打

我女今年9月先足4歲 , 我想報合唱團 ,
咁我想問是不是一定要足4歲 ,
先可以報名呀 ?

有無家長試過呀 ?

醒目開學勳章

最基本應該係7月(開課)時都要夠四歲
我諗9月要等下一round拉

我細b11月足四歲, 現上IEC, 等下一至二期才報合唱團..

我大B現上合唱團初一班, 我只知道面試時要孩子跟著唱歌, 其他的不知道..

如有興趣想知多D面試及IEC課程, 等我問吓他們!!

咁即係小朋友上過音樂班既著數好多..我個女冇學過呀    但係佢中意唱歌,仲會改歌詞...

絕對有同感, 不過我經常見到的, 不是 in 香兒, 而是早前 in 幼稚園, 見 d 家長同小朋友一 in 完出來, 就埋怨嗰小朋友冇答老師問題, 喊...等等, 比嗰兩歲幾小朋友如此大壓力.

[quote]
cczzko 寫道:
面試要小朋友學唱一首歌, 打
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

我都係叫阿囡當玩咁, 因為係一大班小朋友一齊入去 IN. 我都唔知考乜, 阿囡話都係一齊唱吓歌仔咁, 又做吓D動作. IN 完出來都不知幾開心.

[quote]
焯媽媽 寫道:
我細b11月足四歲, 現上IEC, 等下一至二期才報合唱團..

我大B現上合唱團初一班, 我只知道面試時要孩子跟著唱歌, 其他的不知道..

如有興趣想知多D面試及IEC課程, 等我問
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

版主

上次我囡囡in 既時候, 咁岩編埋同佢個朋友仔一組, 所以佢真係當入去玩, 完全無interview 既感覺

IEC, 類似playgroup, 2導師對約16對親子, 上課時學打拍子, 打鼓, 跟著做一些和音樂有關的動作, 遊戲, 很可惜因為每次都是工人和孩子一起上課, 我無上過堂,不太了解詳情,  如想知詳情, 真要問問他們..

有家長話一堂IEC要200元, 嫌貴, 但我NO COMMENT, 因為我未上過堂...

hlbaby2004 寫道:

焯媽媽:
我囡兩歲半,想上IEC,請問有咩學架?

hlbaby2004

Let me reply to you la. My girl is 26 months and now attend IEC for a month. Frankly speaking, it is a little bit expensive. BB learns to listen instruction and music from play. At this initial stage, don't expect to get too much. I don't know the course structure afterward and the further stage. At this moment, just play.

焯媽媽 寫道:
IEC, 類似playgroup, 2導師對約16對親子, 上課時學打拍子, 打鼓, 跟著做一些和音樂有關的動作, 遊戲, 很可惜因為每次都是工人和孩子一起上課, 我無上過堂,不太了解詳情,  如想知詳情, 真要問問他們..

有家長話一堂IEC要200元, 嫌貴, 但我NO COMMENT, 因為我未上過堂...

[quote]

焯媽媽:
[/quote]
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

妤妤 寫道:
hlbaby2004

Let me reply to you la. My girl is 26 months and now attend IEC for a month. Frankly speaking, it is a little bit expensive. BB learns to listen instruction and music from play. At this initial stage, don't expect to get too much. I don't know the course structure afterward and the further stage. At this moment, just play.

[quote]
焯媽媽 寫道:

[quote]

焯媽媽:
[/quote][/quote]
妤妤:
焯媽媽:

唔該晒! 我想問下上完IEC,之後係唔係易d入到合唱團?

hlbaby2004

hlbaby2004

According to the IEC briefing, the person in-charge said that in the mid term of IEC Level 4, they will select some children they think fit to upgrade to choir. The children need not apply through the "public"'s quene.

Anyone know if you join the Chinese Dance Class, will the school prepare the students for the External Examination (北京舞蹈學院分級考試) ?

妤妤 寫道:
hlbaby2004

According to the IEC briefing, the person in-charge said that in the mid term of IEC Level 4, they will select some children they think fit to upgrade to choir. The children need not apply through the "public"'s quene.

IEC Level 4 係幾多歲上架?

版主

[size=large]祝大家今日個個都開開心心,
同愛人日日都恩恩愛愛!!!!!

Dear mama1210,

Thanks and same to you!

cczzko.

妤妤:
焯媽媽:

唔該晒! 我想問下上完IEC,之後係唔係易d入到合唱團?

hlbaby2004[/quote]

我早兩天和焯焯上過一堂IEC, 主要是唱歌玩遊戲, 和出面訓練大小肌肉的PLAYGROUP 有分別的, 我讓孩子上IEC, 主要是想他入合唱團, 因此, 我會於焯焯足四歲時, 便讓他面試入合唱團的.

會否容易? 我也不大清楚, 只知道如果孩子對環境熟悉, 面試有好表現的機會會大些, 據我了解, 合唱團是在何文田分團面試的, 我亦是在何文田分團上IEC的...

版主

cczzko 寫道:
Dear mama1210,

Thanks and same to you!

cczzko.

有無同honey & 小朋友一齊出去食飯慶祝呀?

係呢, 我想問下係咪今個同下個星期六都唔駛番學呀?