用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香兒家長交流天地
樓主: hermanpapa
go

香兒家長交流天地

Re: 香兒家長交流天地

我見到有大約讀幼稚園至初小ge小朋友剩係著團衣,唔著團褲,唔知得唔得ge呢?

我見到買團服ge店舖,高小到ge小朋友只係得團衣買,但係幼稚園至初小ge小朋友係有「衫+褲」買ge wor    

IEC似playgroup咁,有唱遊、跳舞和小勞作或畫畫。升級/畢業時仲有表演添,幾得意!
入了合唱組便齋唱做小動作,是正式的合唱生涯。

不好意思!很難給您建議,只有您才瞭解您自己孩子性格,而且身為香兒學生家長,一定會偏向香兒。

但多方嚐試找出孩子專長是不錯。
ypoons 寫道:
Hi Hermanpapa,

請問IEC係唔係會跳下舞, 做下動作咁, 但去到合唱初一就只係唱歌? 因為我想幫個仔報, 但佢係好鐘意聽歌做動作, 跳下舞 , 有時聽倒佢唱少少(好似人地做歌劇咁). 唔知香兒適唔適合? 如果淨係唱歌定或者我報話劇團適合d. 不過話劇又好似唔會唱歌. Thanks.

小團員才會成套穿(如IEC),但升上高班後,很多只穿香兒T-shirt或衛衣。因為星期六要走幾場。       
但表演時一定要穿整齊表演服。
gabrielmum 寫道:
我見到有大約讀幼稚園至初小ge小朋友剩係著團衣,唔著團褲,唔知得唔得ge呢?

我見到買團服ge店舖,高小到ge小朋友只係得團衣買,但係幼稚園至初小ge小朋友係有「衫+褲」買ge wor    

hermanpapa,

Your son is in the choir now?  Is it difficult get into choir (esp. for boys)?  My son is 26 months old and in the IEC now.  When could we apply for the choir/singing group?
The program of IEC is slow and he can't stand for it sometimes.

Radiomama

Hi Hermanpapa,

謝謝你既回應&意見. 我諗我會俾佢試多幾樣再選擇適合的長期學. Thanks.

版主

htcmama 寫道:
mama1210,
我地真係有緣喇. 我通常會同另一個媽咪(佢個囡都係4:30油天合唱)去麥記坐, 或者去奧海城行吓, 有時可能會坐係學校出面同d媽咪吹吓水咁囉. 你呢?

哦?? 唔知會唔會有緣到佢地會係同一班呢     我平時都係行去奧海或者去下麥記, 不如揾日約埋一齊吹下水....好無  

版主

hermanpapa 寫道:
如果我去接仔,多數去奧海城行。不過會破費。   

係呀......係呀.......     

不過話時話奧海城有時都會有平嘢賣吓架.

To compare with HK  Treble Choir, any idea?
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

版主

htcmama 寫道:
不過話時話奧海城有時都會有平嘢賣吓架.

有咩? 成日都唔發現既 下次有荀野你記得單聲

thank you very much       

好彩你講一講,阿仔個日都係要走多場,而家我傻豬豬每次帶同套衫同佢換,下次可以剩係著團衣la。       

小團員才會成套穿(如IEC),但升上高班後,很多只穿香兒T-shirt或衛衣。因為星期六要走幾場。       

版主

thank you very much       

好彩你講一講,阿仔個日都係要走多場,而家我傻豬豬每次帶同套衫同佢換,下次可以剩係著團衣la。       

[quote]
[/quote]

之前有人講過, 如番北角團就一定要full set 架, 唔知係唔係呢

多謝mama1210提醒,ar仔係番北角ga,但係就係睇到大概讀高小ge小朋友無著團褲,所以好奇一問。

等我今個星期留意好d先,但係唔洗著full set,走下一場就方便d。

Hello  各位香兒家長 ,
我女女返北角, 仔仔返太古城.
團衣係 compulsory, 團褲係 optional.
尤其係夏天,

cczzko,

thank you

你女女返北角, 仔仔返太古城,做媽咪ge都好辛苦wor。

版主

多謝mama1210提醒,ar仔係番北角ga,但係就係睇到大概讀高小ge小朋友無著團褲,所以好奇一問。

等我今個星期留意好d先,但係唔洗著full set,走下一場就方便d。

咁又真.....唔駛成日換衫方便好多.....就咁"立"上去, 上完堂徐番就ok, 方便好多.

版主

[quote]
cczzko 寫道:
尤其係夏天,

我開過這個topic真有用,多多交流。    [quote]
mama1210 寫道:
[quote]
cczzko 寫道:
尤其係夏天,

Dear all,

My daughter is now 4.5 years old, I will apply the 香兒 choir for her in this April.  

Just wanna to know does 香兒 take such young kid?  I heard it is very hard to get a place, can anyone share with me your successful tips?

Thank u in advance.

Cheers,
twyam

版主

我開過這個topic真有用,多多交流。   

絕對正添啦