用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 她......是否有自閉症??十分困擾
樓主: lobeebee
go

她......是否有自閉症??十分困擾 [複製鏈接]

Re: 她......是否有自閉症??十分困擾

甘我估, 你仔已經評估左, & 已經安排緊service, 至於qm, 係覆診, 即係定期見腦神經科的醫生, 看下個仔的進度, 而吾係腦神經科的醫生去斷症

咁其實做評估

2001122,
好多謝妳既回應, 令我心情輕鬆不少   
我都好希望阿仔只係比同齢發展慢, 因佢歲半前與我們沒有眼神接觸, 到現在已有(雖然唔係次次有), 當然我會帶阿仔去做評估啦

lobeebee & Dr.T,
之前既回應並無心令版主越看越驚, 請多多包涵
或者....我應該自己開一個新topic!

applenanas,
無緊要喎, 大家交流下, 等我多d insight思考下....... 其實大家都係成年人, 都會自己分析, 你地肯比意見, 可集思廣益嘛!!

applenanas 寫道:
2001122,
好多謝妳既回應, 令我心情輕鬆不少   
我都好希望阿仔只係比同齢發展慢, 因佢歲半前與我們沒有眼神接觸, 到現在已有(雖然唔係次次有), 當然我會帶阿仔去做評估啦

lobeebee & Dr.T,
之前既回應並無心令版主越看越驚, 請多多包涵
或者....我應該自己開一個新topic!

同你地匯報番...:

今日我仔仔去左評估..唔係自閉症..

只係未識講野...

今天第一次test唔合格..佢心情唔好...亂黎..醫生冇符..做唔到評估...

之後第二次再試..仔仔原來扭計要糖食..(本來唔想比佢食..但醫生見佢唔合作..叫我比)

仔仔要用食糖來交換條件才肯合作..唉...(我奶奶成日比糖佢食..)

食完後心情靚番晒...之後佢全部做到晒醫生要求佢做ge野..

仔仔仲扮梳頭同吃漢堡包給醫生睇...

仔仔仲好開心為自己做岩晒d野而拍手掌

醫生仲話佢算係幾叻ge小朋友...還叫我們不要以為他是男仔就買車同波比佢玩...試下同佢玩煮飯仔..因為煮飯仔入面有好多野學..可以學到更多的物品

只係話佢講野遲左..發展慢了一點..現在仔仔上緊幼兒園...呢兩天佢講多左少少野..

所以醫生話佢2歲半後再去做評估...

同埋叫我唔好比咁多電視佢睇..

自我唔比電視佢睇..佢反應係好左好多..

頭先評估完..仔仔急急腳同醫生byebye就立刻走..

雖然醫生話佢唔係自閉..仲話佢智商已經去到合符年齡..但係個心依然都好驚...驚醫生會攪錯..

但睇到佢呢個月有好大變化..個心都安樂左少少

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_561.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題